Почетак Актуелно Добре вести из РТБ-а: Производња бакра већ премашила лањску

Добре вести из РТБ-а: Производња бакра већ премашила лањску

2 друго читање
0
0
1,157

Рудари Бора и Мајданпека „прекопали“ план

 

Једини српски рудник бакра, у чијем саставу послују мајданпечки и борски рудници, новембра је остварио 4,27 милиона тона ископина, што је највећи месечни учинак у последњих десет година! – Мајданпечки рудари већ сада премашили производњу из 2016. и, ако наставе оваквим темпом у децембру, продукција бакра у граду под Старицом биће за петину већа од прошлогодишње. – И површински коп „Велики Кривељ“, највећи рудник РТБ-а Бор, улази у последњи овогодишњи месец спокојан јер је изнедрио и руде и бакра преко плана
Добре вести из РТБ-а: Производња бакра већ премашила лањскуРТБ
. – Једини српски рудник бакра, у чијем саставу послују мајданпечки и борски рудници, новембра је остварио 4,27 милиона тона ископина, што је највећи месечни учинак у последњих десет година! Да би стигли до оваквог резултата, рудари су најпре морали да уклоне 2,7 милиона тона јаловине, а потом откопају 1,57 милиона тона руде. Све је то дало производњу четири хиљаде тона бакра у концентрату, од кога је, даљом прерадом, добијено 19.300 тона сувог концентрата који је испоручен топионици.
Највећи напредак забележен је у Руднику бакра Мајданпек, где је нова рударска механизација већ оправдала набавку. Укупне ископине су у новембру тежиле 1,8 милиона тона, од тога само јаловина 1,3 милиона. Откопано је и 550 хиљада тона руде из које је извучено 1.600 тона бакра у концентрату. Подсетимо, зарад веће производње бакра и бржег раскривања мајданпечког лежишта је и купљено шест камиона-дампера, багер, булдозер и бушилица. Мајданпечки рудари су већ сада премашили производњу у 2016. и, ако наставе оваквим темпом и у децембру, продукција бакра у граду под Старицом биће за петину већа од лањске.

И површински коп „Велики Кривељ“, највећи рудник из састава РТБ-а Бор, улази у последњи овогодишњи месец спокојан јер је изнедрио и руде и бакра преко плана. Прогнозиране количине руде у новембру премашене су пре истека месеца, и то за 15 одсто, а и бакра је дато више од плана. Укупне месечне ископине у руднику „Велики Кривељ“ одавно су премашиле два милиона тона, па је у тамошњу флотацију новембра на даљу прераду, из откопаних 870 хиљада тона руде, отишло преко две и по хиљаде тона бакра у руди.
За 11 месеци рудари кривељског рудника откопали су преко девет милиона тона руде, а све да би се домогли до 26.800 тона бакра у руди, односно остварили 7% бољи скор од плана. Спремно, кажу, чекају последњи месец у години и први снег јер су путеве унутар рудника осигурали од проклизавања заштитним бедемима, на време опскрбили возила антифризом, солану испробали, а транспортни систем прегледали и очистили.
Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …