Почетак Актуелно Челници басенских самосталних синдиката о активностима у години на измаку

Челници басенских самосталних синдиката о активностима у години на измаку

11 друго читање
0
0
975

Поносни на производне резултате

 

РТБ. – Љубиша Миљковић, председник Самосталног синдиката РББ-а, на ово место дошао је 22. августа, када су одржани редовни избори у овој радничкој организацији борских рудара. Једним од највећих успеха у овој години сматра управо то што су, на инсистирање радника и после више од деценије у којој нису организовани, „натерали“ руководство СС Србије да распише редовне изборе у Самосталном синдикату РББ-а, као и чињеницу да је број чланова од ондашњих 1.320 „порастао“ на 1.612.
Љубиша МиљковићПоносни смо на производне резултате РББ-а у овој години зато што смо непосредним ангажовањем свих запослених допринели повећању продукције бакра (близу 3.000 тона катода месечно добије се само из наших сировина). Људима помажемо максимално. Пошто то закон дозвољава, иницирали смо да они при крају радног века иду у пензију, при чему инсистирамо од руководства да истог дана када потпишу раскид уговора њихова деца почну да раде, али искључиво у производњи. И то у РББ-у функционише, па и тиме побољшавамо ситуацију у производњи. Повећање плата се остварује једино путем стимулативног награђивања, при чему сви имају право на њу, а руководиоци погона, односно сектора у радним заједницама су одговорни за писање и „оверавање“ стимулација – истиче Миљковић.
Наш саговорник додаје да су, после годину и по дана преговора, у септембру са послодавцем потписали колективни уговор који „брани искључиво интересе радника РББ-а, а не функционера било ког синдиката“. –Ту, пре свега, мислим на плаћене функције синдикалних руководилаца и тога код нас нема. Једина делатност у Србији која ради „пуном паром“ и притом у свакој влади има ресорно министрарство, а нема синдикалну „грану“ ни у једном савезу – јесте рударство. У току је регистрација Синдиката рудара Србије (региструје се ван свих савеза који постоје на републичком нивоу). Његово седиште биће у Бору зато што је и центар за рударство управо град бакра, док су му задужења помоћ отварању и развоју свих рудника у Србији, па и на северу Косова. Све функције у њему су без финансијских додатака – закључује први човек самосталних РББ-а.

Настављамо улагање у производњу

Горан АнтићУ Руднику бакра Мајданпек ову годину памтићемо по настављању инвестиционог циклуса (обнављање опреме и тешке рударске механизације), по расту производње, новом запошљавању… – оцењује пословну 2012. Горан Антић, председник Савеза самосталних синдиката у РБМ-у, наглашавајући да су запослени очекивали више када је реч о животном стандарду и о условима живота у самом граду:
Иако су постојале многе тешкоће и проблеми, успевали смо, захваљујући великом залагању запослених, да задржимо раст производње, мада нисмо остварили све планове. Желимо да верујемо да ће пословна 2013. бити далеко повољнија, као и да ће се позитивни резултати у производњи много више одразити најпре на примања запослених и њихов укупан стандард, на новозапошљавање, али и на опште услове за живот у Мајданпеку. – каже Антић и истиче да је ново запошљавање од изузетног значаја будући да ће планове у наредној години Рудник бакра Мајданпек остваривати као једна од најстаријих фирми у окружењу по просечној старости запослених.

