Почетак Екологија Борани удишу најчистији ваздух у Србији,  кажу у Агенцији за заштиту животне средине

Борани удишу најчистији ваздух у Србији,  кажу у Агенцији за заштиту животне средине

3 друго читање
0
0
1,018

Бор изашао из „црвеног аларма“, загађења више нема

 

БОР. – Град који је деценијама у Агенцији за заштиту животне средине био означен црвеном бојом, а на мапи загађених градова у Србији обележен као црна еколошка тачка, данас то више није. Бор је, захваљујући раду нове топионице Рударско-топионичарског басена, сада један од градова са најчистијим ваздухом, кажу у Агенцији за заштиту животне средине.
Нова топионица у Бору допринела је смањењу концентрације сумпор-диоксида у ваздуху за 12 одсто и, ако се овакав тренд настави до краја године, Бор ће по први пут у последњих педесет година имати ваздух чије ће загађење бити у границама нормале – рекао је начелник Одељења за контролу квалитета ваздуха при Агенцији за заштиту животне средине Тихомир Поповић.
Поповићеве речи са мало више детаља поткрепила је Јасмина Кнежевић, руководилац Групе за мониторинг и стање квалитета ваздуха. Она истиче да се најдрастичнији пример побољшања квалитета ваздуха види на случају нове топионице бакра у Бору, која је 2015. године за само два месеца рада утицала на значајно смањење присуства сумпор-диоксида, што значи да је годишња концентрација смањена за око 50 одсто у односу на 2014.
Смањена емисија сумпор-диоксида из нове топионице допринела је побољшању квалитета ваздуха у целој Тимочкој крајини, па се у овом крају Србије данас удише најчистији ваздух.
У тзв. црвеном аларму, уместо Бора, сада су Београд, Нови Сад и Панчево, али и Ваљево, Крагујевац, Сремска Митровица и Ужице. Становници ових градова су, по подацима Агенције за заштиту животне средине прошле године удисали прекомерно загађен ваздух. Београд и Панчево прешли су у категорију „јако загађен“, док је у Новом Саду ваздух оцењен као „загађен“ – казао је Поповић.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …