Почетак Актуелно Мајданпек Августовска производња у Руднику бакра Мајданпек

Августовска производња у Руднику бакра Мајданпек

4 друго читање
0
0
597

Плански резултати на Андезитском прсту

Раскривање “Истока 1” успорено због недостатка потребног броја возила за пуну упосленост багера. – Произведено 1.400 тона бакра у концентрату, уз одговарајуће количине племенитих метала
Августовска производња у Руднику бакра Мајданпек РБМ.- Августовска производња у мајданпечком Руднику бакра, са око 1.400 тона бакра у концентрату и одговарајућим количинама племенитих метала, достигла је ниво планских задатака за овај месец. На Андезитском прсту, одакле се обезбеђује руда и раскривка, била је у предвиђеим оквирима, али је сенку на укупан резултат бацио нови заостатак у раскривању „Истока 1“ – другог великог и важног радилишта Јужног ревира са којег би наредних година требало да се обезбеђује производња РБМ-а.
Током августа уочене су боље тенденције у производњи руде – каже Андреја Марковић, помоћник директора РБМ-а за рударство. – Месечни план „на руди“ реализовали смо са 95 процената, садржај бакра премашили за седам, количину бакра у руди за три одсто, а и  јаловину на Андезитском прсту смо добро уклањали. О томе говори остварење од 95 одсто на укупним ископинама. Нажалост, напредовање на „Истоку 1“ одвијало се слабо јер нисмо имали довољно тешких возила која би се могла усмерити на “јаловинске” багере и обезбедити њихову пуну упосленост. Када је реч о Транспортном систему, проблем булдозера је и даље евидентан, како за радилишта тако и обезбеђење услова за функционисање транспортног система.
Због неповољних резултата на другом активном радилишту – „Истоку 1“, план укупних ископина за 30 дана августа остварен је са 61 одсто.
Августовска производња у Руднику бакра Мајданпек Проблеми са електричном енергијом смањили су број возила у раду. Грејање генератора зауставило је два, а још три возила била су ван строја због проблема са високонапонским кабловима – појаснио нам је Братислав Благојевић, помоћник директора РБМ-а за електромашинство. – Недостатак пнеуматика био је проблем за још четири дампера, тако да смо у раду имали мањи број возила од планираног и потребног. На срећу, околности су се промениле, па у септембарску производњу улазимо са 10-ак активних возила.

У Флотацији су успели да прераде све количине ископане руде, уз веома добро искоришћење и са квалитетом концентрата који одговара потребама топионице. Упоредо, ообављени су и  послови од значаја за сигурност у снабдевању флотације водом, а на Површинском копу настављени инфраструктурни радови неопходни за планско проширење копа РБМ-а.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…