Почетак Актуелно Мајданпек Фебруарска производња РБМ-а на радилишту “Долови 1”

Фебруарска производња РБМ-а на радилишту “Долови 1”

4 друго читање
0
0
41,550

У бољим условима до солидног садржаја 

 

Са етаже 425 рачуна се на 380 хиљада тона богатије руде. – Почетак рада био је тежак због раније подигнутог насипа за пут. – Радови добро напредују и на “Андезитском прсту” који има приоритет због предстојећих инфраструктурних радова и обавезе да се до руде ту стигне до првог марта
Фебруарска производња РБМ-а на радилишту “Долови 1”МАЈДАНПЕК
. – После вишемесечне борбе са приливом воде, муљем и клизиштима, која је обележила рад у прошлој години, запослени на Површинском копу мајданпечког Рудника бакра су на новом радилишту, на “Доловима 1”, половином фебруара стигли до руде доброг садржаја. Створили су повољније услове за рад након почетних тешкоћа које су обележиле отварање тог рудног тела.
Фебруарска производња РБМ-а на радилишту “Долови 1”До 15. фебруара откопали смо три етаже на “Доловима 1” (470, 455 и 440), уклонили 252 хиљаде тона јаловине и дали око 567 хиљада тона руде – каже Драгиша Анђелковић, управник Површинског копа РБМ-а. – Након тога, отворена је нова етажа 425 и са ње смо, за само два-три дана, дали 31 хиљаду тона руде и 10 хиљада тона јаловине. Сам почетак рада на тој етажи био је проблематичан због насипа који је раније подигнут због пута за камионе. Јер, ту се чело самог радилишта делом налази у самом насипу, а делом у руди, што нам отежава откопавање, а доводи и до разблажења садржаја руде. Напредовањем радова, јаловина се сужава, тако да ћемо ових дана изаћи из тог насипа и доћи до руде где поједине бушотине имају садржај бакра и до 0,35 одсто.
Фебруарска производња РБМ-а на радилишту “Долови 1”На Површинском копу РБМ-а добар садржај очекују на читавој етажи, иако ће по целој дужини имати и тај јаловински део због чега ће бити тешкоћа око одвајања руде и јаловине. Створена је, међутим, већа слободна површина која може да се шири према западу, па ће неко време моћи да се рачуна и на откопавање само руде.
Горана Репеџића, главног пословођу производње на Површинском копу затекли смо на месту где се изводе радови и отвара нова рудна етажа, кота 425: – Овим активностима долазимо до руде бољег садржаја, а решавамо и сигурност самог радилишта. Јер, на ширим етажама бољи су услови рада, како за механизацију тако и људство, а самим тим и за боље резултате. На овој етажи очекујемо 380 хиљада тона руде, што ће дати континуитет производњи више од месец дана.
Фебруарска производња РБМ-а на радилишту “Долови 1”Услови рада су овде идеални, посебно, када се имају у виду они у којима смо до скора радили – потврђује и Драгољуб Темишановић, пословођа смене А. – На отварању овог радилишта ангажован је један хидраулични багер и једна бушилица, у припреми. По смени имамо четири до пет “белаза”, ради се без застоја, па верујемо да ћемо успети да остваримо захтеван фебруарски план.
На другој страни, послови на “Андезитском прсту” за сада добро напредују. Фебруарска производња РБМ-а на радилишту “Долови 1”Подсетимо, они имају приоритет због инфраструктурних радова који тамо следе, али и обавезе да се почетком марта стигне до прве руде са тог радилишта. Драгиша Анђелковић истиче да је завршено откопавање 410. етаже, да је “ОК”- багер спуштен на етажу 380 где припрема даље откопавање, а испред њега напредује багер “ПЦ 1” на етажи 395 : – И ту се радови одвијају доста добро. Настојимо само да одржимо у раду овај број камиона, десет и више, како бисмо успели да остваримо све фебруарске задатке.
Прве количине руде са “Андезитског прста”, односно “Плумбарије”, могуће су, због онога што је већ урађено и пре зацртаног циља, првог марта. Јер, како кажу мајданпечки рудари, увек када за то постоје и минимални услови, они своје обавезе испуњавају пре рока.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…