Почетак Актуелно Централна свечаност поводом Дана рудара Србије и Дана РТБ-а одржана у Бору

Централна свечаност поводом Дана рудара Србије и Дана РТБ-а одржана у Бору

22 друго читање
0
0
2,841

„Рударство у Србији има сигурну будућност“

А. Антић: РТБ је данас стабилна компанија и, управо из тог разлога, сада када се налазимо у фази одабира стратешког партнера имамо интересовање великих, значајних светских компанија које долазе овде зато што су препознали тај велики напор који смо сви заједно спровели да спасимо РТБ, али и његову развојну компоненту која захтева нове инвестиције и свежи капитал. – Б. Спасковски: Очекујемо интензиван развој РТБ-а. Сигурно ће будућност Басена бити боља, ако се производња са садашњих 45.000-46.000 тона подигне на 120.000 или 150.000 тона. – Бојан Милановић, Ратко Пејчић, Ивица Јакша, Велибор Барбуловић, Дубравка Станковић, Василије Шевченко и Дејан Милинковић – овогодишњи добитници награде „Инжењер Шистек“

Централна свечаност поводом Дана рудара Србије и Дана РТБ-а одржана у БоруБОР. – Централна свечаност поводом 6. августа, Дана рудара Србије и Дана Рударско-топионичарског басена Бор, ове године одржана је у Бору. После традиционалне рударске будилице која је у раним јутарњим сатима прошла улицама града, у Клубу РТБ-а у Брестовачкој Бањи организован је свечани пријем који је почео интонирањем „Рударске химне“ у извођењу Градског хора при Центру за културу. Свечаности су присуствовали Александар Антић, министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије, Немања Стевановић, државни секретар у Министарству спољних послова и председник Управног одбора РТБ-а, делегације високих званичника, синдикални лидери Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије, Зоран Стоиљковић, председник Уједињеног гранског синдиката „Независност“, њихови сарадници Зоран Вујовић и Милорад Пановић, представници Самосталног синдиката радника енергетике Србије, друштвено-политичког живота Тимочке Крајине и Републике Србије, пословни партнери и пријатељи компаније, овогодишњи добитници награде „Инжењер Шистек“, борски, мајданпечки и рудари РМХК „Трепча“, рудника „Рудник“, „Црнац“ и „Бело Брдо“.
Централна свечаност поводом Дана рудара Србије и Дана РТБ-а одржана у Бору Министар Антић је најпре свим рударима у Србији честитао њихов празник који се прославља у више од 200 активних рудника у Србији, где близу 25.000 породица живи од рударства. У име Владе Републике Србије, исказао је „огромно поштовање према тим сјајним људима који радећи најтежи посао на свету хране своје породице, пожелео им да раде у добрим и сигурним условима и да се сваког дана безбедно враћају својим кућама и породицама.“ – Рударство представља један од кључних приоритета ВРС. Уз велику подршку председника Републике Србије развијамо изузетно значајне пројекте који у наредним годинама и деценијама треба да ставе рударство на једно од најзначајнијих места у нашој укупној економији. Србија има ту привилегију да располаже значајним природним, минералним богатствима које покушавамо на апсолутно одговоран начин да ставимо у функцију развоја Србије и, дубоко верујем, да то радимо изузетно успешно. Идеја нам је и потпуно реалистичан план да у наредним годинама отварањем нових рудника значајно поправимо улогу, место и значај рударства. У завршној фази (пре саме одлуке отварања рудника) налазе се велики пројекти: у западној Србији „Јадар“ – једно од светски најзначајнијих лежишта литијума, у источној Србији много значајних пројеката – поменућу „Чукару Пеки“ као вероватно један од светски признатих пројекта када су у питању бакар и злато, и, наравно, све оно што радимо у РТБ-у, Електропривреди Србије, „Колубари“, „Костолцу“, „Ресавици“ и широм Србије. То представља сигурност да ће рударски сектор да се развија и да ће рударски посао у Србији имати сигурну будућност. Све се то ради у складу са највишим светским стандардима, без икакве дилеме, и унапредиће положај запослених. Још једном кажем рударима да верују у свој посао, у ВРС и Републику Србију да ћемо им обезбедити да њихов посао буде све више цењен, све сигурнији и још боље плаћен.
