Почетак Корпоративна одговорност Басенски радници и грађани Бора даривали драгоцену течност

Басенски радници и грађани Бора даривали драгоцену течност

6 друго читање
0
0
811

Прикупљено 65 јединица крви  

 

Новоосновано Удружење добровољних давалаца крви „Хумани Бор“, у сарадњи са Војномедицинском академијом из Београда, данас је организовало прву од планиране четири акције добровољног давалаштва крви у овој години

Басенски радници и грађани Бора даривали драгоцену течностРТБ. – У својој првој акцији коју је организовало тек основано Удружење добровољних давалаца крви „Хумани Бор“, у сарадњи са Војномедицинском академијом из Београда, данас је прикупљено 65 јединица драгоцене течности. Осим басенских радника, у акцији су учествовали и остали заинтересовани грађани Бора, па је одзив био заиста импресиван. Драган Јоновић, председник Удружења, рекао је да иницијатива за формирање „Хуманог Бора“ датира од претпрошле године, али је и формално реализована пре три дана.
Више не постоје активи добровољних давалаца крви у басенским предузећима. Пошто ће РТБ постати јединствена фирма, водили смо се идејом да направимо и јединствено хуманитарно удружење у коме ће бити радници ТИР-а и РББ-а (за сада), али смо отворени за сарадњу и са ФОД-ом, локалном самоуправом, јавно-комуналним предузећима, односно свим хуманим грађанима Општине Бор. Међутим, желимо да сарађујемо и са другим градовима, па планирамо да у наше удружење привучемо најпре Мајданпек пошто смо и пословно везани, затим Неготин, Кладово, све хумане људе источне Србије. Основно је да Служба трансфузије крви борске болнице буде снабдевена драгоценом течношћу, али настојимо да успоставимо сарадњу и са другим установама где се лече наши људи. Данас је то случај са ВМА зато што тамо има доста пацијената из Бора који, уколико треба да се оперишу, мора да обезбеде одређени број јединица крви, нађу даваоца, плате му пут, смештај, што изискује додатне трошкове. Хоћемо да све то сведемо на минимум и да некадашња сарадња са ВМА поново функционише и постане традиционална – нагласио је Јоновић.
Са његовим мишљењем сложио се и капетан Милан Живковић из Института за трансфузиологију и хемобиологију ВМА који је потврдио да је велики број људи из Бора наменски долазио код њих да даје крв. – На мој предлог, договорили смо се да олакшамо људима са овог подручја, како не би морали да долазе у Београд, а то ће бити пракса и у наредном периоду. Наиме, раније нам је тзв. рочни састав војника био извор јединица крви који смо изгубили са преласком на професионални састав. Пошто се ВМА отворила према цивилним структурама (65-70 одсто свих осигураника чине цивили), сада се све више окрећемо њима. Тако сарађујемо са свим крајевима, данас први пут са РТБ-ом, али се надам да ће се сарадња наставити на обострано задовољство.
Међу бројним даваоцима препознајемо Драгишу Сурдуловића, радника Јаме, коме је ово 143. пут да даје крв. Вишестуки давалац, рекордер у Бору, али и у Тимочкој Крајини, позива младе да им се прикључе. – Навикао сам, свака три месеца то чиним, самоиницијативно, без ичијег позива. Увек се осећам лепо када знам да некоме спасавам живот.

Драган Цакић из Флотације „Велики Кривељ“ досад је 20 пута даривао „течност која живот значи“. – Осећај хуманости је велика ствар. То најбоље знам из личног искуства, јер када сам ја имао проблема добио сам два литра из резерви борске трансфузије. Давао сам крв и пре тога, али сам после чешће давао. Поручујем свима који су здрави и могу да помогну нека то ураде, пошто чине добро дело.
Са истом поруком огласио се и Славиша Ивановић који ради у ПМС-постројењу на Церову (18 давања). Да нису само мушкарци храбри и хумани, потврдила нам је и Мирјана Филиповић (ПУ Бор). Будући да јој је и отац добровољни давалац, уз осмех каже да им је то породична традиција. – Почев од средње школе, једном до два пута годишње дајем крв. После давања физички се осећам лепо и растерећено, посебно када знам да ће она некоме спасити живот. Увек се одазовем позиву Службе трасфузије. Зато сви који могу и немају здравствене проблеме нека је дају. Не шкоди ништа, а помаже много.
Иначе, планом рада „Хуманог Бора“ за ову годину предвиђене су још три акције – 14. јуна на Светски дан ДДК, у септембру и традиционална уочи новогодишњих празника.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…