Почетак Корпоративна одговорност Борски средњошколци заинтересовани за језик, културу и обичаје у Кини

Борски средњошколци заинтересовани за језик, културу и обичаје у Кини

10 друго читање
0
0
1,115

波尔市中学生对中国语言及文化表现出极大兴趣
塞紫铜为汉语爱好者提供交流平台

Компанија гимназијалцима обезбедила платформу за учење кинеског језика

Сарадња Serbia Zijin Copper са образовним установама у Бору наставила се организацијом првог факултативног часа кинеског језика за ученике свих разреда Гимназије „Бора Станковић“. За учење кинеског језика, кинеских знакова, културе и обичаја ове азијске земље ученици природно-математичког и језичког смера заинтересовани су из различитих разлога. Некима је мотив посао, некима пријатељство Србије и Кине, а неке занимају култура, обичаји и традиција древног кинеског народа. – Први час одслушало 15 ђака
БОР
. – Сарадња Serbia Zijin Copper са образовним установама у Бору наставила се организацијом првог часа кинеског језика за ученике свих разреда Гимназије „Бора Станковић“. На први факултативни час је (27. октобра) дошло 15 гимназијалаца и то не само са језичког, већ и са природно-математичког смера. За учење кинеског језика, кинеских знакова, културе и обичаја ове азијске земље ученици су заинтересовани из различитих разлога, па је некима мотив посао, некима пријатељство Србије и Кине, а неке занимају култура, обичаји и традиција древног кинеског народа.
Занима ме цела Азија, посебно кинеска култура и обичаји. Мислим да је кинески језик тежак, јер има доста знакова, а од малена имам страх баш од тих симбола. То што сам овде, значи да сам решила да се суочим са својим страховима и упознам боље кинеску традицију – каже ученица четврте године природно-математичког смера Даница Ицић. Упитана да појасни страх који помиње, Даница каже да је у детињству, када је била веома мала, на телевизији видела „пун екран“ кинеских знакова и да ју је то преплашило. Због тога је сада, као пунолетна девојка, решила да се ослободи ирационалног страха.
Ученика прве године природно-математичког смера Немању Јошића на први час кинеског језика довела је знатижеља. – Сматрам да би ми знање кинеског језика добродошло у животу, због посла и због, како видим, све већег интересовања Кине за Србију. Па, што да не пробам – испричао је Немања.
Годину дана старији Јон Барбуцић је са језичког смера и за учење кинеског језика се пријавио јер га, како каже, занимају кинеска култура и обичаји. Миња Николић, пак, иако је уписала природно-математички смер у Гимназији, жели једноставно да научи нови језик. – Мислим да је кинески тежак. Има много знакова, па се вероватно тешко учи писање и читање. Међутим, све ми то делује веома занимљиво, па сам желела да, поред енглеског и француског, научим основе и кинеског језика.
Добродошлицу у земљу чудесних кинеских знакова гимназијалцима је пожелела Yajing Tang, која је иначе професор кинеског језика и сарадница је у Кабинету генералног директора Serbia Zijin Copper. На првом часу, госпођица Танг је ђацима објаснила еволуцију кинеских знакова и научила их да се представе и поздраве на кинеском језику.
Факултативни часови кинеског језика су плод сарадње Компаније са Гимназијом „Бора Станковић“ и школу не коштају ништа. Биће организовани једном месечно и трајаће сат времена, мада постоји могућност да, уколико то ђаци желе, додатне часове похађају викендом.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …