Почетак Актуелно Данас истекао рок за тендер за избор стратешког партнера РТБ-а

Данас истекао рок за тендер за избор стратешког партнера РТБ-а

2 друго читање
1
0
2,123
Данас истекао рок за тендер за избор стратешког партнера РТБ-а

У Влади очекују бар две конкретне понуде

Тендерску документацију по цени од по 10.000 долара откупило седам компанија – три руске, по једна кинеска и турска, македонски рудник и једна домаћа привредника Милана Поповића. – Влада је на јавном позиву тражила инвеститора који ће новчаном докапитализацијом од 350 милиона долара постати власник удела у Басену Бор

РТБ. – Данас у подне истекао је рок за достављање понуда на тендер за избор стратешког партнера за Рударско-топионичарски басен Бор. Седам компанија је откупило тендерску документацију и за њу платило по 10.000 долара. Међу њима су, по писању медија, три руске компаније, једна кинеска, једна турска, македонски рудник и једна домаћа фирма у власништву привредника Милана Поповића.
А колико их је и да ли је нека доставила и конкретну пријаву знаће се током дана. У Влади Републике Србије, како РТС незванично сазнаје, очекују најмање две понуде – једну из Кине, јер је њихово учешће на тендеру недавно потврдио и кинески амбасадор у Србији Ли Манчанг, а једну из Русије, пошто су руске компаније показале највеће интересовање за комбинат бакра.
Иначе, Влада је на јавном позиву тражила стратешког инвеститора који ће новчаном докапитализацијом од 350 милиона долара постати власник удела у РТБ-у, задржати свих 5.000 радника и преузети дуговања борског гиганта. На јавни тендер за стратешко партнеретво у Басену Бор могле су да се јаве домаће и стране компаније које се најмање десет година претежно баве експлоатацијом или производњом бакра или осталих обојених и племенитих метала и да су прошле године оствариле пословни приход од најмање 500 милиона долара.
Влада наставља преговоре о уделу у власништву РТБ-а са инвеститором чија понуда буде најбоља.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Један коментар

 1. Boza Bogdanovic

  21. августа 2018. у 07:50

  Postovani prijatelji iz „Kolektiva“. Od nekoliko kandidata u medijima, sveli smo se na tri firme. Iz Kine, Kanade i Rusije. Ubedjen sam u to da ce njihovi predstavnici veoma pazljivo procitati moj Komentar o rudnom bogatstvu RTB-a, koji ste prvi put objavili 04. jula 2017. godine. Samom sebi moram odgovoriti na nekoliko pitanja. Da li sam protiv toga da se rasprodaje (poklanja) rudno bogatstvo RTB-a? Jesam! Da li je to jedino ispravno resenje? Na zalost, jeste. RTB nema potrebne, kvalitetne kadrove da se upusti u otvaranje novih rudnih nalazista, a drzava nema para da to finansira. RTB postoji vec 115 godina, ali su kadrovi sistematski unistavani, jos od Drugog svetskog rata na ovamo. Zato smo dovde i dosli.

  Sta ce se desiti sa RTB-om, ako Tender propadne? RTB, ovakakav kakav je, radice sa nekom „pozitivnom nulom“, ako se odrzi ovakva visoka cena bakra na svetskom trzistu. Ako dodje do pada cene, postoje tri mogucnosti. Dotacije od drzave, placena odsustva (kao u vreme sankcija), ili zatvaranje firme do povecanja cene bakra. Nedao Bog da se desi ovo trece, a veoma je realno ako se prepolovi cena. Tu agoniju RTB-a iskoristice knezevi, kraljevi i carevi bakra iz Srbije, Rusije ili sverceri droge iz Albanije, da kupe RTB za 1 dolar. Ako se secate, na jednom od Tendera, toliku cenu je ponudio Deripaska, a Drakulic je sklopio Predugovor maja 2004. godine na svega 30 miliona dolara, za kupovinu RTB-a, sa celokupnim rudnim bogatstvom.

  Idealno bi za Srbiju bilo da se pobedniku na Tenderu da eksplotaciono pravo na minimum, na koji ce oni pristati. Pod uslovom, da iskljucivo ta firma organizuje kompletan rad RTB-a. Od kupovine (ekoloski cistih) uvoznih koncentrata u prvo vreme, a ne usluzne prerade trecim licima, preko nabavke potrebne opreme za odrzavanje proizvodnje i u novim investicijama, do organizacije proizvodnje u svim sadasnjim i u buducim pogonima RTB-a.
  S postovanjem.
  Boza Bogdanovic, dipl. ing. u penziji iz Bora

  KOMENTAR (Kolektiv): 4. jula 2017. at 10:50
  Javljam se povodom posete gen. dir. kineske kompanije. Penzionisani i sadasnji radnici RTB-a i svi ostali stanovnici Timocke krajine mogu se podeliti u tri osnovne grupe. Najveci deo njih (preko 96%) uopste i ne razmislja o daljoj sudbini RTB-a, a pogotovo nista javno o tome ne pise. Nekoliko procenata njih (oko 3%) spadaju u zlobne, destruktivne kriticare, svega i svacega, a ponajvise RTB-a. Javno se zalazu za njegovo zatvaranje. Bas ih briga sto ce i njihovi najblizi rodjaci ostati bez posla, a jos manje ih je briga o realnim katastrofalnim posledicima po dalji mir u Timockoj krajini.
  Ja spadam u one retke pojedince (do 1%), koji javno pise o tome da ne zeli da se zatvori RTB. Zato se trudim da pomognem u pronalazenju investitora. Objavicu moje poruke, koje su garantovano imale uticaja na posetu nekoliko kineskih firmi.

