Почетак Култура Фестивал змајевих чамаца обележен припремом кинеског специјалитета „зонгзи“

Фестивал змајевих чамаца обележен припремом кинеског специјалитета „зонгзи“

14 друго читање
0
1
512

Укусне кнедле од пиринча

Ученици Економске школе у Бору који се школују за куваре научили да направе традиционалну кинеску посластицу
БОР
. – Кабинет генералног директора Serbia Zijin Copper организовао је (3. јуна) поводом традиционалног кинеског празника – Фестивала змајевих чамаца припрему и дегустацију кнедли од пиринча. Овај специјалитет је тога дана у Кини неизоставан на трпези, зове се „зонгзи“ а, по речима ученика Економске школе у Бору који се школују за куваре, прави се веома једноставно.
Кнедле од пиринча су веома сличне нашим сармицама у виновом листу. Једино што се овде надев увија у бамбусов лист, а поред пиринча унутра се ставља месо или пасуљ. Слатке кнедле су пуњене сувим воћем и кикирикијем – каже Емилија Панић, ученица друге године Економске школе у Бору.
Фестивал змајевих чамаца је традиционална манифестација кинеског народа Han, а слави се више од 2.000 година у знак сећања на патриоту и песника Qu Yuana. Легенда каже да се он залагао за именовање мудрих и способних људи, обогаћујући земљу и јачајући војску, али су га племићи у покрајини оклеветали и прогнали из главног града Chu. Током свог изгнанства написао је најпознатије песме. Не могавши да поднесе напад на његову државу који је уследио, он се бацио у реку Miluo са каменом у наручју. Чувши за то, мештани су чамцима покушали да дођу до њега и спасу га, али тело Qu Yuana нису никада пронашли. У страху да рибе не поједу његово тело, бацали су у реку куглице пиринча да их нахране. Због тога је обичај да се тога дана једу кнедле од пиринча.
Ово је прилика да локалном становништву покажемо какву храну једемо и како је припремамо. Зато смо позвали ученике да нам се придруже и да заједно спремимо традиционалне кнедле од пиринча. Уједно, ово је прилика да их упознамо са кинеском културом и обичајима, али и да се сви заједно добро забавимо – рекао је шеф Кабинета генералног директора Serbia Zijin Copper Hongzhi Wen.
Током Фестивала змајевих чамаца Кинези организују многе народне активности, а различите провинције имају и различите обичаје. Најпознатији су једење кнедли од пиринча и трке чамцима.
Надев за кнедле од пиринча састоји се од безглутенског пиринча, црвеног пасуља, кикирикија и сувог воћа. Све то се обари и добро процеди, а онда се тиме напуни обарени бамбусов лист. Увијена кнедла се причврсти канапом од природног материјала и потом кува још 40-ак минута – објаснио је кувар Xu Peihai.
Обележавање кинеског празника уприличено је у кантини „Истра куле“, а присустовали су му и представници компаније Serbia Zijin Mining, чији су гости били основци из Метовнице.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Култура

Оставите одговор

Погледајте и

Поводом Светског дана шума: Озелењено 130 хектара деградираних рударских површина

Шуме су „плућа“ планете, чувајмо их Обнављање шумских екосистема и повећавање територије п…