Почетак Актуелно Бор и Мајданпек припремили богат програм поводом Дана рудара Србије

Бор и Мајданпек припремили богат програм поводом Дана рудара Србије

6 друго читање
0
0
1,433

У светлу признања најбољим радницима две Зиђинове компаније

Награда „Инжењер Шистек“ за допринос развоју Србија Зиђин Копер у 2023. години биће уручена Ивану Владићу, Ненаду Савићу, Ивану Бибановићу (РББ), Драгиши Анђелковићу, Жељку Михајловићу (РБМ), Горану Голубовићу (ТИР) и Ивану Пернату (ЕМО). – Седморици „величанствених“ из Зиђин Копера, ове године друштво прави „златна петорка“ из Зиђин Мајнинга, па ће Шистекову награду добити и: Дејан Волојановић, Милош Јоцић, Далибор Стојадиновић, Александар Ђорђевић и Игор ЗлатковићСЗК. – Програм централне свечаности поводом Дана рудара Србије, који су и ове године, у сарадњи са градском управом Бора, припремиле две Зиђинове компаније, почиње традиционалном рударском будилицом која ће шестог августа изјутра проћи свим већим градским улицама и насељима. На платоу Дома културе ће у организацији Народне библиотеке Бор бити приређена изложба фотографија „Врхови и понори“, док ће у Музеју рударства и металургије током целог дана моћи да се разгледа изложба „Почетак и трајање – рударство и металургија у Бору“. Туристичка организација града ће на Борском језеру, поводом Дана рудара Србије, организовати традиционалну изложбу рукотворина.

У хотелу „Језеро“ на Борском језеру биће уприличен пријем за делегације високих званичника, бројне пословне партнере и пријатеље компанија, као и за представнике друштвено-политичког живота Тимочке Крајине, али и целе Србије. У официјелном делу најбољим радницима Србија Зиђин Копер и Србија Зиђин Мајнинг биће додељена награда “Инжењер Шистек”, највише признање које се уручује за допринос развоју компаније.

И ове године 6. август две Зиђинове компаније обележавају у знак сећања на првог директора Борског рудника, инжењера Фрању Шистека, чије име носи најпрестижније признање за допринос развоју некада РТБ-а Бор, а данас Србија Зиђин Копер.

Награда „Инжењер Шистек“, као највеће признање које Борска индустрија бакра додељује најзаслужнијим појединцима и институцијама за истакнуте заслуге и допринос развоју компаније, установљена је далеке 1968. године. Србија Зиђин Копер са задовољством је наставила лепу традицију дугу више од пола века, па се ове године плејади од 389 „Шистековаца“ придружују још њих дванаесторица.

Награда „Инжењер Шистек“ за допринос развоју Србија Зиђин Копер у 2023. години биће уручена Ивану Владићу, Ненаду Савићу, Ивану Бибановићу (РББ), Драгиши Анђелковићу, Жељку Михајловићу (РБМ), Горану Голубовићу (ТИР) и Ивану Пернату (ЕМО).

Седморици „величанствених“ из Зиђин Копера, ове године друштво прави „златна петорка“ из Зиђин Мајнинга, па ће Шистекову награду добити и: Дејан Волојановић, Милош Јоцић, Далибор Стојадиновић, Александар Ђорђевић и Игор Златковић.

Поподневни и вечерњи део програма намењен је грађанима Бора и суседних градова. Њима Град Бор и две кинеске компаније поклањају фудбалски спектакл и концерт. Најпре ће на градском стадиону у пријатељској утакмици снаге одмерити победник турнира у фудбалу, који ће се одржати дан раније, и српски суперлигаш „Партизан“. Ривал „црно-белима“ из Хумске биће познат након турнира у којем ће петог августа учествовати ФК „Бор 1919“, крушевачки „Трајал“, нишки „Раднички“ и „Јединство“ из Параћина.

У вечерњим сатима, под отвореним небом, на стадиону хотела „Језеро“ биће организован концерт Милице Павловић и Исака Шабановића, а музички програм биће употпуњен наступом ди-џеј Шонета и ватрометом.Богат целодневни програм поводом Дана рудара Србије очекује истога дана и Мајданпечане. Најмлађи ће моћи да уживају у дечијој представи „Аска и вук“, а њихови родитељи у наступу културно-уметничког друштва „Мајданпек“ и солисте на древном кинеском инструменту „пипа“, за шта се побринуо тамошњи Центар за културу. Мајданпечка установа културе уприличиће и изложбу фотографија суграђанина Милана Клческог под називом „У змајевом гнезду“. Централна градска улица биће тога дана „Улица отвореног срца“, јер ће Мајданпечани гратис добијати мајице, пиће и плашинте, док ће костимирани аниматори деци делити слаткише и балоне. У поподневним и вечерњим сатима за добру забаву у Мајданпеку побринуће се ди-џеј Милош, Рада Манојловић и Махир Мулалић.

Између два рударска празника у заслужену пензију отишло је 195 радника Србија Зиђин Копер: 70 из РББ-а, 53 из РБМ-а, 57 из ТИР-а, два из ЕМО и 13 из Генералне дирекције. Они ће, уз редовну отпремнину, добити и новчану награду компаније у износу 20.000 динара.

Традиционални свечани испраћај пензионера биће уприличен у понедељак, 7. августа и у Бору и у Мајданпеку. Борски пензионери окупиће се у клубу „Зијин“ у Брестовачкој Бањи у 15 сати и за све њих ће бити организован бесплатан аутобуски превоз (полазак у 14 сати са станице код Болнице). Пенизонери из Мајданпека дружиће се тога дана у хотелу „Голден Инн“ од 18 сати.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …