Почетак Актуелно Дан рудара Србије обележен радно у највећем руднику Србија Зиђин Копер

Дан рудара Србије обележен радно у највећем руднику Србија Зиђин Копер

3 друго читање
0
0
302

Кривељски рудари тихи хероји

Површинским копом „Велики Кривељ“ уочи најсвечанијег празника пронела се лепа вест – Рудари су одликовани повељом части! -Пут минералним сировинама из земљине коре до чељусти примарних дробилица у највећем компанијском руднику утире више од 800 запослених, они Дан рудара прославлају на својим радним местима. – Овогодишњи план производње од 22 милиона тона руде остаје у сенци племенитости рударских срца. – Од почетка године за „Велики Кривељ“ прибављена механизација у вредности око 30 милиона долара, али нису изостала ни улагања у побољшање услова рада и повећање стандарда рудара

ВЕЛИКИ КРИВЕЉ. – На површинском копу „Велики Кривељ“, под отвореним небом, 365 дана у години рудари 800 тихих хероја. Пут минералним сировинама из земљине коре до чељусти примарних дробилица утиру бушачи, минери, багеристи, возачи тешких камиона, оператерке у командним собама, док производни процес искусно планирају рударски инжењери. По броју механизације и ангажованих радника на терену не би се наслутило да је 6. август и да прослављају свој највећи празник у години, Дан рудара Србије. Добро расположење рудара откривају осмеси и искре поноса у очима, док све фазе експлоатације руде бакра синхронизовано теку једна за другом. Кривељским копом се ових дана пронела лепа вест, да их је менаџмент Србија Зиђин Копер одликовао повељом части за лавовску борбу са воденом стихијом у време јунских поплава, изванредну храброст и пожртвованост у акцији усмеравања Кривељске реке ка дну копа и одбрани села Кривељ.

Иако по звању руковалац бушаће гарнитуре, Александар Савић за себе каже да је рудар „главом и брадом“ и то са дугогодишњим искуством. Ипак ово му је први Дан рудара у Србија Зиђин Копер и прославља га радно.

На кривељском копу сам тек четири месеца. Презадовољан сам организацијом и условима рада, а највише како су ме колеге прихватиле. Сву тежину и суровост рударског позива сам искусио и у иностранству. Овде сам међу својима, па ми посао лакше пада. Нисмо само колеге и сарадници, већ искрени пријатељи, па се наше дружење не завршава са сменом – каже Савић, који је прва карика у ланцу припреме терена за откопавање руде.

Да се из експлозије може створити богатство потврђује 30 кривељских минера. Њихову одважност видели смо на коти 290 где су бушотине напунили са 12 тона експлозива и повезали серију. Са безбедне удаљености пажљиво смо посматрали овај маневар, свесни опасности и изазова с којима се суочавају свакодневно. Звучни сигнал је поред минирања најавио и шансу да производња рудника “Велики Кривељ” ове године досегне планираних 22 милиона тона влажне руде.

На коповској “позорници” испод, односно на коти 275 северног радилишта, главну улогу игра багер “коматсу ПЦ 4000” и багериста Љубомир Савић. Грандиозно и грациозно, у неколико маха као у игри, он напуни камион од 240 тона и уз рударски поздрав “Срећно” колеге возаче шаље на пут.

Након утовара, возач теских камиона Александар Живковић, у новој рударској грдосији XЦМГ240, са тешким товаром руде пажљиво се упутио ка ободу копа. Путовање дампером је до погона за прераду руде, сувим путем, трајало око пола сата. Поштујући сигнализацију и специфична правила саобараћаја у руднику безбедно смо стигли на одредиште. Овај младић дневно направи 10-ак тура, а ова је, како каже, била у идеалним временским условима, без трунке адреналина.

За две и по године колико возим тешке камионе било је пуно ситуација у којима сам се озбиљно уплашио. Коповске саобраћајнице су зими клизаве и руте којима се крећем са 500 тона терета често су веома стрме. Дужина тура се разликује у зависности да ли се превози руда или јаловина, па је неопходно паметно планирати време. У летњим условима су и машине и људи ефикаснији. Камионска кабина је опремљен климом, па се и не осете високе температуре. Озбезбеђено нам је и освежење, па данас можемо да наздравимо за добро здравље свих рудара неким хладним соком – прича Живковић који нас је домаћински угостио током вожње.

Празничне честитке “рударима за воланом” стижу и путем радио-везе од колегиница из командних соба и диспечерског цента. Живковићева тура је евидентирана, истовар на новом примарном дробљењу је видео-надзором испратила рударка Зорица Ступаревић. Њена евиденција забележила је у првој смени 14.000 тона руде која је прошла кроз “зубе” нове примарне дробилице.

Од почетка године за рудник „Велики Кривељ“ прибављена је механизација у вредности око 30 милиона долара, али нису изостала улагања у побољшање услова рада и повећање стандарда рудара. У једном од највећих рудника бакра у Европи многи појмови се могу описати суперлативом, али моћна механизација и амбициозни планови производње остају у сенци племенитости рударског срца. Једног “обичног” дана пратили смо пут руде бакра и завирили у животе “необично” јаких људи. Ни на крају смене они не показују умор, већ само отресу прашину са униформе и журе својим породицама.

Још повезаних текстова
В Д.Лилић Петровић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Између два рударска празника у пензију отишло 195 радника Србија Зиђин Копер

Нема више тензија, стигла им је пензија На традиционалној свечаности у клубу „Zijin“ у Бре…