Почетак Актуелно Бука и вибрације због минирања у опсегу законом дозвољених граница

Бука и вибрације због минирања у опсегу законом дозвољених граница

2 друго читање
0
0
2,612

Просечна вредност буке мања од 45 децибела

До средине маја седам пута тестиран ниво буке и потреса, а подаци добијени тест-минирањем показују да примењене мере дају добар ефекат, јер се максимална вредност кретала између 60,3 и 73 децибела, док је просечна била испод граница лимитираних законом. – Нове пробе од 17. до 23. маја, у термину од 9 до 12 сати
SZC
. – Компанија до проналажења најбољег решења за сва четири вентилациона окна наставља испитивање буке и вибрације и надзире све активности извођачке фирме, тако што координира њен и рад локалног института по том питању. Просечна вредност буке измерена у априлу и првој половини маја кретала се у распону 35 до 45 децибела, што је у опсегу законом дозвољених граница, које су за дневне активности лимитиране на 55, а за ноћне на 45 децибела.
Бука и вибрације због минирања у опсегу законом дозвољених границаНове пробе, код улазног вентилационог окна рудника „Јама“, биће реализоване од 17. до 23. маја, у периоду од 9 до 12 сати. Циљ је даље смањење утицаја потреса и буке на локално становништво, пре свих на мештане Брезоника, али и добијање релевантних података неопходних борском Институту за рударство и металургију за израду техничке пројектне документације. Пре почетка минирања, у свим терминима огласиће се као знак упозорења три звучна сигнала. Након тога, један звучни сигнал ће бити знак да је минирање завршено.
За заптивање и апсорпцију звука употребљавају се трослојне висеће платформе, а на три стране канала постављене су гумене облоге отпорне на хабање. На улазу у окно користи се церада или памучна звучна изолација и ситни песак за заптивање минских бушотина, а сам поступак минирања прилагођава се сегментираним набојем експлозива и већим бројем минских бушотина.
Подаци добијени ранијим тест-минирањима показују да ове мере дају добар ефекат и да се бука смањује. До средине маја, ниво буке и потреса тестиран је седам пута и максимална вредност кретала се између 60,3 и 73 децибела, а просечна је била испод 45. Подсетимо, први резултати мерења показали су и да би бука и потреси од минирања могли бити потпуно елиминисани на дубини 110 метара.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …