Почетак Актуелно Басин и Спасковски посетили фабрику фиберглас-опреме

Басин и Спасковски посетили фабрику фиберглас-опреме

8 друго читање
0
0
907

Изузетан пример партнерства

У РТБ-овој хали СНЦ Лавалин је инсталирао своју технологију, запослено је 30 радника и успешно тече израда великих судова од ФРП-влакана и смоле. – Индер Басин: ФРП је потврђена технологија и СНЦ је користи у свим својим пројектима последњих 20 година. Иза мене је суд за хлађење гаса пречника 5,1 метар и дуг 12 м који не бисте могли да увезете. – Б. Спасковски: Задржаћемо фабрику у власништву РТБ-а због радних места, будућих потреба Басена и све шире примене фибергласа као еколошки изузетно повољног материјала
Басин и Спасковски посетили фабрику фиберглас-опремеТИР
. – У фабрици за производњу опреме од фибергласа приводи се крају израда гасовода и великих судова намењених постројењима нове фабрике сумпорне киселине и топионице. Новинари су данас имали прилику да виде колико је тога урађено у овом погону за 14 месеци, а генерални менаџер пројекта, господин Индер Басин из СНЦ Лавалина и Благоје Спасковски, генерални директор РТБ-а Бор, лично су им показали огромне индустријске судове које на стотинак метара од градилишта (у бившој фабрици бакарне жице) производе стручњаци СНЦ Лавалина заједно са нашим људима. Изражавајући задовољство због новог сусрета са партнерима из РТБ-а Индер Басин је ову фабрику (у коју је РТБ уложио 300.000 евра) навео као изузетно добар пример сарадње двеју компанија. Ова сарадња има и важан социјални моменат – запослени су људи из Бора – а омогућила је и трансфер знања СНЦ Лавалина РТБ-у.
Басин и Спасковски посетили фабрику фиберглас-опремеОбјашњавајући да ће ФРП-опрема која се овде производи бити намењена пречишћавању гасова из топионице у новој фабрици сумпорне киселине Басин је нагласио да је опрема врло осетљива и квалитетна. – ФРП је потврђена технологија и СНЦ је користи у свим својим пројектима у последњих 20 година. Снага СНЦ Лавалина се огледа и у томе што може локално да израђује и уграђује све компоненте. Изузетно сам поносан и задовољан што могу да кажем да је посао који је овде обављен од стране наших и људи из РТБ-а урађен веома квалитетно! Имали смо добру сарадњу са Басеном који је реновирао ову халу и обезбедио целокупну инфраструктуру за фабрику. Данас можете да видите шта смо све успели да произведемо за 14 месеци. Реч је о изузетно напорном послу у коме користимо ФРП-влакна која премазујемо смолом и досад смо утрошили 125 тона смоле.
Басин и Спасковски посетили фабрику фиберглас-опремеНаводећи да у фабрици раде осморица Лавалинових стручњака (неки из Канаде, неки из Русије) и тридесеторо запослених од стране РТБ-а Бор, Индер Басин је казао да су они веома добри радници и да је више од трећине њих постало изузетно вешто. Као илустрацију својих речи Басин је показао иза себе огроман суд за хлађење гаса. – Суд је 5,1 метар у пречнику, а дужине је око 12 м! Можете само да замислите каква би ситуација била када бисте желели да увезете овако нешто јер не постоји транспортни систем, средство којим би се он превезао. Такође, напољу имамо складиране гасоводе које ћемо користити за транспорт чистог гаса до нове фабрике сумпорне киселине. Желим да истакнем да можемо, а сада је и РТБ оспособљен за то, да израђујемо и велике резервоаре са посебним облогама од специјалног материјала отпорних на корозију. То је нарочито важно за ефлуенте у постројењу за третман отпадних вода, за облагање ћелија у електролизи, а корисно је и за многе друге будуће послове.
Басин и Спасковски посетили фабрику фиберглас-опремеЗахваљујући се г-дину Басину за све што је до сада урадио на новој топионици и фабрици сумпорне киселине, као и за све што је произвео и створио заједно са својим тимом у ФРП-погону, Благоје Спасковски је најавио: – Поред тога што је ФРП-фабрика опредељена за производњу вангабаритних судова и судова који се могу транспортовати, ми ћемо је задржати у нашем власништву, пре свега, због 30 људи који су овде оспособљени и тридесет радних места колико је отворено. Такође, и због будуће фабрике за пречишћавање вода коју ће, опет, градити фирма која је до сада радила. Потом ћемо програм проширити и на практичне ствари за тржиште у окружењу, почев од израде тобогана до, рецимо, седишта за стадионе, седишта за хале, клацкалице итд. Јер, фиберглас је материјал еколошки изузетно повољан, потпуно чист и штета је изгубити такву шансу и 30 радних места.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…