Почетак Корпоративна одговорност Драма на далеководу изнад Мајданпека

Драма на далеководу изнад Мајданпека

2 друго читање
0
0
860

Срећни јунак Тихомир

Ногама уплетеним у радна колица електромонтер ЕМС-а Тихомир Миловановић два сата је висио на далеководу сто метара над понором, али је захваљујући срећи и храбрости избегао озбиљније повреде и дочекао спасиоце
МАЈДАНПЕК
. – Електромонтер из Крушевца Тихомир Миловановић (30), радник ЕМС-а са дванаестогодишњим искуством, доживео је 10. децембра незгоду приликом рада на 400 КВ далеководу Ђердап – Дрмно. Захваљујући срећи, храбрости, физичкој спремности и присебности, успео је да избегне озбиљније повреде.

Недељу дана пре незгоде Тихомир је, неколико километара изнад Дебелог Луга, са колегама успешно повезао 400 КВ далековод са 110 КВ-ним и Мајданпеку омогућио снабдевање струјом. На истом месту, али недељу дана касније, ногама уплетеним у радна колица два сата је висио око сто метара над понором. Незгода се догодила у правом зимском амбијенту, у мраку и магли, и тек после два сата колеге су успеле да Тихомира спусте са далековода.
Био сам у колицима на 400 КВ далеководу. У једном тренутку обе фазе су се окренуле, а ја сам успео само да се ухватим левом страном. Ваљда ме је тада “ишчупало”. Пао сам нагло доле, а како ми је лева рука била умотана другим конопцем, успео сам да се одмотам и превежем је за другу фазу. То ме је и спасило – присебно је објашњавао овај млади човек лекарској екипи која га је сачекала у Служби хитне медицинске помоћи мајданпечког Дома здравља “Др Верољуб Цакић”.
Тихомира је индукциона струја ударила у леву руку. Како је у изузетно напорном положају (са ногама уплетеним у колица на висини од 100 метара) провео пуна два сата, имао је болове и истегнућа, али је срећом прошао без тежих повреда. Након снимања, које није указивало на неке теже повреде, одлучено је да овај млади човек ноћ проведе у мајданпечкој Болници и да буде пребачен у Крушевац где ће, због истегнућа мишића руку и ногу, морати да обави још неке прегледе и настави лечење.
Уз Тихомира Миловановића, који је са групом електромонтера ЕМС-а овог децембра задужио становнике Мајданпека, током акције спасавања били су челни људи Рудника бакра: директор Бранислав Томић, његов заменик Небојша Стојановић и помоћник директора Неђељко Чавић.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…