  Poruka od 20. marta 2017. godine:
  Postovani iz Ambasade Kine u Srbiji
  Cesto se spominje u medijima da su neke velike kineske kompanije zainteresovane za saradnju sa RTB-om. Pretpostavljam da ce sledeci tekst koji saljem pomoci da se njihova zainteresovanost poveca.
  Jos 2006. godine ucestvovao sam u STINS-u (Strucnom Timu za Izradu Nove Strategije), kao jedini metalurski inzenjer u tom Timu. Ovo su podaci sa 53. strane Nove Strategije o zvanicno istrazenom rudnom bogatstvu RTB-a: 8.791.018 tona bakra, 347.962 kg zlata i 2.664.995 kg srebra, u ukupnoj vrednosti od preko 60 milijardi dolara. Ceo program STINS-a nalazi se na Internetu. Mozete ga i sami otvoriti na Google i proslediti Novu Strategiju tim firmama: rtb-STRATEGIJA- PRIVATIZACIJE.PDF
  S postovanjem.
  Boza Bogdanovic, dipl. ing. u penziji iz Bora
  P. S. Nova Strategija vec se nalazi na Google. Prema tome, ja ne odajem nikakvu drzavnu ili privrednu tajnu, vec smo pomazem u pronalazenju investitora. Kao pravi patriota, koji zeli opstanak i dalje napredovanje firme u kojoj je stekao penziju, a u kojoj sada sin radi. Uzgred, moje ime nalazi se medju autorima Nove Strategije na 5. strani.

  Poruka o 10. aprila 2017. godine:
  Postovani iz Ambasade Srbije u Kini
  Redovno pratim sve vesti o borskom RTB-u na sajtu: Naslovi.net: Najnovije vesti (RTB Bor). Ambasador, prof. Bacevic je u „Nedeljniku“ spomenuo i RTB. Zato Vas molim da ovaj dopis prosledite i njemu. Jos 20. marta poslao sam poruku Ambasadi Kine u Srbiji. Najiskrenije se nadam da ce ta Poruka doprineti da se pozitivno odluci neka velika kineska firma.
  Na Novoj Strategiji radili smo dva meseca. Ja sam pripremio 50-ak strana Tabela, ali je mali deo objavljen u njoj. Miodrag-Mikan Ilic je prosto „sagoreo“ radeci i ubrzo umro za nekoliko minuta od infarkta. Predstavili smo Novu strategiju novembra 2006 .godine u Medija centru u Sava centru u Beogradu i na Tribini u Domu kulture u Boru. Nekoliko primeraka je gospodin Branko Dragas poslao ministrima u tadasnjoj Vladi. Sve se na tome zavrsilo.
  S postovanjem.
  Bozidar-Boza Bogdanovic, dipl. ing. iz Bora u penziji

  Odgovor od 11. aprila 2017. godine:
  Поштовани господине Богдановићу,
  Још једном хвала на Вашем интересовању и жељи да сви заједно допринесемо даљем напретку односа са Кином.
  С поштовањем,
  Милан Бачевић
  Амбасадор Републике Србије у Народној Републици Кини

  From: Boza Bogdanovic [mailto:boza.bogdanovic@open.telekom.rs]
  Sent: Monday, April 10, 2017 2:27 PM
  To: embserbia@embserbia.cn
  Subject: Boza Bogdanovic iz Bora

  Poruka od 11. aprila 2017. godine:
  Postovani Ambasadore Bacevicu
  Zahvaljujem se na Vasem brzom odgovoru. Napominjem da sam 20. marta poslao poruku Ambasadi Kine u Beogradu o rudnom bogatstvu RTB-a, a da sam nasu Ambasadu u Kini u Poruci od 10. aprila samo obavestio o tome. U Prilogu ove Poruke je Nova Strategija, koja se i sada moze otvoriti na Google:
  rtb-STRATEGIJA-PRIVATIZACIJE.pdf
  Najiskrenije se nadam da ce Poruka, koju sam tada poslao Ambasadi Kine, doprineti da se oni sto pre pozitivno odluce. Takodje da ce i Vasim saradnicima u Ambasadi pomoci da shvate koliko vredi rudno bogatstvo RTB-a. Uzgred, do pre cetiri godine bio sam clan poslednjeg Saveta RTB-a, dok Vlada nije ukinula Savet zbog stednje.
  S postovanjem.
  Boza Bogdanovic, dipl. ing. u penziji iz Bora

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…