Почетак Посете Будући инжењери на кривељском копу

Будући инжењери на кривељском копу

1 друго читање
0
0
1,576

КОП КРИВЕЉ. – Тридесетак студената треће и четврте године рударства на Техничком факултету у Бору, предвођени Сашом Стојадиновићем, доцентом, и Јеленом Иваз, асистентом, посетило је данас површински коп „Велики Кривељ“. Била је то прилика да неки од њих први пут виде оно што ће радити као инжењери за годину-две. Управник копа Милан Делић лично им је објашњавао све фазе површинског рударења.
Праксом која се одвија сваког петка студенти „из прве руке“ упознају, од нас и инжењера погона, оно о чему уче – каже Стојадиновић. – После посете свако пише извештај и на крају године полажу испит на коме их питамо шта је добро што су видели, а шта би променили и тако настојимо да их научимо инжењерском размишљању. За разлику од београдских колега који морају да организују феријалну праксу, ми у околини имамо металична, неметалична и лежишта угља, површинске копове и јаме, тако да увек могу да упознају нешто ново. А, интересовање за рударске инжењере поново расте и, уколико не бирају фирму и место, на посао не чекају дуже од три месеца. Неки од њих већ су у Шведској, Канади

Катарина Пушкић је на трећој години рударства и веома је задовољна што може овако директно да упознаје свој будући посао. Волела би да има праксе и на почетним годинама. Она је хтела да студира математику, али је сада потпуно задовољна овим избором, поготово што је рударство деценијска традиција у њеном Малом Кривељу где је рођена.
Никола Стефановић је на четвртој години и, пошто је већ радио осам месеци у Руднику бакра Мајданпек, знао је, каже, у шта улази. А, све што је ново – занима га! Мада је одрасто у граду-руднику где му је и отац радио, није размишљао о рударству, али кад се запослио и видео како се и шта ради, брзо је одлучио да се у свој град врати, или остане у Бору – као инжењер.
Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Посете

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…