Почетак Актуелно Мајданпек Добра вест из Рудника бакра Мајданпек

Добра вест из Рудника бакра Мајданпек

3 друго читање
0
0
1,082
Прва руда са „Андензитског прста“

Прва руда са „Андензитског прста“

 

После годину дана од отварања на „Андензитском прсту“, рудном телу „Јужног ревира“ мајданпечког Рудника бакра, на етажи 470 ископано је првих 20 хиљада тона руде. – Руда прерађена у мајданпечкој флотацији дала добре резултате

Прва руда са „Андензитског прста“РБМ. – Са „Андензитског прста“, једног од три активна радилишта у Руднику бакра Мајданпек, добра вест стигла је крајем прошле недеље. На етажи 470 ископане су прве веће количине руде. У Флотацији, где је прерађено првих 20 хиљада тона руде, потврђено је да је у питању добра, флотабилна руда са солидним резултатима у погледу садржаја и искоришћења.
-Реч је о пријатном изненађењу за све нас, јер смо још далеко од 380. етаже одакле очекујемо прве веће количине руде. На 470. етажи знатно пре рока дошли смо до руде са садржајем већим од 0,33 одсто – каже Бранислав Томић, управник копа „Јужни ревир“ у Руднику бакра Мајданпек, и истиче да је то охрабрење и мотив да се брже скине јаловина и што пре стигне до већих количина руде на нижим етажама. – Појава руде на овим етажама нас посебно радује и уверава да смо на добром путу.
Прва руда са „Андензитског прста“Руда већ у овој фази откривања лежишта је потврда исправности геолошких предвиђања и истражних радова на „Андензитском прсту“, радилишту које посебан значај има у фази преусмеравања производње РБМ-а са „Северног“ на „Јужни ревир“. Радови, додуше, касне због измештања магистралног пута и далековода и обезбеђења помоћне механизације, али ипак напредују.
У Флотацији РБМ-а од Дејана Вагнера добијамо потврду да је руда са „Андензитског прста“ флотабилна са солидним резултатима у погледу садржаја и искоришћења: – Проценат искоришћења је око 84 одсто, квалитет 15-16 процената, садржај оксидног бакра у границама подношљивог, а количина од око 20.000 тона у зони старих истражних радова, по предвиђањима геолога, није изненађење већ потврда истражних радова.
И Светомир Мустецић, директор Рудника бакра Мајданпек, уверава да ова количина руде није изненађење јер су се мање количине више оксидисане руде појављивале и на вишим партијама, али да она није третирана кроз флотацијску прераду: – Праву руду очекујемо тек на 365. етажи, али и ове количине добро ће доћи јер нису за занемаривање.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…