Почетак Наука и образовање Четврта седница Савета за металургију РТБ-а

Четврта седница Савета за металургију РТБ-а

12 друго читање
0
0
1,166
Чланови савета

„Нова топионица“ – историјски подухват

Заједничким напорима свих учесника   (СНЦ Лавалин, Оутотек, РТБ и Енергопројект) испоштоваће се дефинисани рок, а нова топионица бити завршена до краја 2013. – казао Драган Маринковић, директор Пројекта. – Добар финансијски резултат у првих шест месеци ове године отвара простор да се део средстава користи и из сопствених извора – поручио генерални директор Басена Благоје Спасковски

РТБ. – Овај извештај је исцрпан, па имамо праву слику Пројекта „нова топионица“. Прошло је скоро годину дана од формирања овог одбора. Овом приликом изражавам задовољство и констатујем да добро ради и има ефекта. Надам се да ће се континуитет у раду наставити, не само одржавањем месечних састанака него и резултатима које остварује – казао је, између осталог, проф. др Жељко Камберовић, председник Савета за металургију РТБ-а, петог септембра на четвртој седници овог саветодавног тела Басена, на којој је разматран извештај о активностима на Пројекту реконструкције топионице и изградње нове фабрике сумпорне киселине у Бору.
Драган МаринковићДа би чланови Савета добили потпуни „пресек“ стања и сазнали шта се ново дешава на и ван градилишта, побринуо се Драган Маринковић, директор Пројекта „нова топионица“, који их је најпре информисао о закључцима четвртог састанка Управног одбора Пројекта (одржаног 21. августа у Бору), на коме су сви учесници (СНЦ Лавалин, Оутотек, РТБ и Енергопројект) изразили задовољство што имају прилику да учествују у пројекту који превазилази границе нашег региона, чак и Србије. Речено је и да ЕУ помно прати догађаје који се на њега односе и на тај начин оцењује пословне потенцијале и кредибилитет наше државе.
Главни закључци са овог скупа су да набавка и испорука опреме за нову фабрику сумпорне киселине (увозне компоненте из Лавалина и Оутотека) иду према плану. До данас је на градилиште приспело око 150 камиона. Пре два дана је стигао и најкрупнији комад у једном делу – парни сушач за шаржу који је тежак преко 120 тона. Велики број делова котла-утилизатора је, такође, допремљен и, према обећањима представника обе фирме, сва опрема биће испоручена до краја ове године. И локални радови добро напредују, грађевински (темељи објеката) су при крају. Монтажа опреме је већ почела – постављени су неки делови предгрејача, контактног котла, а ускоро ће и једног од сушних торњева, мокрог електрофилтера. Оцена свих учесника састанка је била да ће изградња фабрике сумпорне киселине бити у року (до истека 2013.), можда и пре (до краја октобра наредне године). За топионица је завршена израда 90 одсто темеља и почела је монтажа челичне конструкције флеш-прећи. Потврђено је да ће се заједничким напорима свих учесника испоштовати дефинисани рок и критеријуми о квалитету – истакао је Маринковић.
Благоје СпасковскиБлагоје Спасковски, генерални директор РТБ-а Бор, изразио је задовољство што се Пројекат одвија у складу са уговореном динамиком. – Ово је историјски подухват који „води“ менаџмент РТБ-а, заједно са Владом, пројектантима, извођачима и вама који оцењујете његову реализацију. Већ смо обезбедили 180 милиона евра, што из кредита од канадске ЕДЦ банке, што Фонда за развој Србије, што комерцијалних кредита. Добар финансијски резултат у првих шест месеци ове године отвара простор да се део средстава користи и из сопствених извора. У сваком случају, „нова топионица“ не може прећи суму од 200 милиона евра. Да ли ће бити 195 или 205 милиона не зависи од нас него од онога што ће се извести на терену. Сва опрема је уговорена, плаћена и пристиже, али локални радови се изводе по јединичној цени – нагласио је Спасковски.
Мирко ГрчићМирко Грчић, заменик генералног директора РТБ-а, упознао је чланове Савета и са другим „пратећим“ пројектима (осам за изградњу нове опреме и инсталација и 17 за реконструкцију постојеће које треба интегрисати у техничко-технолошку целину по завршетку изградње топионице и фабрике сумпорне киселине). – Нови објекти су енергана, расхладни торањ у топионици, опрема за транспорт шљаке флеш-пећи и конвертора, а предстоји реконструкција анодних пећи, ливне машине, система за компримиран ваздух, истоварне станице, трафо-станице. Стручне групе из РТБ-а и ТИР-а су дале идејна решења за све пројекте и комплетну техничко-економску анализу (осим техничких података, дефинисана су времена изградње, начин, као и процена улагања). Урадићемо све на време, квалитетно и безбедно – поручио је Грчић.
Димча Јенић, директор за развој РТБ-а, дао је потврдан одговор на питање хоће ли бити довољно сировина за нову топионицу, јер флеш-пећ „захтева“ 400.000 тона концентрата годишње. – Подлога и капацитети који морају и могу да се остваре се заснивају на ономе што је реално – то су оверене билансне рудне резерве. Производња, са некадашњих укупно 11-12 милиона тона руде, повећана на 26 милиона тона руде годишње, постепено ће дати 330.000-370.000 тона концентрата годишње из домаћих сировина, док се остатак предвиђа из увоза – рекао је Јенић.
Бобан ТодоровићБобан Тодоровић, директор ТИР-а, подвукао је да је Пројекат изузетно сложен и захтева добру координацију између људи који раде у производњи и из Енергопројекта који изводе радове на новом објекту, при чему се много мора водити рачуна о безбедности свих учесника у тим активностима. – Задовољни смо оствареном производњом у јулу и августу, имамо све услове за њено повећање до краја године (по 4.000 тона катодног бакра месечно). У августу смо дали и 11.000 тона сумпорне киселине са фиксацијом сумпора од скоро 60 одсто. Очекујемо да буде још боља, јер конвертор број један почиње да ради наредних дана. Пошто има нову расхладну комору са димохватачем, дневна производња монохидрата треба да достигне 400 тона – закључио је Тодоровић.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Наука и образовање

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…