Почетак Актуелно Еколошка истраживања у фокусу Међународне конференције „EcoTER’19“

Еколошка истраживања у фокусу Међународне конференције „EcoTER’19“

19 друго читање
0
0
6,639

Стрпљиво и темељно до квалитетније животне средине

国际会议《EcoTER’19》:关注生态研究 创造美好环境

Qiu Weijun: Управљање животном средином је дуг процес и захтева стрпљење како би се видели стварни ефекти и заиста бољи квалитет живота. Морамо примењивати савремене методе за контролу радног процеса и пратити емисију штетних материја како бисмо темељно побољшали животну средину. – Чиста вода и зелене долине вреде колико и рудник сребра и злата, поручио заменик генералног директора Serbia Zijin Bor Copper. – “Еколошка истина” ове године окупила је представнике академске заједнице, истраживаче и инжењере из 15 европских земаља, а пријављено је 105 научних радова
Еколошка истраживања у фокусу Међународне конференције „EcoTER'19“БОРСКО ЈЕЗЕРО
. – Zijin је посвећен смањењу еколошког утицаја како би сачувао вредне ресурсе и задржао лиценцу за рад. Улаже у истраживање и развој различитих технологија, примењује стандардизоване процедуре управљања и, путем иновативних технологија и образовања, штеди енергију и штити животну средину.
Еколошка истраживања у фокусу Међународне конференције „EcoTER'19“Овако је учеснике 27. међународне конференције „Еколошка истина и истраживање животне средине“ у своје и име Компаније поздравио заменик генералног директора Serbia Zijin Bor Copper Qiu Weijun. Пожелевши свима добродошлицу на традиционални „EcoTER“, који се и ове године одржава у хотелу „Језеро“ на Борском језеру (19, 20. и 21. јуна), рекао је:
Еколошка истраживања у фокусу Међународне конференције „EcoTER'19“Стратешким партнерством са РТБ-ом Бор и преузимањем компаније крајем прошле године сусрели смо се са низом проблема у области еколошког историјског наслеђа и свесни смо да морамо да побољшамо животну средину одговарајућим планом и одређеним финансијским средствима. То није лак посао, јер је управљање животном средином дуг процес и захтева стрпљење како би се видели стварни ефекти и заиста бољи квалитет живота. Због штетног утицаја рударских активности на земљу, воду и ваздух морамо примењивати савремене методе за контролу радног процеса и пратити емисију штетних материја, а све ради темељног побољшања квалитета животне средине – рекао је заменик генералног директора Serbia Zijin Bor Copper.
Говорећи о Компанији, Qiu Weijun истакао је да Zijin Mining, као велика рударска група која се углавном бави истраживањем и експлоатацијом злата, бакра, цинка и других минералних сировина, активно реагује на иницијативу „Појас и пут“ и држи се иновативног развоја.
Еколошка истраживања у фокусу Међународне конференције „EcoTER'19“Путем великих пројеката и секуритизације имовине истрајни смо у интернационализацији. Настојимо да се у лиги водећих међународних рударских компанија уздигнемо као изузетно велика међународна рударска група, са високом технологијом и ефикасношћу, као и да обезбедимо висококвалитетне минералне производе за глобални економски раст. Позивамо и све вас да се одазовете кинеском концепту „Чиста вода и зелене долине вреде колико и рудник сребра и злата“ – казао је Weijun.
“Еколошка истина” је ове године окупила представнике академске заједнице, истраживаче и инжењере из 15 европских земаља, а пријављено је 105 научних радова.
Конференција је интернационална у правом смислу речи јер су нам пристигли радови из Шведске, Швајцарске, Босне и Херцеговине, Чешке, Северне Македоније, али и из Русије и Белорусије. Универзитети, истраживачки институти и људи из индустрије заједно покушавају да реше проблеме у области екологије, а ово је прилика да размене искуства и (по)кажу чиме су се бавили током прошле године – рекла је председница Организационог одбора “Еколошке истине 2019.”, иначе шеф Катедре за заштиту животне средине на Техничком факултету у Бору проф. др Снежана Шербула.
Еколошка истраживања у фокусу Међународне конференције „EcoTER'19“Организацију овог научног скупа, како је истакла, помогли су сродни технички факултети из Бања Луке, Сиска, Подгорице и Косовске Митровице, као и Друштво младих истраживача, а спонзор конференције је Serbia Zijin Bor Copper.
У нади да ћемо регион моћи еколошки да осавременимо, сваке године представљамо свеже идеје и искуства из ове области и разматрамо могућности заједничког истраживања. Године доносе бољитак у сегменту заштите животне средине па, када је у питању Бор, данас имамо много чистији ваздух. Постоје спорадични “пробоји” дима, али више немамо велика загађења ваздуха. У граду треба решити проблем отпадних и рудничких вода и обавити ремедијацију земљишта, како нам улазак у Бор не би личио на пределе с Месеца. Те површине мора да се озелене, стара јаловишта такође. А, чак и ако се у будућности стара јаловишта буду експлоатисала, јер садрже до један одсто бакра, технологије су данас модерне и ефикасне, па се и из таквог земљишта могу извући бакар и злато, а да оно остане озелењено – закључила је проф. др Снежана Шербула.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

У “Новом Церову” обустављена производња због блокаде пута који води ка руднику

Све машине стоје, већина радника биће упућена на годишњи одмор Блокада пута коју спроводи …