Почетак Актуелно Мајданпек Бољи старт РБМ-а него прошле године

Бољи старт РБМ-а него прошле године

1 друго читање
0
0
731

Производња одолела временским неприликама

Двомесечни учинак већи за око 500 тона бакра у концентрату него лане. – Рудари у фебруару копали на најнижим етажама “Андезитског прста”, а флотери прерадили испоручену руду, уз захтевани квалитет концентрата са 1.300 тона бакра и пратеће количине сребра и злата
РБМ
. – У Руднику бакра Мајданпек током фебруара произведено је безмало 1.300 тона бакра у концентрату, уз пратеће количине сребра и злата, што је знатно више него у фебруару прошле године. Тада је са радилишта “Јужног ревира” дато хиљаду тона црвеног метала у концентрату и одговарајуће количине племенитих метала. За два месеца 2016. године, који су по временским приликама били повољнији од овогодишњег почетка године, мајданпечки рудари произвели су нешто мање од две хиљаде тона бакра у концентрату, а двомесечни учинак сада је за око 500 тона већи.
Највећи део месеца протекао је у знаку веома ниских температура. Радови су извођени на „Андезитском прсту“, на најнижим етажама, са путевима чије су подлоге припремане само једним булдозером – каже Андреја Марковић, помоћник директора РБМ-а за рударство.- Расположивост опреме је последњих дана увећана, пошто је још један булдозер ремонтован.
Нови захвати су условљени новим трасама транспорта на чијој стабилности се и даље ради како би се побољшала расположивост тешких возила која су у протеклом периоду недостајала. Транспортни систем је стављен у функцију, формирање јаловишта прати и булдозер, а одводњавање „Јужног ревира“ треба да допринесе благовременој припреми површинског копа за даљи рад. План укупних ископина је остварен са око 69 одсто, на руди са 85, а јаловини са око 60 процената, док је садржај бакра у руди са 109 и бакар у руди са 107 одсто.
Све количине испоручене руде са површинског копа благовремено смо прерадили у концентрат траженог квалитета. Али, будући да смо од децембра суочени са изузетно ниским температурама, последице постају очигледне, најчешће кроз пробоје цевовода, које решавамо у ходу и без утицаја на резултате текуће производње – каже Јелена Ђурић, управница Флотације. – Са нестрпљењем очекујемо 8. март као датум годишњице рада нове опреме у делу флотирања, када ће њен испоручилац доставити анализу рада. Верујемо да ће бити позитивна, јер резултати су на изузетно високом нивоу. Потом нам предстоји комплетирање новог флотирања, будући да смо ушли у део инвестиционог програма за уградњу контроле и регулације комплетног технолошог процеса. С обзиром на то да су у питању ћелије великих запремина које захтевају одређене стандарде рада како би технолошки параметри били на нивоу пројектованих, неопходна је уградња и тог дела – каже управница, наглашавајући да се ове године очекује повећање производње и бољим радом погона дробљења.
На површинском копу циљ у марту је испуњење планских задатака, без обзира на временске прилике и расположивост опреме, због чега је урађена динамика производње за надокнаду изгубљеног у претходном периоду.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…