Почетак Екологија Басен Бор помаже Кладову, Неготину и Мајданпеку

Басен Бор помаже Кладову, Неготину и Мајданпеку

2 друго читање
0
0
1,040

Кад је тешко – РТБ

 

РТБ. – Велико невреме и незапамћене падавине које су 15. септембра потопиле мостове и угрозиле становнике из три тимочке општине – Кладово, Неготин и Мајданпек – само у једном дану одсекле су од света источну Србију. Басен Бор помаже Кладову, Неготину и Мајданпеку У све три општине је због олујних киша проглашена ванредна ситуација јер је за тридесетак сати пало више од 150 литара по квадратном метру. После изливања река и покретања клизишта, и даље је тешко у Грабовици и Текији, као и у Бољетину и Орешковици код Мајданпека. Евакуисано је око 500 људи, а троје је страдало.
Басен Бор помаже Кладову, Неготину и Мајданпеку РТБ Бор, као друштвено одговорна рударско-металуршка компанија, заједно са рударима, металурзима, флотерима, минерима, палиоцима и осталима, познатим по солидарности и хуманости, активно и овога пута учествује у помоћи поплављеним подручјима. Помаже у евакуацији људи из Текије, а басенска тешка механизација рашчишћава путеве од бујичних наноса. У Мајданпеку, где се излила река Пек и поплавила аутобуску станицу, рудари РТБ-а Бор спречили су њено даље изливање и угрожавање целог града јер су тешком механизацијом преусмерили ток реке ка „Јужном ревиру“, површинском копу у саставу Рудника бакра Мајданпек, па је на тај начин избегнута велика штета. Басен Бор помаже Кладову, Неготину и Мајданпеку Тамо где је најтеже, у селу Бољетин код Доњег Милановца, где је бујица однела мост и носила аутомобиле и стоку, РТБ Бор, односно Рудник бакра Мајданпек, упутио је 16. септембра мештанима помоћ у храни и пијаћој води.
Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић похвалио је борску компанију рекавши да је РТБ Бор брзо ангажовао своју механизацију у угроженој Текији, а након његовог апела и молбе председника општина Кладово и Мајданпек РТБ Бор је у поплављена подручја послао додатну рударску механизацију, храну и воду.
Басен Бор помаже Кладову, Неготину и Мајданпеку У потопљена места кладовске и мајданпечке општине РТБ Бор упутио је шлепер пијаће воде (око 20.000 боца), хиљаду ланч-пакета и толико векни хлеба. Послате су и пумпе за испумпавање муља, цистерне за пијаћу воду и за прање улица, велике моторне тестере, грајфери, лопате, чизме. На рашчишћавању локалних и магистралног пута трећи дан неуморно раде басенски утоваривачи, багери и камиони.
Механизација којом располаже РТБ, као и специјализована рударска чета, и даље је у приправности да одмах пружи помоћ угроженим подручјима према плану и потребама Штаба за ванредне ситуације.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Отворена изложба фотографија “Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства у Србија Зиђин Копер”

Јавности представљени најзначајнији еколошки пројекти у Бору и Мајданпеку Иако је посао у …