Почетак Корпоративна одговорност Донатори граде цркве у Оштрељу и Бучју

Донатори граде цркве у Оштрељу и Бучју

4 друго читање
0
0
1,365

Повратак вере и спокојнијег живота

 

Нека овај храм буде почетак враћања вере у Оштрељ, али и почетак здравијег, чистијег неба и мирнијег живота – поручио генерални директор Басена Благоје Спасковски. – Када сам сазнао да у овим селима нема цркава, а пошто ово није прва коју донирам у Србији, дошли смо на идеју да Оштрељу поклоним цркву – казао дародавац Зоран Петковић. – Ово је начин да породицу поново окупимо на једном месту, црква ће бити близу школе, тако да и то има симболичну вредност – нагласио председник општине Бор Саша Вукадиновић у Бучју

Донатори граде цркве у Оштрељу и БучјуОШТРЕЉ, БУЧЈЕ. – У присуству руководства Рударско-топионичарског басена Бор, локалне самоуправе, свештенства храма „Свети Ђорђе“ из Бора и бројних мештана, у Оштрељу је 14. марта положен камен-темељац цркве која ће, по жељи житеља овог села, бити посвећена светим апостолима Петру и Павлу. Православни храм ће се градити на земљишту површине 10 ари које је поклонио Јован Петровић из Оштреља. Планирано је да се освећење темеља обави после ускршњих празника, а црква заврши до краја ове године.
Донатори граде цркве у Оштрељу и БучјуСакупили смо храброст и снагу да почнемо темељ једног великог дела које ће донети, пре свега, мир, спокојство и здравље мештанима Оштреља. Нека овај храм буде почетак враћања вере, праве вере у ово село, али и почетак здравијег, чистијег неба и мирнијег живота. Нека вас Бог чува, прати и да вам 100 и више година – поручио је Благоје Спасковски, генерални директор РТБ-а.
Иначе, црква је дар Зорана Петковића, власника фирме „М центар монт“ из Београда, који се сам јавио да пројектује и изгради овај свети храм.
Донатори граде цркве у Оштрељу и БучјуУ Бору сам присутан већ дуже време и радим друге пројекте. Када сам сазнао да у овим селима нема цркава, а пошто ово није прва коју донирам у Србији, дошли смо на идеју да Оштрељу поклоним цркву. Захваљујући немачким партнерима и изузетној кооперативности руководства РТБ-а и општине, који добро размишљају о грађанима и њиховим потребама, брзо смо реаговали и кренули у реализацију пројекта фабрике за пречишћавање отпадних вода у Слатни. А, ја сам одлучио да изградим цркву у Оштрељу. Православац сам, верујем у Бога и то је мој главни мотив – казао је Петковић.
Донатори граде цркве у Оштрељу и БучјуИстог дана означен је почетак будућих радова на изградњи цркве у Бучју, и то донаторским средствима из целе Србије. Свештеник Ратко Тобић из борског храма „Свети Ђорђе“ захвалио се епископу тимочком господину Јустину, општинском и посебно руководству РТБ-а, на челу са Благојем Спаковским, који су „нам увек излазили у сусрет, показали велику љубав, пожртвовање и добру вољу да се оно што је још пре 10 година речено започне, а то је да овде изградимо храм.“
Донатори граде цркве у Оштрељу и БучјуСа изузетним задовољством проглашавам себе за носиоца свих донација за овај свети храм. Тим поводом, моја породица приложиће први прилог – рекао је челник Басена.
Саша Вукадиновић, председник општине Бор, најпре је истакао да је локална самоуправа већ изашла у сусрет мештанима Бучја, јер се црква гради на земљишту које је њено власништво.
Донатори граде цркве у Оштрељу и БучјуСистем вредности у Србији, па и у нашој општини, одавно се урушио. Породица је стуб целог друштва, као и црква. Ако немамо традицију и око чега да се окупљамо, све пада у воду. Ово је начин да породицу поново окупимо на једном месту, црква ће бити близу школе, тако да и то има симболичну вредност. Апелујем на све људе добре воље да дају колико могу, јер сваки прилог је добродошао – поручио је Вукадиновић.
И Горан Јаношевић, председник Савета МЗ „Бучје“, изразио је захвалност општинској власти и руководству Басена „што ће село добити верски објекат који је одавно требало да буде изграђен“. – Хвала им што су увек одвајали за нас и урадили све што је било потребно за село. Уз њихову помоћ, ускоро ће бити завршена путна инфраструктура и решен горући проблем, а то је амбуланта.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…