Доказана стабилност компаније

Јадран ПоповићЈадран Поповић, председник Синдикалне организације ТИР-а, која броји око 900 чланова, најпре је подсетио да су сви они ове године добили позајмицу (од 60.000 до 90.000 динара) за куповину лекова, школског прибора, огрева, а обезбеђена им је и зимница. – Настојали смо да све чланове правно заштитимо и да ниједан не буде отпуштен мимо своје воље. Најважније што је урађено ове године јесте потписивање Колективног уговора ТИР-а. И када је предузеће било у најбољим временима, имали смо регрес у износу 80 одсто од просечне плате у Басену, а сада је то 150% (једна и по зарада). Сваки радник има обезбеђен превоз, топли оброк, јубиларне награде, па одговорно тврдим да је то један од најбољих КУ у Србији. Он, такође, пружа гаранцију да, када будемо изашли из реструктурирања, ниједан радник – члан нашег синдиката неће остати без посла мимо своје воље или ће отићи из фирме уз одговарајућу отпремнину.
Редовност у исплати плата, које су притом из месеца у месец све веће, потпуно „испоштован“ регрес, топли оброк, превоз и јубиларне награде, сматра Поповић, говори у прилог стабилности компаније захваљујући, пре свега, пословодству ТИР-а и РТБ-а. –ТИР је ове године примио скоро 100 младих, махом децу наших радника. Нова топионица је извесност и очито је да ће, када буде изграђена, доћи крај свим мукама грађана Бора када је реч о екологији. Са друге стране, реализација овог пројекта резултираће и већом производњом и већим платама – оптимиста је Поповић.

Заштита зарада и радних места

Драган Алексић, председник Одбора Синдикалне организације РТБ Бор Д.О.О., са 98 чланова, сматра да је најважнији задатак овог синдиката да до краја године потпише колективни уговор који је темељ свих задатака запослених, али и њихових обавеза и права. –То је основа на којој треба да градимо све остало како бисмо сви заједно допринели да наше предузеће и цела компанија што боље послују, а људи буду одговарајуће награђени за оно што пружају на радним местима. Очекујем да ћемо га ускоро потписати пошто су и остала басенска предузећа то учинила. У претходном периоду смо имали Заједничке основе које су биле полазна основа за све КУ у зависним предузећима. Од тога се одустало и није добро да постоје велике разлике у КУ, јер приликом трансформације РТБ-а и стварања јединственог предузећа та основа у уговорима сигурно би требало да буде свуда иста. Овако ћемо имати поједине чланове КУ који су супротни од предузећа до предузећа, што ће само створити пометњу и несклад у одлучивању о плаћеним одсуствима, правима и обавезама радника и рада у синдикату и код пословодства и код синдиката. Синдикални додаци су велики и радници су против тога. Слажем се с тим, али треба гледати и резултате а не само додатке. Да би се то решило на најповољнији начин и за запослене и за људе у синдикату, пословодство и синдикат су морали да потпишу акт који регулише рад синдиката и који би био саставни део КУ – подвлачи Алексић.
Драган АлексићКада је реч о стимулацијама, Алексић који је и председник ЈСО Самосталног синдиката РТБ-а, сматра да је требало стимулисати радна места, а не појединце. – Јавља се велико незадовољство зато што се стумулације деле различито од предузећа до предузећа, а потом и у самом предузећу, јер је велика разлика у њиховој суми. Треба стимулисатаи радна места са посебним условима рада, тамо где је безбедност мала а ризик од повреда велики, где људи раде на отвореном. Смета ми што од четири басенска предузећа стимулација није заживела једино у Матичном. Ако се стимулишу радници у радним заједницама у три зависна предузећа, требало је и код нас. Није реално и поштено да се упоређујемо са радницима у производњи. Међутим, морамо са онима у РЗ и ту не би требало да буде разлика у платама као што је сада случај.
Први човек басенских самосталних се залаже да хуманитарни аспект у још већој мери заживи и у синдикату. –И у синдикату треба да оснујемо комисију за социјална питања која би се бавила пружањем помоћи не само нашим радницима него и другима у граду. Не мислим само на материјална средства већ и на превоз деце до болница у Београду или другом граду, деци чији родитељи не раде или су у тешком материјалном положају.
Алексић очекује тешку годину с обзиром на то да предстоји трансформација предузећа, наставак инвестиционог циклуса и повећање производње. – Синдикати у сва четири предузећа мора да оставе међусобне размирице по страни ради јединственог циља – заштите радних места и зараде сваког запосленог у РТБ-у. Ако то буде и циљ пословодства, онда смо на правом путу и фирму ћемо подићи на виши ниво. Стога апелујем на све запослене у РТБ-у да ситуацију схвате озбиљно и на својим радним местима дају максимум, а, истовремено, да од својих синдикалаца траже да за то буду одговарајаће и награђени – поручио је Алексић.

 

Ј. Станојевић
С. Вукашиновић

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…