Почетак Актуелно ФРП-радионица шири производни асортиман

ФРП-радионица шири производни асортиман

7 друго читање
1
0
803

Фибергласом освајају тржиште

 

Планирано да се, у сарадњи са Електролизом, све постојеће бетонске каце у новој електролизи (672) временом замене овима од фибергласа. – Сами освојили програм производње цеви пречника 500 мм. – М. Миљуш: Јављају нам се заинтересовани за олуке, резервоаре отпадних вода, а у пољопривреди за ђубриво и наводњавање, и ту видимо нашу шансу

ФРП-радионица шири производни асортиманРТБ. – Из радионице за производњу елемената од фибергласа 24. септембра „изашла“ је и друга каца од овог „материјала будућности“ и „кренула“ пут Електролизе. Наиме, када су крајем априла завршили све обавезе према „новој топионици“, односно гасоводе који треба да се уграде у нову фабрику сумпорне киселине (цеви, делове за мокре електрофилтере и торњеве за скрубирање гаса), овде су почели да размишљају, али и траже одговор на питање шта даље. Кренули су у интензивне разговоре, да би видели где би њихови производи могли да се примењују. Први корак била је израда облоге за бетонску кацу (дебљине четири-пет милиметара) у Електролизи која је досад показала одличне резултате.
ФРП-радионица шири производни асортиман Уместо полипропиленске ставили смо облогу од фибергласа („ојачана“ пластика) која већ шест месеци ради без икаквих проблема, али ћемо и даље пратити колико ће трајати. После смо направили и две каце потпуно од фибергласа. У старој и новој електролизи има укупно 1.300 ћелија, од којих раде 300-400. Планирано је да се, у сарадњи са Електролизом, све постојеће бетонске каце у новој електролизи (672) временом замене овима од ФРП-материјала. Сада смо комплетирали две ћелије које „иду“ у пару. Погледали смо шта бисмо још могли да радимо у овом погону. Осим каца, тамо има елемената (цеви) од ПВЦ-а и полипропилена који би могли „уступити“ место нашим од фибергласа, а били би квалитетнији и дуготрајнији. Недавно се јавио и Пометон-ТИР где има 16 каца које би се могле заменити. Такође и у „Церову“ и Флотацији „Велики Кривељ“ постоје места где бисмо могли да уградимо или заменимо цеви овима од фибергласа. Ту је и могућност њихове примене у другим басенским погонима (Топионица, Енергана), али и у „Водоводу“, ЈКП „Топлана“ – каже Милорад Миљуш, руководилац ФРП- радионице.
ФРП-радионица шири производни асортиманМеђутим, ни овде се нису зауставили када је реч о проширењу асортимана производа и налажењу могућности за њихов пласман на домаће тржиште, као и потенцијалних купаца, пре свега у РТБ-у, али и у граду. Недавно су завршили своју „личну карту“ – каталог производа, а планирају и наступ у медијима. Наш саговорник притом подсећа да је реч о јединој фабрици у земљи (али и на Балкану) која може да израђује велике елементе од фибергласа – материјала који се због одличних карактеристика све више примењује у грађевинској и авиоиндустрији.
ФРП-радионица шири производни асортиманУ августу смо урадили цеви (пречника 900 милиметара, укупне дужине 160 метара) за понтонски мост на Борском језеру. За потребе ремонта у Фабрици сумпорне киселине завршили смо цев за гасовод. Са СНЦ Лавалин-ом смо усвојили програм цеви у распону од 900 мм до 5.100 мм, а сада смо сами освојили и оне од 500 мм. У наредном периоду планирамо да радимо још тање цеви. Јављају нам се заинтересовани за олуке, резервоаре отпадних вода, а у пољопривреди за ђубриво и наводњавање. Ту видимо нашу шансу. Полако сазревамо као радна јединица (у саставу Топионице) и сматрам да ФРП-радионицу очекује светла перспектива – оптимистички закључује Миљуш.
Осим цеви, урађена су и два мања тобогана (један је поклоњен СПЦ-у „Младост“, а други је своје место нашао на дечијем игралишту у граду) и санирани поједини делови великог тобогана на борским отвореним базенима.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Један коментар

  1. Saša Aranđelović

    26. септембра 2013. у 22:44

    Poštovani fiberglas se koristi za izradu lansirnih cevi za vatromete,firma MIRNOVEC za koju izvodim vatromete mesecima je zainteresovana da poseti Bor i obiđe fabriku kako bi eventualno uspostavili tehničku saradnju,eto ponude,moj broj telefona je 064 129 73 56.možemo kontaktirati.Pozdrav.

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…