Почетак Актуелно Борско језеро прихвата бељевинске воде

Борско језеро прихвата бељевинске воде

3 друго читање
0
0
2,414
Борско језеро прихвата бељевинске воде

 РТБ растерећује Тимок

 

У језеро се дневно упумпа 13 хиљада кубика воде са Бељевинског изворишта која би, у супротном, завршила у набујалом Тимоку и додатно угрозила Зајечар и Књажевац. – У суседном Зајечару проглашена ванредна ситуација због опасности од поплава, РТБ послао механизацију у помоћ
Борско језеро прихвата бељевинске водеРТБ
. – С обзиром на то да је вода у Борском језеру и даље испод тачке прелива, иако ниво расте пет центиметара дневно, надлежни у РТБ-у Бор настављају да у њега упумпавају воду Бељевинске реке и тиме директно растерећују набујали Тимок који је озбиљно запретио Зајечару и Књажевцу.
У Борско језеро се дневно упумпа 13 хиљада кубика воде са Бељевинског изворишта која би, у супротном, завршила у Тимоку – каже директор ТИР-а Владимир Јаношевић.
Јаношевић истиче да су и обилне снежне падавине ових дана додатно допуниле Борско језеро, те да сада вода досеже два метра испод тачке прелива.
За месец дана ниво је порастао 1,8 метара, али је језеро још увек „жедно“ и може да прихвата Бељевинску реку. Тако растерећујемо Тимок и помажемо комшијске градове, пре свега Зајечар где је проглашена ванредна ситуација због опасности од поплава – каже Јаношевић.
Комшијама у Зајечару и Књажевцу генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски понудио је помоћ у механизацији.
Први булдозери и багери упућени су у суседни Зајечар.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Зорана Михајловић у Мајданпеку: Радови на планини нису ничији хир

Санација Старице мора да се заврши и ту компромиса нема Овде смо да бисмо показали да радо…