Почетак Посете Благоје Спасковски са представницима Машинског факултета из Ниша

Благоје Спасковски са представницима Машинског факултета из Ниша

6 друго читање
1
0
852

 „Дошли да виде чудо Србије“

Б. Спасковски: Чудо је да у време кризе почнемо изградњу нове топионице и фабрике сумпорне киселине, ослободимо борско небо сумпор-диоксида и доведемо га у стање какво је било пре отварања рудника. По мом мишљењу, најважнији је тај еколошки моменат, а други је да добијемо економичније топљење и веће искоришћење метала. – В. Николић: Када је реч о струци, и у наредном периоду ћемо сарађивати са Басеном, јер су искуства веома позитивна. – Б. Тодоровић: Ми у Бору смо срећни што ће Србија на мапи Европе и света бити препознатљива баш по пројекту „нове топионице“

РТБ. – Највећа инвестиција у Србији, коју гради Влада Републике Србије са менаџментом РТБ-а Бор, привукла је Машински факултет из Ниша – један од бољих у Србији. Када то кажем, мислим управо на квалитете и резултате које су професори, заједно са студентима завршних година, постигли решавајући ствари које су биле на прекретници. На наш позив, они су се укључивали и својим саветима, стручном обрадом, анализама, закључцима и смерницама помагали да то буде урађено онако како треба. Реч је о изузетно скупим спојевима и деловима процеса и, морам признати, сва ова господа професори и студенти дали су посебан допринос развоју Басена. Данас су дошли да виде нешто што је, рекао бих, чудо Србије – да у време кризе почнемо изградњу нове топионице и фабрике сумпорне киселине, ослободимо борско небо сумпор-диоксида и доведемо га у стање какво је било пре отварања рудника. По мом мишљењу, најважнији је тај еколошки моменат, а други је да добијемо јефтиније, економичније топљење и веће искоришћење метала (од садашња 93 „пење“ се на 98 процената). Нова технологија обезбеђује 3.750 тона бакра и неколико стотина килограма злата више, односно новац за враћање годишњих ануитета од 25 милиона долара. Захваљујем вам што сте дошли да видите нешто што је, пре свега, ваша будућност и сутра свима који другачије причају пренесете да греше и кажете: „Не, у Бору се, ипак, гради“.
Ово је, између осталог, поручио Благоје Спасковски, генерални директор Рударско-топионичарског басена Бор, на пријему који је 13. новембра уприличио за представнике Машинског факултета из Ниша: декана др Властимира Николића, професоре Градимира Илића и Дејана Митровића, као и петоро студената. Декан Николић се захвалио руководству Басена на позиву да посете комбинат бакра у овој фази када се овде доста гради.
У лично и име наставника и студената могу рећи да смо импресионирани оним што смо видели. Судећи по ономе што смо чули од људи из РТБ-а, јасно је да ће бити повећан капацитет производње, побољшан квалитет бакра, а град и околина Бора знатно чистији. Задовољни смо што је велики део ваших високостручних кадрова завршио наш факултет и што су стечена знања успели овде да примене. Задовољни смо што нам је у прошлом, али и у садашњем пројектном циклусу РТБ учесник у једном пројекту из кога имамо добре резултате који ће бити преточени у оно што Басену треба. Када је реч о струци, и у наредном периоду ћемо сарађивати са Басеном, јер су искуства веома позитивна. Такође ћемо припремати нове кадрове који ће бити спремни да одговоре задацима који се овде сада постављају. Ово тим пре што је „летвица“ подигнута доста високо, тако да ће наши будући свршени студенти морати да понесу знања каква ћемо им дати, али ће и читавог живота морати да уче. А, у Бору ће имати шта да науче. Овде је реч о високософистицираној опреми за коју је потребна велика стручност – рекао је др Николић.
Представнике ове високошколске институције из Ниша најпре је примио Бобан Тодоровић, директор ТИР-а, заједно са својим замеником за производњу и развој Владимиром Јаношевићем и директором Пројекта реконструкције топионице и изградње нове фабрике сумпорне киселине Драганом Маринковићем. Челни човек ТИР-а је, такође, нагласио добру сарадњу са Машинским факултетом из Ниша, посебно у претходним годинама, али и очекивања да се она подигне на још виши ниво. Притом је изразио жељу да се овом пројекту прикључе сви паметни људи у Србији, јер РТБ не поседује довољно стручног потенцијала да овај велики инвестициони циклус који је почео заврши до краја. Зато ће у наредном периоду интензивно тражити помоћ не само Машинског, већ и Грађевинског, Електронског факултета из Ниша, Технолошког факултета из Лесковца, као и београдских факултета.
И поред добро „утегнуте“ Фабрике сумпорне киселине и Топионице које раде, „хватамо“ тек 60 одсто сумпора који убацујемо у технолошки поступак. Ново постројење ће радити у складу са свим важећим еколошким законима Републике Србије, али и Европске уније и света. Овај пројекат ће бити понос наше државе. Ми у Бору смо срећни што ће Србија на мапи Европе и света бити препознатљива баш по њему – нагласио је Тодоровић упознајући госте са највећим еколошким пројектом на овим просторима.
И нишки високошколци које смо питали за утиске након обиласка градилишта нове топионице и фабрике сумпорне киселине нису крили одушевљење. Сви су били једнодушни у оцени да је посета испунила њихова очекивања и да су сазнали више него што су мислили. – Посета нам је омогућила да у пракси видимо оно што учимо на факултету, чак и много више од тога. Веома смо задовољни. Сам процес је за нас сувише компликован, али смо сазнали основне ствари. Људи из РТБ-а су нам објаснили колико је ово значајан пројекат, посебно за екологију, јер се смањује аерозагађење у Бору. Пројекат је одличан – рекао је Иван Ђорђевић, студент друге године мастерс студија.
И његова колегиница Марија Ђорђевић, студент прве године мастер студија, понела је прегршт позитивних утисака: – Видели смо практична решења, оно што на факултету нема, пошто учимо само теоријски део. Тако смо могли да сазнамо много више и пренесемо нова искуства нашим колегама.
Посету Басену представници Машинског факултета из Ниша завршили су обиласком Флотације „Велики Кривељ“.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Посете

Један коментар

  1. Dejan Dojcinovic

    13. новембра 2013. у 22:59

    Danas je bila poseta mog fakulteta novoj Topionici, bio je i moj mentor Vlastimir Nikolic, dekan Masinskog fakulteta Nis, pohvalno se izrazio o ovom projektu i oznacio saradnju sa RTB-om, sto je super, usput ja dodajem, jer slucajno znam nesto o tehnologiji, bice vam potrebni i inzenjeri automatskog upravljanja i to nadam se mladji!

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…