Почетак Екологија Еколошке благодети нове топионице видљиве и у селима у околини Бора

Еколошке благодети нове топионице видљиве и у селима у околини Бора

1 друго читање
0
0
1,099

 „Све је бујно, рађа откад нема дима“

Бор и околина су се спасли неприлика из времена када је радила стара топионица. Заиста смо срећни због тога – каже Драгомир Јанкуцић из Брезоника. – Сада је права лепота, можемо да будемо срећни што имамо такву топионицу и што је то успело – додаје Славка Јанкуцић. – Након неколико десетина година дочекали смо чисто небо и чист ваздух. Природа је лепа, има услова да се лепо живи – поручује Дејан Јанковић. – Нема дима, долази мало прашине, али много, много је боље него раније – истиче Драгиша Трифуновић из Слатине

Еколошке благодети нове топионице видљиве и у селима у околини БораБРЕЗОНИК, СЛАТИНА. – Нова топионица и фабрика сумпорне киселине с правом су оцењене као највећи економски, али још више еколошки пројекат на Балкану. Житељи Бора су коначно одахнули и удахнули ваздух без деценијама нераздвојног „садруга“ – сумпор-диоксида. Али, ни села у околини града бакра нису била поштеђена његовог присуства и утицаја. Нова технологија топљења коначно је и њима донела еколошке благодети. Зато смо се обрели у Брезонику и Слатини, да бисмо се лично уверили, али првенствено да бисмо од мештана добили одговор на питање да ли их и како осећају и примећују. Зашто баш у ова два села? Брезоник је најближи димњаку, а био је најзагађенији и по пријавама мештана и по званичним подацима са аутоматских мерних станица за контролу квалитета ваздуха. И у Слатини је било исто.
Еколошке благодети нове топионице видљиве и у селима у околини БораДрагомир Јанкуцић из Брезоника овде се населио са 25 година. – Све је било под воћњаком. Највише смо се ослањали на купину, под којом имамо 35 ари, јер смо од ње имали користи. Међутим, стално смо имали велике проблеме са димом који је све уништавао, тако да није стигла ни да се регенерише. Није страдала само купина, већ и лешник, аронија, јабука, шљива… Од када је направљена нова топионица, видите и сами, све је толико свеже, зелено, бујно, све рађа. Бор и околина су се спасли неприлика из времена када је радила стара топионица. Заиста смо срећни због тога.
Еколошке благодети нове топионице видљиве и у селима у околини БораЊегова супруга Славка у шали додаје да сада и трава више рађа, па не могу од ње да се одбране. Показује нам шипурак који прошле године није имао ниједан плод, јер је у цвету све изгорело од дима. Не кријући одушевљење, каже да је разлика између тога како је било пре и сада огромна. – Види се и голим оком – плодови су лепи, здрави, све је понело. Ово нисам видела деценијама уназад. Презадовољна сам, невероватно, као да не живимо у околини Бора. Да је било кишовито као прошле године, то би се све сравњало са земљом. Сада је права лепота, можемо да будемо срећни што имамо такву топионицу и што је то успело.
И у домаћинству њиховог првог комшије Дејана Јанковића дочекују нас у прелепој башти препуној миомирисног цвећа од кога тешко можете да одвојите поглед. Ту су и тек сазреле малине којима нисмо могли да одолимо, а да их не пробамо. Разговарали смо у хладу јабуке за коју нам је рекао да јој је досад лишће опадало у мају и јуну, као у јесен.

До прошле године било је много проблема због аерозагађења. Од тада их више нема. Ево, пчеле раде несметано, ништа их више не угрожава. Кренуо сам са једном кошницом, сада имам четири и планирам да следеће године повећам њихов број јер има цвећа, липе, багрема. Воће није оштећено, лист је зелен, није изгорело. Након неколико десетина година дочекали смо чисто небо и чист ваздух. Природа је лепа, има услова да се лепо живи. Намеравам да то буде органска производња воћа, без прскања и хемикалија. Досад смо се трудили, али нас је дим спречавао у томе. Еколошке благодети нове топионице видљиве и у селима у околини БораЈабука испод које стојимо није ничим прскана, колико роди толико. Сада је зелена, мало је црв појео, али то је нормално ако се не штити хемикалијама.
Драгишу Трифуновића из Слатине затекли смо како окопава паприку у башти. С обзиром на то да се бави искључиво пољопривредом, и он је ситуацију откако је почела да ради нова топионица оценио много бољом. И то поновио више пута. – Нема дима, долази мало прашине, али много, много је боље него раније. Не суши се воће, поврће. Баште су бујне и зелене. Сасвим другачија слика него пре.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…