Почетак Синдикална страна Драгиша Трујкић прекинуо тродневни штрајк глађу

Драгиша Трујкић прекинуо тродневни штрајк глађу

6 друго читање
0
0
1,091

 Проблеме ће решавати институције 

 

До овога није смело ни морало да дође, централа Самосталног синдиката Србије требало је да реагује оштрије и раније – поручио први човек борских „самосталних“. – Д. Трујкић: За сутра у 12 сати у Бору је заказана седница Управе Синдиката металаца која ће на дневном реду имати ову тематику и предложити решења. Одлучићемо да ли ће бити тужби, укључивање неких инспекција или других служби.

Драгиша Трујкић прекинуо тродневни штрајк глађуБОР. – Драгиша Трујкић, председник Већа Самосталног синдиката општине Бор, поново је симболично у 12 сати, 21. фебруара прекинуо тродневни штрајк глађу, како је рекао на конференцији за медије, не зато што не може више да издржи него зато што је то обећао својој породици и пријатељима. На питање новинара да ли је задовољан начином на који га је током штрајка заступала централа Самосталног синдиката Србије, Трујкић је одговорио да „никада није потпуно задовољан резултатима ако нису стопостотно на нашој страни“. – Нама је било важно да дођу, осете атмосферу у граду, виде шта се дешава. Драгиша Трујкић прекинуо тродневни штрајк глађуМожда су могли да буду оштрији, да ово спрече и раније, али нису. Увек сам био за оно „у се и у своје кљусе“ и никада свој рад нисам ослањао на нечију помоћ. Пошто би централа, по основном принципу синдикалног деловања – солидарности, морала бити прва и на челу, онда сам незадовољан, јер до овог није морало ни смело да дође – нагласио је Трујкић.

Саопштење Синдиката „Независност“ ТИР-а
Саопштење Синдиката "Независност" ТИР-аТИР. – Договор са директором ТИР-а Бобаном Тодоровићем о слободи синдикалног учлањивања по вољи и у интересу радника у потпуности се поштује, јер се досад ниједан од 500 чланова Синдиката „Независност“ ТИР-а није ишчланио из ове организације. Потребно је спроводити социјални дијалог са послодавцем у интересу свих радника, уз максимално поштовање достојанства обеју страна и очувања интереса и имиџа компаније ради одржавања стабилности производње, завршетка топионице и фабрике сумпорне киселине у планираном року и повећања зарада запослених – каже се у саопштењу Одбора повереника Синдиката „Независност“ ТИР-а (председник Драган Јанкуцић) са ванредног састанка Одбора (21. фебруара) поводом дежавања у РТБ-у.
Зато је исход овог „свог мало радикалнијег начина борбе“ оценио половичним. – Штрајк завршавам и задовољан и незадовољан. Са пословодством РТБ-а је договорено да се изда саопштење у коме ће се прецизирати да нико у басенским предузећима не сме бити шиканиран ни „притискан“ да се учлани у било коју организацију – синдикалну или политичку. Све то ћемо пратити и, ако се буде поновило, благовремено реаговати. Интерни договор нас синдикалаца је да се све ово „пребаци“ на институције система и да наша централа то почне да решава на свој начин. За сутра у 12 сати у Бору је заказана седница Управе Синдиката металаца која ће на дневном реду имати ову тематику и предложити решења. Одлучићемо да ли ће бити тужби, укључивање неких инспекција или других служби. Ово је имало за циљ да пробуди неке људе у нашем синдикату и у нашем граду. Моја једина жеља је била да укажемо на муку коју имају запослени, синдикати и синдикалци и да се томе стане на пут – поручио је Трујкић.
Први човек борских „самосталних“ је додао да изјаве како је ово почело због утужења синдикалних организација три басенска предузећа због неплаћања чланарине ОВ ССС Бора нису тачне. Преговори о томе су у току и ускоро се, на обострано задовољство, очекује њихов успешан завршетак. На крају се захвалио породици, колегама и новинарима на подршци. – Много мојих колега је уложило велики труд да се синдикат врати на прави колосек, да локомотиву ставимо на шине и да убудуће више не буде људи који руше и руже синдикат.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Синдикална страна

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…