Централна свечаност поводом Дана рудара Србије и Дана РТБ-а одржана у БоруМинистар је, такође, свим запосленима у РТБ-у честитао Дан компаније „коју сматра изузетно великом, значајном и стратешком за Србију, компанијом која ради и послује успешно на понос свих нас и има велики утицај на нашу укупну економију, и од које суштински зависи живот у читавом овом региону, источној Србији.“ – Захваљујем се свима који раде у РТБ-у на огромном напору у протеклим годинама да се РТБ стабилизује, чврсто, са обе ноге стане на земљу и буде оно што треба да буде – један од најважнијих стубова наше економије. Осим огромног доприноса свих запослених, морам да похвалим и менаџмент компаније који је у ових неколико година, у доброј сарадњи са ВРС, успео да учини много значајних ствари. Желим да истакнем изузетно велики значај финансијске консолидације коју смо спровели, усвајање УППР-а и, у складу са њим, измиривање свих обавеза, регулисање низа историјских проблема и дугова које смо сада довели у ред. РТБ је данас стабилна компанија и, управо из тог разлога, сада када се налазимо у фази одабира стратешког партнера имамо интересовање великих, значајних светских компанија које долазе овде зато што су препознали тај велики напор који смо сви заједно спровели да спасимо РТБ, али и његову развојну компоненту која захтева нове инвестиције и свежи капитал – нагласио је министар Антић и додао:
Веома одговорно ћемо изабрати стратешког партнера (крајем августа треба да нам доставе понуде), пре свега, ценећи ту визију коју је дужан да дели са ВРС, а то је развојна компонента, снажан инвестициони циклус у коме ћемо повећати производњу, сачувати сва радна места. Надам се, након неколико година и створити услове да отварамо нова радна места и да развијамо ову компанију, како би била гигант у овом региону и у том бизнису. Све ово што смо заједно урадили – сви запослени, руководство „Бора“, ВРС је гарант да ћемо имати снажног партнера са којим ћемо у периоду од три до четири године достићи пун капацитет топионичке прераде из сопствене руде и концентрата, а после шест година, што је инвестициони циклус који тражимо од стратешког партнера, „изаћи“ на 100.000, можда 150.000 тона. То је велики циљ, напор који очекујемо од стратешког партнера и то је та визија коју са њим желимо да поделимо и да имамо такву компанију која ће бити на понос читаве Србије, читавог овог краја и имати огроман утицај на нашу укупну економију. Желим вам све најбоље, пуно здравља и среће и видимо се догодине у још бољем расположењу и још успешнијој компанији коју сви заједно стварамо.
Централна свечаност поводом Дана рудара Србије и Дана РТБ-а одржана у БоруБлагоје Спасковски, генерални директор РТБ-а, пожелео је свима добродошлицу „у најлепши рударски град света – Бор који је пре месец и по дана, захваљујући садашњој власти, поново постао град.“ – Некада варошица, онда град. Пре само десет година 15 камиона а данас 55 (некада 120 тона, а сада 250 тона носивости), некада два багера сада девет великих, некада стара топионица и концентрација сумпор-диоксида 32.000 микрограма по нормалном кубном метру, а у јулу само 14 микрограма, што је 10-15 пута мање него у Београду, Лазаревцу, Костолцу. Све ово је резултат рада нове топионице. Пре једну деценију бележена је негатива у финансијским резултатима РТБ-а од 20, па и 30 милиона долара, а за седам месеци ове године 55 милиона долара позитиве. РТБ је достигао максимум и изнад овога не може ићи. Басен више не може отварати руднике, а држава као и ми нема новца, а није ни пракса нигде у свету да држава отвара руднике. И, ето, дође време да се потражи стратешки партнер. Посебно ме радује да има заинтересованих пет-шест великих компанија из изузетно великих држава какве су Кина, Русија, Канада. Очекујемо интензиван развој РТБ-а. Сигурно ће будућност РТБ-а бити боља, ако се производња са садашњих 45.000-46.000 тона подигне на 120.000 или 150.000 тона. Хвала што сте се одазвали у овако великом броју и поздрављам вас рударским поздравом – Срећно!

