Почетак Посете Делегација Светске банке посетила РТБ Бор

Делегација Светске банке посетила РТБ Бор

2 друго читање
0
0
901

Уверили се да нова топионица ради

 

Б. Спасковски: СБ је увек била изричита у захтеву – хоћемо чисто небо изнад Бора, чисту реку, да тло више не буде загађивано и да људи удишу чист ваздух. Притисак који је вршила на нас да се активира нова металургија је допринео да ово стварно и буде готово. – Т. Верхеијен: Од директора смо желели да чујемо шта је могуће, а шта не у вези са реструктурирањем компанија које су укључене у план Агенције за приватизацију, јер ми обезбеђујемо помоћ Влади за ту сврху. Желимо му да се то заврши у оквиру рокова које је премијер задао и да РТБ поново постане финансијски одржив

Делегација Светске банке посетила РТБ БорРТБ. – Делегација Светске банке, предвођена директором Канцеларије СБ у Србији Тонијем Верхеијеном, посетила је 14. маја Рударско-топионичарски басен Бор, како би се уверила да су нова топионица и фабрика сумпорне киселине завршене. Гости су најпре разговарали са генералним директором РТБ-а Благојем Спасковским и његовим сарадницима, а потом су и на лицу места видели да је највећи еколошки и економски пројекат на Балкану реализован. Челни човек комбината бакра је изразио посебно задовољство и част „што нам је данас у гостима господин Тони Верхеијен који је дао изузетан допринос да нова топионица и фабрика сумпорне киселине буду готове.“

Излазак из реструктурирања
– Разговарали смо и о изласку наше компаније из реструктурирања. Предат је УППР и ових дана очекује се „отварање процеса“. Тај процес мора бити завршен у року који је премијер Александар Вучић објавио за РТБ Бор и „Ресавицу“. Морамо испоштовати обећање да ће за годину дана то бити готово и морамо изаћи из реструктурирања. Лично очекујем позитиван исход – поручио је генерални директор Басена.
Светска банка је увек била изричита у захтеву – хоћемо чисто небо изнад Бора, чисту реку, да тло више не буде загађивано и да људи удишу чист ваздух. Притисак који је вршила на нас да се активира нова металургија је допринео да ово стварно и буде готово. Ми смо завршили и они су се на „лицу места“ уверили у то. Користим прилику да се господину Тонију и Светској банци захвалим за све што су учинили да би ово било урађено – нагласио је Спасковски. Господин Верхеијен се најпре захвалио генералном директору на позиву да посете РТБ Бор. – Дуго радимо са овим регионом, такође, и са вашом компанијом која је поднела Унапред припремљен план реорганизације да би изашла из реструктурирања. Један од разлога данашње посете јесте што смо од директора желели да чујемо шта је могуће, а шта не у вези са реструктурирањем компанија које су укључене у план Агенције за приватизацију, јер ми обезбеђујемо помоћ Влади за ту сврху. Генерални директор нам је објаснио на какве препреке се наилази да би се завршио овај процес и да Бор дође на пут финансијске одрживости. Са интересовањем смо слушали његове планове да се то заврши у оквиру рокова које је премијер задао за окончање овог процеса. Желимо му успех у томе и да компанија поново постане финансијски одржива. Одговарајући на питање о будућој сарадњи са РТБ-ом, директор Канцеларије СБ у Србији је рекао:
Светска банка не ради директно са државним или приватним компанијама. Она сарађује са Владом и обезбеђује да се план Агенције за приватизацију успешно решава, као и да Влада постигне најбоље резултате из оваквог процеса у циљу очувања запослености у „погођеним“ областима, као и добијања најбољег што овакав план може да пружи.
Гости су посетили и хотел „Језеро“ на Борском језеру.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Посете

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…