Почетак Корпоративна одговорност Даваоци крви из РТБ-а допринели да Бор понесе ласкаву титулу најхуманијег града

Даваоци крви из РТБ-а допринели да Бор понесе ласкаву титулу најхуманијег града

4 друго читање
0
0
5,659
Даваоци крви из РТБ-а допринели да Бор понесе ласкаву титулу најхуманијег града

Изузетни резултати у омасовљењу давалаштва

У претходне две године 70 одсто укупне количине крви прикупљене у граду бакра дали радници РТБ-а Бор
РТБ
. – Црвени крст Србије доделио је плакету „Најхуманији град Бор“ свим добровољним даваоцима на територији општине Бор у знак признања за постигнуте изузетне резултате на омасовљењу добровољног давалаштва крви у 2017. години. Она се додељује свим срединама које прикупе више од четири одсто јединица драгоцене течности у односу на укупан број становника (у борској општини 4,3 процента, чиме је заузела трећу позицију у Србији после Пожаревца и Крагујевца). Даваоцима из града бакра ово није прво овакво признање – почев од 2003. године ово је седма плакета по реду коју су заслужили својом хуманошћу.
Даваоци крви из РТБ-а допринели да Бор понесе ласкаву титулу најхуманијег градаНема прецизне евиденције, па процењујемо да у Бору има око 2.500 добровољних давалаца (1.500 активних и око хиљаду оних који су давали крв и престали из здравствених разлога). Изражавам велику захвалност свим даваоцима, посебно запосленима у РТБ-у (из Бора и Мајданпека) који су у великој мери допринели да се ова плакета нађе у нашим рукама. У претходне две године 70 одсто укупне количине крви прикупљене у Бору дали су управо басенски радници, јер смо захваљујући активима добровољних давалаца који су некада радили у РТБ-у организовали масовне акције (активи сада више не постоје осим у Топионици и РББ-у). Пошто се оснива јединствено предузеће покушавамо да направимо заједничку организацију свих тих давалаца – рекао је Горан Јовановић, председник Комисије за добровољно давалаштво крви борске општине.
Даваоци крви из РТБ-а допринели да Бор понесе ласкаву титулу најхуманијег градаНаш саговорник подсећа да је ова комисија формирана почетком маја. Будући да је првог маја ступио на снагу нови Закон о добровољном давању крви, по коме борска Служба трансфузије прелази у банку крви, а драгоцену течност прикупља Служба из Ниша, формирана је ова комисија, засад једина такве врсте у Србији, да би сви даваоци, који су досад могли да дају крв сваког дана у месецу, могли да се информишу, определе и то ураде током та два дана, када нишка Служба долази у Бор.
Комисија обухвата све активе из РТБ-а, сада „покрива“ и градске и сеоске месне заједнице, школе, Технички факултет, јавна предузећа, приватне организације. Даваоци крви из РТБ-а допринели да Бор понесе ласкаву титулу најхуманијег градаКомисија је састављена од представника свих тих средина, управо да би информација дошла до давалаца на најадекватнији начин. Некада смо у Бору имали такву комисију која је функционисала и давала добре резултате. Драго ми је да се давалаштво негује и сада је више усмерено на средње школе, млађе генерације, па смо из тог разлога у комисију укључили још два професора, како бисмо децу што више едуковали путем семинара и летњих школа које организује Црвени крст, а које ћемо сада моћи да користимо – поручио је Јовановић.
Од првог маја у Бору су организоване три акције (последња је била 11. јуна) у којима је, захваљујући поново даваоцима из РТБ-а, забележен одличан одзив. Следећа је заказана 25. јуна, па 16. и 30. јула. Акције се, иначе, организују два пута месечно у Дому културе (просторија ОВ СССС Бора).

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…