Електронски мониторинг основног флотирања и у РБМ-у
Лакше вођење процеса
Програм “Visio froth”, ослоњен на 24 камере, омогућава прикупљање информација, параметара из постројења и прослеђује слику како пена тренутно изгледа. – Систем оптимизује комплетан процес и шаље повратне информације, да би се брзо реаговало и дошло до концентрата жељених карактеристика. – Важан алат за вођење процеса којем је до потпуне аутоматизације потребна уградња анализатора и ПСМ-уређаја
РБМ. – Модернизација Флотације Рудника бакра Мајданпек, започета због повећања капацитета прераде и побољшања технолошких резултата, односно производње концентрата продајног квалитета, уз искоришћење метала од 87 одсто, настављена је стварањем услова за увођење електронског мониторинга. То је још један алат у вођењу процеса прераде и важан корак на путу до потпуне аутоматизације. Представници компаније “Метсо минералс” су 12 дана новембра провели у Флотацији РБМ-а бавећи се имплементацијом и подешавањима ОЦС-система за оптимизацију процеса ослоњеног на рад видео камера. Реч је о “Visio froth” програму са камерама који обрађује слику и, на основу брзине кретања пене по ћелијама, прорачунава и сам подешава ниво и количину ваздуха у флотационим машинама.
Представница “Метсо минералс”-а још додаје да процес није најстабилнији, али се није ни очекивало да одмах све крене глатко и без почетних тешкоћа. Осим тога, ни сама руда није стабилна: – Морамо да обавимо још доста подешавања. За сада смо оптимизовли основно флотирање, а током следеће посете фино ћемо подесити и комплетан процес.
Увођење овог система допринеће да се подешавања обављају брже, али ће процес и даље зависити од човека и његовог искуства, будући да комплетна аутоматизација још није обављена и, како наводе представници “Метсо минералс”-а, нема улазних параметара у реалном времену. Читав поступак би био неупоредиво једноставнији када би имали уграђене анализаторе и ПСМ уређаје, али и са овим Флотација РБМ-а добила је добар алат за вођење процеса прераде у настојању да искоришћења, са садашњих близу 85 одсто, повећа на 87, уз захтевани квалитет концентрата.