Почетак Актуелно Мајданпек Директори басенских предузећа говоре: Бранислав Томић (РБМ)

Директори басенских предузећа говоре: Бранислав Томић (РБМ)

7 друго читање
0
0
2,643

Учинак за 40 одсто већи од лањског

Запослени у РБМ-у ове године успели да повећају производњу бакра у концентрату, злата и сребра за око 40 одсто у односу на претходну. – На дугом списку инфраструктурних и других послова које је требало обавити зарад планског проширења површинског копа и будућег рада остало је незавршено само измештање пловеће пумпне станице

РБМ. – За годину у којој смо производњу бакра у концентрату повећали за око 40 одсто, злата за исто толико, а сребра још више, морамо да кажемо – радило се добро, упркос тешкоћама које нас нису заобилазиле и чињеници да планску лествицу у појединим сегментима нисмо успели да прескочимо. Наш резултат је вреднији када се има у виду колико смо припремних, инвестиционих, инфраструктурних и других радова, ништа мањег значаја за будући рад, “успут” обавили штедећи компанији огромна финансијска средства, али не и на залагању и одговорности – оцењује пословну годину, у којој је мајданпечки Рудник бакра обележио пет и по деценија рада, Бранислав Томић, први човек РБМ-а. – Имали смо пуну подршку, помоћ и разумевање челних људи РТБ-а Бор и, пре свих, генералног директора Благоја Спасковског.
Година је веома тешко почела, како због временских услова, тако и бројних инфраструктурних радова које је требало обавити ради планског проширења копа у складу са развојним плановима.
Производња се одвијала на копу „Јужни ревир“ где је за 11 месеци остварење било 103 одсто у односу на претходну годину (руде уз пребачај од 18, јаловине са 95, при чему је транспортни систем повећао учинак за 13 процената). Бројеви, међутим, не откривају колико је тешкоћа било у упоредном раду на радилишту и у њиховој припреми (послови на значајним инфраструктурним објектима, почев од измештања оптичког кабла, шестокиловолтног далековода трасе магистралног пута, до измештања корита реке Мали Пек и постављања и пуштања друге линије за одводњавање са пречишћавањем са Јужног ревира). Притом, свуда је испоштован континуитет, па није било прекида у производњи, радило се све оно што је било могуће сопственим снагама и увек са високим степеном безбедности.
Све учињено ствара добру основу за будућност РБМ-а, а, уз континуитет улагања у опрему, представља услов за наставак добрих резултата у наредној години. Пуним капацитетом радило се и у другим производним целинама.
Одличан пример представља погон Производних услуга у коме је било видљиво максимално ангажовање како би сва опрема рудника квалитетно и континуирано радила, а трошкови њеног одржавања били минимални. Машинска радионица је утрошила 53 тоне материјала за израду и репаратуру готових металних делова и склопова. Вулканизерница је 65 тона сирове гумене смеше уградила у гумено-техничку робу, као и за репратуру гумених делова, и дала велики допринос пуштању ВИИ млинске секције у Флотацији. Електрорадионица је “извинкловала” 106 мотора у вредности око четири милиона динара. Лабараторија је два и по пута повећала послове и реализацију у односу на претходну годину радећи хемијске анализе рудних минерала за РББ и остварила уштеду компанији око 180. 000 евра.
Производне услуге РБМ-а дале су немерљив допринос готово свим пословима који су у руднику извођени у сопственој режији, а 2016-те било их је више него икада пре.
Највише се радило у Флотацији будући да је почетком марта нова опрема за флотирање стављена у погон, у априлу већ подигнута ВИИ млинска секција, замењен редуктор на млинским секцијама и погонски зупчаници. Посебно “поглавље” представљало је “затезање” линија у погону дробљења у коме су инсталиране нове ХП6 дробилице, али је оспособљена и друга примарна дробилица. Резултати нису изостали, јер не само да је прерађена сва ископана руда, већ су побољшани квалитет и искоришћења.
Иако су обављени бројни послови, у РБМ-у нема места опуштању.
Завршили смо готово све са дугог списка обавеза са којима смо ушли у ову пословну годину, али нас чека измештање пловеће пумпне станице. То је задатак који ће по значају имати третман раван производњи. Јер, то је посао који је неопходан за стабилност у раду флотације, а тако и целог процеса. Поред тога, чека нас и пуно оспособљавање погона дробљења, посебно отпрашивања, значајног како због услова рада запослених, тако и животне средине. Осим тога, морамо створити услове за пресељење станара из стамбене зграде уз капију рудника због даљег, планског ширења површинског копа.
Планови за годину којој смо на прагу су дефинисани у производном делу, али и у ономе што је прати.
У свим аспектима пословања наставићемо несмањеним темпом, са жељом да повећамо производњу, али и да раскривањем припремимо терен за рад у наредним годинама. Желимо да подмладимо кадар, јер смо као предузеће у озбиљним годинама ако посматрамо старосну структуру запослених. То ће нам омогућити да све задатке испуњавамо са више елана, па и резултата. И даље ћемо бити битку са трошковима. Покушаћемо да томе дамо допринос и на нивоу компаније тиме што би наш ЕРЦ преузео још један део послова и обављао их за цео РТБ Бор, а идеје нам не мањкају и када су други послови у питању.
Све време говорите да на релацији Мајданпек град и рудник постоје “посебне везе”?
То и даље важи. Мало је који град дао једном предузећу колико Мајданпек даје руднику и обрнуто. Прошле године имали смо изузетно разумевање Мајданпечана и када је било речи о усвајању УППР-а – документа који рударењу на овом простору даје нову шансу, као и о путу због којег су месецима заобилазницом путовали до града, па и другим инфраструктурним објектима и чвориштима у његовој близини. Због тога им још једном захваљујем. Али, и ми испуњавамо обећања – испунили смо све обавезе из УППР-а које смо у овој години имали према општини, што ће јој омогућити да брже и ефикасније остварује своје планове. Побринули смо се и за деоницу пута на улазу у град, уредили је и асфалтирали. У складу са могућностима, у свакој прилици спремни смо да помогнемо и учинимо шта можемо у заједничком интересу, да се и рудник и град даље развијају и опстају. Уз рударско “Срећно”, честитке за Нову годину и жеље за добро здравље и успех на свим пољима упућујем запосленима у РБМ-у, члановима њихових породица и свим становницима Мајданпека и општине. Желимо и имамо разлога да верујемо да ће 2017. бити успешнија од ове године, а да би тако било, много тога морамо сами да урадимо.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…