Ручни сатови најбољим рударима
Централна свечаност поводом Дана рудара Србије и Дана РТБ-а одржана у БоруДруги део ове свечаности припао је СССС, који у сарадњи са СССМ Србије и Самосталним синдикатом радника енергетике Србије, традиционално на овај дан награђује ручним сатовима најбоље рударе и раднике у области енергетике. Љубисав Орбовић, председник СССС-а, најпре је честитао рударима њихов празник, установљен у знак сећања на 6. август 1903, када је у Сењском руднику почео велики штрајк рудара. Подсетио је и да је 27. априла те године створен јединствен раднички синдикат који и данас постоји у облику СССС-а.
И данас имамо исту борбу – за боље услове рада и већи стандард. Просечне плате рудара у Србији су различите – од 40.000 до 80.000 динара. Али, то не значи да се не боримо да у наредном периоду не буду још веће и боље, као и услови рада. Значајно је да „Бор“ добија стратешког партнера. Нисмо баш увек вољни да неко дође, али очито да је то неопходно. Мора да верујемо директору Спасковском, првенствено ВРС да ће стратешки партнер бити добар, али мора бити добар и за раднике – истакао је Орбовић.
Зоран Вујовић, председник, СССМ-а Србије, уручио је ручне сатове Станиши Риђићу и Славиши Илићу из РББ-а, Слободану Јовановићу и Зорану Јовићу из РБМ-а, Момиру Живковићу и Богољубу Радановићу из рудника „Рудник“, рударима РМХК „Трепча“ – Драгославу Вучковићу („Црнац“) и Игору Михајловићу („Бело брдо“), Љиљи Асанковић Јовић и Горану Благојевић из Самосталног синдиката радника енергетике Србије.
Потом је уследило уручивање награде „Инжењер Шистек“, као највећег признања које Басен додељује најзаслужнијим појединцима и институцијама за истакнуте заслуге за развоја РТБ-а и посебно залагање на послу, установљеног далеке 1968. године. Досадашњој плејади 359 „Шистековаца“ ове године се придружило још седморо. Министар Антић уручио је ово најпрестижније басенско признање најмлађем „Шистековцу“ до сада – Дубравки Станковић, руководиоцу хемијске лабораторије у Топионици. Бојану Милановићу, возачу дампера на површинском копу „Велики Кривељ“, награду је уручио Немања Стевановић, председник УО РТБ-а. Ратко Пејчић, пословођа машинске службе секундарног дробљења погона Флотације „Велики Кривељ“, примио је награду из руку Мирјане Антић, заменице генералног директора РТБ-а за економију. Дејану Милинковићу, заменику главног пословође машинског одржавања Топионице и Фабрике сумпорне киселине, признање је уручио Небојша Виденовић, извршни директор РББ-а, Ивици Јакши, водећем електроинжењеру у РБМ-у, Владимир Јаношевић, извршни директор ТИР-а, Велибору Барбуловићу из РББ-а Сашка Тасић, управница Топионице, а Василију Шевченку, председнику Синдикалне организације Топионица, Благоје Спасковски, генерални директор РТБ-а. У име награђених захвалила се Дубравка Станковић.
Дан рудара у Мајданпеку
Поред изложби, турнира у малом фудбалу, концерта “Министарки” и Кије Коцкар и великог ватромета који је одушевио најмлађе, Мајданпечани су на Дан рудара, после пуне три деценије на Тактичко-техничком збору у центру града могли да виде део наоружања Војске Србије и сазнају важне детаље војног позива. Велики број људи и деце застајао је поред војних возила “хамер”, загледао минобацаче и најмодерније стрељачко наоружање које је изложила Тимочка бригада из Зајечара.
Удружење за Мајданпек је и ове године у Галерији Центра за културу приредило изложбу старих фотографија које сведоче о богатој историји града под Старицом, а у фоајеу Галерије отворена је нова изложба фотографија Милана Клческа, талентованог Мајданпечанина који је публику обрадовао новим избором сјајних фотографија Рудника бакра Мајданпек. У градском парку приказани су и радови учесника тек завршене ВИ уметничке колоније “Камени град у дрвету и боји”.
Уз честитку коју је рударима поводом њиховог празника упутила Ана Брнабић, председник Владе Републике Србије, честитке поводом Дана РТБ-а пословодству компаније, генералном директору Благоју Спасковском и свим запосленима, упутили су Александар Миликић, градоначелник, и Драган Жикић, председник Скупштине Града Бора („Рударски хлеб са седам кора изградио је и гради наш град Бор за који с поносом можемо да кажемо да је један од најсавременијих и најлепших у Србији. Желимо да успешно спроведете посао који је започела ВРС процесом изналажења стратешког партнера, како би РТБ наставио са успешним пословањем“), Бошко Ничић, градоначелник Зајечара, као и бројни пословни партнери и пријатељи комбината бакра.
Програм обележавања Дана рудара Србије и Дана РТБ-а почео је петог августа концертом бенда „Министарке и Кија“ у препуном амфитеатру Дома културе, који је завршен величанственим ватрометом, а пратило га је неколико хиљада Борана.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…