Почетак Корпоративна одговорност Борба електромонтера са ледом у околини Мајданпека

Борба електромонтера са ледом у околини Мајданпека

9 друго читање
0
0
561

Струја би требало да стигне у току дана 

 

Електромонтери су препешачили целу трасу и успели да лоцирају квар. – У невероватним условима, бомбардовани леденицама са дрвећа и далековода, електромонтери настоје да бар једним од три вода обезбеде електричну енергију за Мајданпек. – Министру Антићу леденица поломила шлем за време снимања изјаве за телевизију
МАЈДАНПЕК
. – Општина Мајданпек већ четврти дан (скоро 70 сати) нема струју. Самим тим нема грејања и воде, не раде школе и вртићи. Радници ЕМС-а су у среду на непун сат успели да нормализују снабдевање насеља, али је недуго затим дошло до новог прекида, па је Мајданпек од синоћ у 22,30 поново у мраку.
И град и привреда све теже органузују живот у таквим условима, иако свим својим капацитетима помажу Рудник бакра Мајданпек, односно РТБ Бор као државна фирма, те ЕМС чија је обавеза да обезбеди снабдевање струјом.
Ми смо јуче успели да пропустимо струју људима из Мајданпека, али је нажалост, радост била кратког века, јер је врло брзо дошло до новог прекида. Током ноћи стотине људи из ЕМС-а и других електрокомпанија Србије препрешачили су комплетну трасу, успели да лоцирају квар и да још једном уложе све снаге не би ли Мајданпеку обезбедили снабдевање – каже Александар Антић, министар енергетике у Влади Републике Србије, кога смо и данас затекли на лицу места где је само захваљујући шлему избегао опасне повреде када му је леденица са далековода, док се обраћао новинарима, пала на главу.
Директор ЕМС-а Никола Петровић и данас је био на терену са монтерима који су, иако све време бомбардовани леденицама и наслагама снега, препешачили сваки део трасе не би ли решили проблем Мајданпека: – Људи чине надљудске напоре не би ли што пре решили проблем.Три трасе тренутно радимо, очекивања су да макар једна буде оспособљена што пре, али и јуче смо давали прогнозе, а показало се да како решимо један проблем, појави се нови – наводи директор Петровић своју оптимистичку прогнозу. Запосленима у ЕМС-у помогле су бројне куће са којима сарадјују, а корак више направио је Никола Дишковић, власник “Елмонтеx-ком” д.о.о. Зајечар који је не само обезбедио потребне делове већ је са својим људима био на терену са електромонтерима.
Генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски, који је од понедељка увече практично све време у Мајданпеку, наводи да очекује позитиван исход: – Људи из ЕМС-а натчовечанским напорима успели су да заштите борску Јаму, а онда још обезбедили велики агрегат од једног мегавата тако да не постоји опасност да се дно површинског копа и рударска механизација потопе – каже први човек борског комбината бакра и додаје да су грађанима Мајданпека притекли у помоћ и људи из РБМ-а, РТБ-а Бор и ЕМС-а. – Обезбеђује се хлеб, комунална и пијаћа вода, агрегати који треба да обезбеде рад установа, школа и вртића, док Болница и Дом здравља све време раде. Речју, чинимо све да се што боље функционише док се стање не нормализује.

Мајданпек је рано јутрос посетио и министар одбране у Влади Републике Србије Братислав Гашић.
Од првог дана и Војска Србије је укључена у решавање овог проблема. Очекивали смо да проблем и раније буде решен, али пошто није, обезбедили смо помоћ у агрегатима који су већ активирани у топлани, медицинском центру и вртићу. Министар одбране је након данашњег обиласка наредио да се још неколико агрегата допреми у Мајданпек, али и Доњи Милановац где је ситуација, такође, веома тешка. Биће допремљене и покретне кухиње, а осим тога за становнике Мајданпека донацијом НИС-а обезбеђено је 320 плинских боца – рекао је Драган Дорошки, ађутант министра одбране.
Мајданпек је данас посетио и Велимир Илић, министар за ванредне ситуације у Влади Републике Србије. Он је нагласио да држава чини све да помогне Мајданпеку, мада је у овом тренутку у Србији на више места ситуација крајње алармантна и захтева хитну интервенцију и помоћ.
Министар за рад, социјална питања и запошљавање Александар Вулин са сарадницима је донео помоћ, посетио Центар за социјални рад и уверио се да су сви корисници збринути. Он је посетио и породицу Јелене Стојановић која је своју бебу Вају донела на свет онога дана када је Мајданпек остао без струје. Беба своју прву ноћ није провела у мраку и хладној соби, већ уз грејалициу и светло са агрегата захваљујући хуманости запослених у РБМ-у. Министар је за малену Вају на дар донео скромне поклоне и захвалио што је у једном тешком дану својим рођењем вратила наду и донела радост.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…