Почетак Актуелно Мајданпек Децембарском производњом коп РБМ-а премашио прошлогодишњу

Децембарском производњом коп РБМ-а премашио прошлогодишњу

0 друго читање
0
0
827

Отварају Исток „Јужног ревира“

Током ове године, као и претходне, руда је откопавана на Андезитском прсту, а убрзано је раскривање Истока, како би се наредне године и тамо што пре стигло до бакроносне руде. – Новом опремом учинак раскривања увећан за 80 одсто
РБМ
. – Са више од 16 милиона тона укупних ископина, мајданпечки рудари су на површинском копу Рудника бакра уписали највећу производњу у овом веку. Наиме, са рудокопа Андезитски прст изнедрили су више од шест милиона тона руде, просечног садржаја 0,344 одсто, и испоручили флотацији за највећу годишњу производњу од 17.700 тона бакра у концентрату.
Радило се више него у претходној години, када је са радилишта “Јужног ревира” подигнуто 14,747 милиона тона укупних ископина, од чега око девет милиона тона јаловине и 5,767 милиона тона руде која је ископавана само на Андезитском прсту. Дато је милион и по тона више укупних ископина, од чега 10,5 милиона тона јаловине. Ископана руда имала је просечни садржај бакра од око 98 одсто планираног, али је у њој племенитих метала било више од планских очекивања.

Да на површинском копу учинак може да се повећа показало се последњих месеци када је укључивањем нових возила из контигента рударске опреме, набављене уз разумевање и подршку Владе Републике Србије, резултат раскривања био за 80 одсто повољнији од претходно оствариваног. Будући да је средином новембра на Транспортном систему 1 померен колосек одлагача, а тако и одлагалишне траке, што је омогућило да се систем оспособи за несметано одлагање већих количина јаловине ради убрзаног раскривања рудних лежишта на Истоку 1 „Јужног ревира“, реална су очекивања да ће се оно даље убрзавати. То ће међутим, бити са смањеним трошковима и уз мање ангажовање помоћне механизације. Јер, док то није урађено, за функционисање ТС1 било је неопходно даноноћно ангажовање макар једног булдозера којим се само за те намене није располагало. У периодима када се на ТС1 није могло рачунати, јаловина је одвожена на спољна јаловишта што је захтевало већи број возила и подразумевало веће трошкове. ТС1 са учинком од око шест милиона тона, тек нешто већим од прошлогодишњег, није остварио очекивани резултат, али се његовим стављањем у функцију раскривање може убрзати. Поред стварања услова за убрзано раскривање Истока 1, на површинском копу “Јужни ревир” је интензивираним одводњавањем оснажена и убрзана припрема најнижих рудних етажа Андезитског прста, а завршено је измештање корита Малог Пека пробијањем преостале најтеже деонице, уз градску аутобуску станицу, тако да је река по трећи пут у последњих 30-ак година преусмерена на нову деоницу.
Од свега важније чини се то што су са Истока 1 уклоњени први од 16 милиона тона инвестиционе раскривке на дугом путу до првих количина од 7,8 милиона тона руде. Развој копа „Јужни ревир“ дефинисан је, иначе, у пет етапа. Прва је „Север“, односно „Андезитски прст“, где се већ годинама ради и откопава руда. „Исток“ је друга фаза, у трећој је планиран „напад“ на запад и југ копа, док четврта етапа подразумева припрему за проширење његовог јужног дела. У петој фази утврдиће се коначне границе копа.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…