Почетак Корпоративна одговорност Борани зауздали јаловину из рудника поред Крупња

Борани зауздали јаловину из рудника поред Крупња

2 друго читање
0
0
812

Нестабилно тло прети другој брани

Седмочлана екипа борских флотера, са машинама РТБ-а које раде на рашчишћавању и уређењу терена, остаће у Крупњу сигурно још недељу дана јер су минуле поплаве покренуле клизишта, па још увек постоји претња да попусти и друга јаловишна брана. – Било би добро да надлежни што пре нешто учине јер прве следеће обимније падавине могу да проузоркују пуцање и друге бране која „чува“ знатно веће количине житке масе, каже Зарије Ристић
Борани зауздали јаловину из рудника поред КрупњаКРУПАЊ, БОР
. – Када се пре недељу дана излила вода из јаловишта рудника „Столице“ у Костајнику близу Крупња, специјализована интервентна јединица Флотације „Велики Кривељ“ Рударско-топионичарског басена Бор одмах је прискочила у помоћ да се тамо што пре санира потенцијално велика еколошка штета због изливања отровне јаловине антимона преко обрадивог земљишта у приобаљу реке Корените. Постављањем новог цевовода, јер је стари покидало клизиште, искусни борски флотери привремено су спречили отицање житке сиве масе у реку.
Седмочлана борска екипа, са машинама РТБ-а које раде на рашчишћавању и уређењу терена, остаће у Крупњу сигурно још недељу дана јер су минуле поплаве покренуле клизишта, па још увек постоји претња да због нестабилности тла не попусти и друга јаловишна брана.
Зауздали смо и провирне воде, али не као неко трајно решење. То тек предстоји и било би добро да надлежни што пре нешто учине јер прве следеће обилније падавине могу да проузрокују пуцање и друге бране која „чува“ знатно више јаловине од ове која је попустила и мештанима проузроковала додатне проблеме – рекао нам је искусни Зарије Ристић.
Иако су тек седам дана у Крупњу, мештани гледају екипу из Бора као „род рођени“. Да ли због искуства које имају у познавању ћуди јаловишта, да ли због великог и племенитог срца које их је довело у овај крај Србије да помогну, тек, минулог викенда су, након целодневног рада на терену, Борани били посебни гости на свадби коју, изгледа, никакав тектонски поремећај није могао да спречи. – Испоставило се да је невеста Боранка, па није било дилеме хоћемо ли и у сватове отићи. Живот се наставља, мора и треба тако. Све је у том крају сада подређено једном циљу: што пре санирати последице поплаве и клизишта јер чека други посао – берба малина! – рече нам Ристић.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Градској „Топлани“ без накнаде уступљени опрема и постројења у старој Енергани

Србија Зиђин Копер помаже грејну сезону у Бору Пошто је процес производње енергије у градс…