Почетак Екологија До првог снега 26.000 садница багрема на високим планирима

До првог снега 26.000 садница багрема на високим планирима

2 друго читање
0
0
2,067

Снег прекинуо пошумљавање

Све што је урађено за месец и по дана по стрмом, неприступачном и клизавом терену радници РТБ-а обавили су без иједне повреде, а и помоћи локалне самоуправе
До првог снега 26.000 садница багрема на високим планиримаРББ
. – Први снег прекинуо је пошумљавање високих планира поред старог борског копа започето пре месец и по дана. До јуче, када су прве пахуље почеле да прекривају одлагалишта јаловине из старог рудокопа, засађено је, како нам рече Драган Ђорђевић, руководилац Сектора за екологију у Рудницима бакра Бор, преко 26.000 садница багрема. То је нешто више од половине колико је планирано ове јесени, па ће се, уколико време дозволи, посао наставити.
Нагласио бих пожртвован рад људи из РТБ-а који су без обзира на ризичне теренске услове, односно неприступачан и клизав терен, као и неповољне временске прилике, били на висини задатка и све што је урађено, урађено је без иједне повреде – каже Ђорђевић. – Ваља рећи да је до сада изостала помоћ и подршка локалне самоуправе и све је изведено у режији и на терет нашег предузећа.
Ђорђевић подсећа да су ови послови део великог и сложеног пројекта „Решавање историјског наслеђа нарушене животне средине рударским активностима РТБ-а у Бору и Мајданпеку“ у коме је РТБ Бор само један од учесника. Рударење које овде траје преко једног века оставило је трага не само у изгледу терена, већ је рударски отпад пореметио и овдашње природне параметре (ваздух, воде и земљиште). Промењена је микроклима предела, а са њом и природно окружење.
Наш задатак је – каже он – да успоставимо одрживи развој и заштиту животне средине, а то значи да током експлоатације природних ресурса задовољимо потребе овог нараштаја и, чувајући животну средину, исто то омогућимо и будућим генерацијама. То није само законска, већ и наша приоритетна морална обавеза. Утолико пре што се површине које би поново требало привести култури (реч је не само о коповским, већ и флотацијским јаловиштима) простиру на преко 700 хектара. А, враћање природног окружења у првобитно стање дуг је процес.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…