Почетак Екологија Епизодно загађење недалеко од погона ПМС – Церово

Епизодно загађење недалеко од погона ПМС – Церово

3 друго читање
0
0
857

Пукла цев на хидротранспорту пулпе 

 

Надлежне службе предузећа, одговорна лица, као и надлежне републичке службе и органи одмах изашли на лице места и предузели све потребне радње за санацију квара и настале штете. – Пулпа је мешавина воде и уситњене руде и у њој нема тешких метала, хемикалија и реагенаса. – Смеша, нажалост, делује врло ружно, али није толико опасна колико изгледа на први поглед – каже Саша Перишић, помоћник генералног директора РТБ-а за екологију, БЗНР и ЗОП. – Басен ће, по добијању резултата свих анализа воде Кривељске реке, тла и околних засада, поступити по налогу надлежних инспекцијских служби и у складу са важећим законима
Епизодно загађење недалеко од погона ПМС – ЦеровоРТБ, ЦЕРОВО
. – У ноћи између 14. и 15. априла, на око 600 метара од погона ПМС – Церово (у коме се припрема пулпа) пукао је цевовод којим се она транспортује до Флотације „Велики Кривељ“. Том приликом, пулпа се излила на околно земљиште и у Кривељску реку и замуљила је целим током до улива у Борску реку. Квар је установљен у врло кратком року, како нам је објаснио Саша Перишић, помоћник генералног директора РТБ-а за екологију, безбедност и здравље на раду, и заштиту од пожара, пошто је реч о процесу који се врло брзо примети у флотацији- дошло је до пада притиска (до 18 бара) и пада протока (брзина кретања пулпе у цевоводу је око два метра у секунди). Погон је након тога заустављен и почела је санација постројења.
Епизодно загађење недалеко од погона ПМС – ЦеровоОдмах по пријему информације, надлежне службе предузећа, одговорна лица, као и надлежне републичке службе и органи изашли су на лице места и предузели све потребне радње за санацију квара и настале штете. Републички хидрометеоролошки завод је, на позив Басена и по налогу републичког инспектора за екологију, током дана узео анализе воде ради испитивања и утврђивања размере насталог епизодног загађења. У складу са Законом о јавним набавкама, покренута је процедура узимања узорака из засада на том тлу ради снимања стања и да се не би угрозило здравље људи и животиња. Обавештен је, такође, и извођач радова – белгијска фирма „Амерон“ која је поставила систем цеви (пречника 350 милиметара, високоотпорних на абразију и врло чврстих) по свим светским стандардима.
Епизодно загађење недалеко од погона ПМС – ЦеровоПулпа је мешавина воде и уситњене руде (чврста компонента представља 35 – 40 одсто) и у њој нема тешких метала, хемикалија и реагенаса – смеша која, нажалост, делује врло ружно, али није толико опасна колико изгледа на први поглед. РТБ ће, по добијању резултата свих анализа воде Кривељске реке, тла и околних засада, поступити по налогу надлежних инспекцијских служби и у складу са важећим законима. Такође ћемо предузети и неке техничке мере (тзв. каскаде) које имамо из нашег искуства, како бисмо предупредили слична дешавања у наредном периоду. Ради се, ово што се десило није ништа непознато у нашим приликама. Али, не дешава се то само у Србији, већ у целом свету. Међутим, као друштвено одговорна компанија, увек смо досад анулирали сва епизодна загађења, а чинићемо то и убудуће. Одговорност компаније је управо у начину на који може да се обрачуна са тим загађењима – наглашава Перишић.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…