Почетак Корпоративна одговорност Борска „Јама“ није затворена, Компанија зауставила изградњу вентилационих окана за рудник

Борска „Јама“ није затворена, Компанија зауставила изградњу вентилационих окана за рудник

14 друго читање
0
0
1,598

Компанија ће заштитити од буке људе и ни на који начин их неће угрозити

Serbia Zijin Copper је по налогу рударске инспекције обуставила изградњу нових вентилационих окана за рудник „Јама“ и реаговаће у складу са представкама грађана који живе у близини места где ће се та окна градити. – Вентилациона окна ће бити постављена близу насељених места и због тога је важно да са људима разговарамо и у кампањи „од врата до врата“ их питамо шта то компанија може за њих да уради. Јер, једино у непосредном контакту са грађанима можемо сазнати шта им, осим буке, смета и како да то поправимо. А, компанија је спремна да уложи у то, изјавио генерални директор Serbia Zijin Copper
SERBIA ZIJIN COPPER
. – Реагујући на представке грађана, који живе у близини места где треба да буду изграђена нова вентилациона окна за рудник „Јама“ у Бору, а и по налогу надлежне рударске инспекције, Serbia Zijin Copper зауставила је ове припремне радове. Радови су обустављени првенствено због буке која смета мештанима, пошто је реч о надземним пословима, док се експлоатација руде бакра у руднику „Јама“ несметано одвија дубоко под земљом. Припремни радови за изградњу нових вентилационих окана за овај рудник немају никакву директну везу са рударењем у „Јами“, јер оно никога не угрожава.
Уложили смо, а улажемо и даље огромне напоре да отклонимо деценијске проблеме који датирају из периода рада некадашњег РТБ-а Бор. Морамо заштитити од буке породице које живе у близини вентилационих окана која треба да буду изграђена. Она се постављају близу насељених места и због тога је важно да са људима разговарамо и у кампањи „од врата до врата“ их питамо шта то компанија може за њих да уради, а да их ни на који начин не угрожава. Такође, једино у непосредном контакту са грађанима можемо сазнати шта им, осим буке, смета и како да то поправимо. А, компанија је спремна да уложи у то. Екологија и здравље грађана нарочито су нам важни и зато ће посебан акценат бити на безбедности и здрављу људи и заштити животне средине – казао је Jian Ximing.
Вентилациона окна, као неопходан саставни део рударских инсталација, постоје у свим рудницима са подземном експлоатацијом и имају улогу да обезбеде боље радно окружење и добар квалитет ваздуха за рударе. Због тога Serbia Zijin Copper, ради боље циркулације ваздуха у борској „Јами“, треба да изгради једно ново сервисно и три вентилациона окна.
Ново сервисно окно је тик поред старог, код управне зграде рудника „Јама“, и оно ће служити за сервисирање дубљих делова рудника. Три вентилациона окна, за улазак и излазак ветрене струје, биће изграђена изнад градске Болнице и у насељима „Кормарош“ и „Змајево“. Сва четири торња монтажног су типа и служе као постоље за опрему у окнима. Постављена су у склопу припремних активности и представљају заштиту приликом изградње окана на земљишту које је у власништву компаније. Све активности које прате њихову изградњу спроводе се у складу са Споразумом о стратешком партнерству закљученим са Републиком Србијом и уз строго поштовање српских закона.
Делегација Рудника бакра Бор, у чијем саставу послује рудник „Јама“, већ разговара са представницима месних заједница, на чијим територијама су постављени само торњеви за вентилациона окна која у будућности треба да буду изграђена.
Serbia Zijin Copper је од почетка 2019. до краја 2020. године у заједнички пројекат са Владом Републике Србије инвестирала око 700 милиона долара, од чега је готово 75 милиона долара уложено у екологију и заштиту на раду. У ове области рада је за 2021-2022. планирано улагање додатних 20 милиона америчких долара.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Отворена изложба фотографија “Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства у Србија Зиђин Копер”

Јавности представљени најзначајнији еколошки пројекти у Бору и Мајданпеку Иако је посао у …