Почетак Синдикална страна Годишња Скупштина Синдиката рудара Србије

Годишња Скупштина Синдиката рудара Србије

11 друго читање
1
0
865

„Свесни смо снаге нашег синдиката“

 

Љ. Миљковић: Оно чиме се дичимо је стално учешће у повећању производње, уз жељу да сачувамо и задржимо стандард и просек плата басенских радника од 70.000 динара. – Б. Спасковски: Морамо остати друштвено одговорна фирма, морамо помагати развој Бора, Мајданпека, села, стварања услова за бољи живот, али и водити рачуна о болеснима, добрим радницима, ђацима и студентима.

Годишња Скупштина Синдиката рудара Србије са седиштем у БоруРТБ. – Водили смо велику борбу и циљ је постигнут – регистрован је Синдикат рудара Србије са седиштем у Бору са задатком да представља све запослене у рударској индустрији у Србији (преко 22.000). Други циљ је био зауставити одливање новца од чланарине по свим статутима репрезентативних синдиката. Отворили смо канцеларије у сва четири предузећа РТБ-а, а подршку нам дају и из рудника Леце у Медвеђи. Имамо преко 3.000 чланова. У ТИР-у и РББ-у учествовали смо у потписивању колективног уговора, а жестоко притискамо и директора РБМ-а да и он то учини. Послали смо 130 радника на рехабилитацију у Нишку и Сокобању. Обезбедили смо зимницу и огрев по 20-25 одсто нижим ценама од тржишних. Доказали смо репрезентативност у свим зависним басенским предузећима. Истовремено свакодневно обављамо радне задатке по решењима које имамо. Имали смо изузетну сарадњу са директорима и њиховим сарадницима у свим предузећима, као и са генералним директором РТБ-а. Оно чиме се дичимо је стално учешће у повећању производње, уз жељу да сачувамо и задржимо стандард и просек плата басенских радника од 70.000 динара.
Годишња Скупштина Синдиката рудара Србије са седиштем у БоруОвако је Љубиша Миљковић, председник Синдиката рудара Србије са седиштем у Бору, у најкраћем, оценио активност ове интересне организације радника у 2013. на годишњој Скупштини одржаној 28. јануара. Делегати Скупштине су усвојили овај извештај, као и циљеве у овој години, допуне Статута Синдиката рудара Србије и поново изгласали поверење његовом председнику. Од најважнијих циљева у 2014., Миљковић је навео покретање и учествовање у свакодневној производњи, као и њено максимално повећање у зависности од тренутних услова (припремање рудних лежишта), очување онога што је стечено у 2013. (просек плата и стандард запослених у рударској индустрији).

Говор бројки
– Зауставили смо одливање око 800.000 динара месечно из целог РТБ-а, што је за годину дана 9,6 милиона динара. Те паре које смо уштедели у 2013. усмерили смо као бесповратну помоћ људима за операције, најтеже болести и повреде на раду (два милиона). Посебно ме радује што смо 1,2 милиона дали за новорођенчад (20.000 динара за свако дете). Ту су и 800.000 динара за сахране наших и чланова њихових породица, што је све укупно укупно четири милиона динара. Разлику од 20-25 одсто за јефтинију зимницу (1,2 милиона) платио је синдикат. Организовали смо и три акције помоћи – за Тијану Огњеновић (100.000), Саву Ђокића (50.000) и за четири породице наших радника којима су изгореле куће (по 30.000 динара). Тренутно имамо обртна средства од 4,5 милиона динара. Испунили смо захтеве из погона за побољшање услова рада, и то све што је било реално (климе у контејнерима, фрижидери за храну возачима, бојлери у машинским радионицама) – навео је Миљковић бројке из финансијског извештаја овог синдиката за минулу годину који је, такође, усвојен на седници.
Ту је и завршетак поступка утврђивања репрезентативности на републичком нивоу који је покренут другог децембра минуле године у Министарству за рад и запошљавање, омасовљење чланства у РТБ-у и целој Србији. Очекује нас припрема чланства за излазак Басена из реструктурирања, заштита свих запослених, хитно потписивање појединачних уговора о раду у целом комбинату бакра, како бисмо дошли до праве цене рада. Такође је веома важно и припремити се за могућност приватизације РТБ-а, никако не смемо дозволити да дође већински власник. Чињеница је да, без подршке Владе, Басен не може сам завршити започете инвестиције. Зато дајемо максималну подршку садашњем менаџменту да заврши историјску шансу грађана Бора, а то је пуштање у рад топионице и нове фабрике сумпорне киселине која ће значити будућност наше деце. Али, зато ћемо инсистирати да се после тога покрену и инвестиције у базном делу РТБ-у (РББ-у и РБМ-у), како би нова топионица имала пун капацитет. За све ово нам је потребна слога и ангажовање свих нас, не само у РТБ-у него и у Влади – истакао је Миљковић и најавио могућност политичког ангажовања Синдиката рудара Србије на предстојећим парламентарним изборима. – Свесни смо снаге нашег синдиката. Хоћемо место у политици, али не да уђемо у партијски систем него у оне органе који одлучују о нашим радним местима.
Као гост на овом скупу био је и Благоје Спасковски, генерални директор РТБ-а, који је изразио пуну подршку Синдикату рудара Србије, и то из два разлога.
Годишња Скупштина Синдиката рудара Србије са седиштем у БоруПрви је зато што сам човек са ставом истоветним од првог дана када сам био приправник до данас када имам каријеру успешног менаџера, а други – ја сам, ипак, из рударског фаха. Морам бити у политичким водама да би РТБ ишао напред и када год сам у политици имам на уму само РТБ, вас и обећање које сам дао када сам дошао овде. Ми имамо много мана у раду, али и много предности које други немају. Остварити лањски приход са оваквим девизним нето извозом од преко 300 милиона долара, а ове године ће бити 400 и више милиона, је фантастичан успех. Исто као и остварити добит за претходне четири године од 160 милиона долара. Притом уплатити у буџет 150 милиона долара, додати преко акциза за гориво још педесетак милиона, па десетак милиона за део ренти и још стотинак милиона од оних који су „везани“ за нас – рекао је Спасковски и додао:
Када сам дошао 2008. године Јама је била потпуно затворена, она је, нажалост, и сада још у фази отварања или сагледавања, али она себе издржава. У време РТ „Т“ први пут у историји она је себе „носила“. И копови су били потпуно затворени. У међувремену, обезбедили смо опрему, али треба набавити још бољу, возила, камионе, булдозере за отварање „Церова 2“, као и у Мајданпеку транспортни систем 2, да би се разоткрио други ревир и кренуло у производњу осам милиона тона руде. Очекује нас ова година са 48.000 тона бакра у концентрату, следећа тражи 62.000- 63.000 тона, а 2016. 80.000 тона. Очекују нас велики послови, а највећи је еколошки пројекат – завршетак топионице и нове фабрике сумпорне киселине. Притом морамо остати друштвено одговорна фирма, морамо помагати развој Бора, Мајданпека, села, стварања услова за бољи живот, али и водити рачуна о болеснима, добрим радницима, ђацима и студентима.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Синдикална страна

Један коментар

  1. sead

    1. фебруара 2014. у 20:44

    Koji razvoj Majdanpeka? To pricajte nekom drugom, gradjani Majdanpeka su videli tri ofarbane zgrade jer to razvoj Majdanpeka?

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…