Почетак Актуелно ФРП-радионица „ушла“ у другу годину рада

ФРП-радионица „ушла“ у другу годину рада

4 друго читање
0
0
907

 Цевоводи ускоро готови

Приводи се крају израда свих елемената од фибергласа потребних за нову фабрику сумпорне киселине: цеви у распону пречника од 900 до 1.500 мм, а у наредних месец дана остало да се заврше неколико њих пречника 1.200 мм. – М. Миљуш: Од Канађана смо научили много тога о радној и технолошкој дисциплини, поштовању радног времена, квалитету и односу према послу. – Интензивно се трага за потенцијалним купцима и новим тржиштима за пласман производа од овог материјала будућности

Цевоводи ускоро готовиРТБ. – Радионица за израду елемената од фибергласа, за коју њен руководилац Милорад Миљуш рече да је слободно можемо назвати и фабриком, „ушла“ је у другу годину рада (производња је почела јануара 2012.). Ових дана овде се приводи крају израда свих елемената од ФРП-а који треба да се уграде у нову фабрику сумпорне киселине: цеви у распону пречника од 900 до 5.100 милиметара (делови за мокре електрофилтере, торњеви за скрубирање гаса). Остало је да се заврше неколико цеви фи 1.200 мм, што се очекује у наредних месец дана. Подсетимо да се ФРП-материјал или „ојачана“ пластика користи за производњу гасовода, судова и резервоара којима се гас из металуршког дела транспортује до „сумпорне“. Будући да је реч о цевима великог пречника (један од судова за хлађење гаса је ширине 5,1 метар и дужине 17 метара), немогуће их је израдити у једном комаду, већ је то чињено по деловима који су потом спајани. Све се одвијало под будним оком шесторице стручњака из канадског СНЦ Лавалина и петоро Руса, а главни терет посла понела су 22 новопримљена, углавном млађа радника.
Цевоводи ускоро готовиОд Канађана смо могли да научимо много тога с обзиром на то да су дошли са другачијим поимањем радне и технолошке дисциплине, радног времена (од почетка радимо девет часова дневно – од осам до 17 сати), односа и квалитета посла. Будући да око 60 одсто овдашњих радова укључује употребу хемикалија, дужни смо да обавезно користимо заштитне ципеле, маске и респираторе и строго се придржавамо ових ригорозних норми. Наши радници веома добро су прихватили и савладали тај режим и мото западног размишљања и било где да оду, неће имати никаквих проблема што се тиче самог посла и поштовања радног времена. После годину дана, и ја као руководилац, научио сам много о опхођењу према радницима, давању инструкција, размишљању унапред, визији израде одређених делова у наредном периоду. Можда је занимљиво поменути и то да код њих нема „социјале“. Једини мањи сукоб који сам имао са нима био је када сам приметио да немају осећај што је човек закаснио, јер је водио мајку лекару. Заиста ми је било драго да сарађујемо са њима – нагласио је Миљуш.
Цевоводи ускоро готовиНа питање шта даље када се заврше делови за нову „сумпорну“, наш саговорник одговара да су предузели све кораке и тренутно изналазе могућности за пласман производа ФРП-радионице на домаће тржиште, као и потенцијалних купаца, пре свега у РТБ-у, али и у граду. Пре двадесетак дана практично су почели да праве своју „личну карту“ – израду каталога производа, минијатурних цевовода (макета) за предстојећи Сајам технике у Београду, а планирају и наступ у медијима. Притом подсећа да је реч о јединој фабрици на Балкану која може да производи велике елементе од фибергласа – материјала који се због одличних карактеристика све више примењује у грађевинској и авиоиндустрији: – Па, људи праве мост на Рајни од фибергласа! – наглашава Миљуш.
Цевоводи ускоро готовиСада имамо више времена, пошто смо досад настојали да испоштујемо рокове и на време завршимо све што је потребно за нову „сумпорну“. Кренули смо у интензивне разговоре, да бисмо видели где би наши производи могли да се примењују. Широк је дијапазон где можемо да радимо, тачније свуда где има цеви. Тако смо ових дана урадили и дали узорак наше пластике да се испроба у Електролизи. Познато је да се тамо користе бетонске каце, са унутрашње стране обложене пластиком, у које се стављају електролит и катоде. Уместо тога, комплетна каца би могла да се израђује од ФРП-материјала. Уколико се то покаже као добро, само ту бисмо имали посла за наредних годину дана. Такође и у „Церову“ и Флотацији „Велики Кривељ“ постоје места где бисмо могли да уградимо или заменимо неке цеви овима од фибергласа. Ту је и могућност примене у другим басенским погонима (Топионица, Енергана), али и у „Водоводу“, ЈКП „Топлана“. Предности овог материјала будућности су бројне – док се бетонске и пластичне брзо хабају и пропадају, наше су дужег века трајања, киселоотпорне, нема корозије, фарбања. Цевоводи ускоро готовиОсим израде цеви од фибергласа, њиме могу да се обложе дрвене, бетонске и челичне конструкције и водови – поручује Миљуш.
На крају разговора посебно је желео да истакне несебичну подршку директора ТИР-а Бобана Тодоровића изградњи и раду ове фабрике, почев од реновирања хале, преко свакодневних обилазака, до проналажења потенцијалних купаца и тржишта. Подсетимо да је овај нови погон, у који је Басен уложио 300.000 евра, смештен у адаптираној згради старе фабрике бакарне жице. Објекат има око 2.000 квадратних метара корисне површине, кран носивости преко 20 тона, канцеларије, санитарни чвор, чајну кухињу, ПП заштиту.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…