Почетак Актуелно Мајданпек Електронски мониторинг основног флотирања и у РБМ-у

Електронски мониторинг основног флотирања и у РБМ-у

9 друго читање
0
0
848
Електронски мониторинг основног флотирања и у РБМ-у

Лакше вођење процеса

Програм “Visio froth”, ослоњен на 24 камере, омогућава прикупљање информација, параметара из постројења и прослеђује слику како пена тренутно изгледа. – Систем оптимизује комплетан процес и шаље повратне информације, да би се брзо реаговало и дошло до концентрата жељених карактеристика. – Важан алат за вођење процеса којем је до потпуне аутоматизације потребна уградња анализатора и ПСМ-уређаја
Електронски мониторинг основног флотирања и у РБМ-у РБМ
. – Модернизација Флотације Рудника бакра Мајданпек, започета због повећања капацитета прераде и побољшања технолошких резултата, односно производње концентрата продајног квалитета, уз искоришћење метала од 87 одсто, настављена је стварањем услова за увођење електронског мониторинга. То је још један алат у вођењу процеса прераде и важан корак на путу до потпуне аутоматизације. Представници компаније “Метсо минералс” су 12 дана новембра провели у Флотацији РБМ-а бавећи се имплементацијом и подешавањима ОЦС-система за оптимизацију процеса ослоњеног на рад видео камера. Реч је о “Visio froth” програму са камерама који обрађује слику и, на основу брзине кретања пене по ћелијама, прорачунава и сам подешава ниво и количину ваздуха у флотационим машинама.

“Visio froth” прикупља све информације, параметре из постројења и шаље слику како пена тренутно изгледа. Систем затим прави рекалкулацију како да оптимизује комплетан процес и шаље повратне информације – објашњава Меисса Фатима Абабоу, представница компаније „Метсо минералс“. – Управо покушавамо да упознамо људе како тај систем ради, да унесемо иницијалне параметре и да за месец дана, када би требало да опет будемо ту, урадимо финализацију. У међувремену, људи ће добити прилику да се увере како то функционише.
Представница “Метсо минералс”-а још додаје да процес није најстабилнији, али се није ни очекивало да одмах све крене глатко и без почетних тешкоћа. Осим тога, ни сама руда није стабилна: – Морамо да обавимо још доста подешавања. За сада смо оптимизовли основно флотирање, а током следеће посете фино ћемо подесити и комплетан процес. Од представника ове компаније чули смо и мишљење да је одржавање нове опреме у мајданпечкој Флотацији на највишем нивоу, те да после годину и по дана машине и постројења раде као да су управо постављени. – Док прошле недеље није пуштен у рад овај систем са 24 камере, требало је ићи од машине до машине и подешавати једну по једну, успут проводећи по пар минута да би се сагледало шта се дешава. Сада се из контролне собе, даљински, подешавају параметри процеса – каже Дарко Шушић из „Метсо минералс“-представништва Београд. – Брже се реагује на евентуалне промене. Камере прате читав систем и очитавају процесне вредности у машинама, дозирање ваздуха и брзину преливања пене, што су подаци који омогућавају да се најдиректније прати квалитет и искоришћење. Ту је могуће релативно брзо изменити параметре, а праћењем у наредних месец-два сагледаће се који су показатељи дозирања ваздуха, нивоа и брзине прелива пене били за одређени квалитет и искоришћења.
Увођење овог система допринеће да се подешавања обављају брже, али ће процес и даље зависити од човека и његовог искуства, будући да комплетна аутоматизација још није обављена и, како наводе представници “Метсо минералс”-а, нема улазних параметара у реалном времену. Читав поступак би био неупоредиво једноставнији када би имали уграђене анализаторе и ПСМ уређаје, али и са овим Флотација РБМ-а добила је добар алат за вођење процеса прераде у настојању да искоришћења, са садашњих близу 85 одсто, повећа на 87, уз захтевани квалитет концентрата.
Још повезаних текстова
В admin
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Реакција на неодговорно понашање активиста НВО

СРБИЈА ЗИЂИН КОПЕР. – На планини Старица, на којој компанија Србија Зиђин Копер у ци…