Почетак Екологија Годишњи извештај о квалитету ваздуха у Бору за 2017.

Годишњи извештај о квалитету ваздуха у Бору за 2017.

7 друго читање
0
0
1,588

Без прекорачења граничне вредности SO2

Очигледан је тренд смањења просечне концентрације SO2 у Градском парку, као најнеповољније локације са аспекта угрожености емисијом гасова из топионичких агрегата. У 2017. износила је 33,63 микрограма по нормалном метру кубном, са тенденцијом даљег опадања – нагласила је Душанка Миљковић, помоћник директора ТИР-а за заштиту животне средине. – Досадашњи историјски минимум загађења SO2 у Бору, када је просечна концентрација у ваздуху била 43,6 микрограма по кубном метру, забележен је 2016.

Годишњи извештај о квалитету ваздуха у Бору за 2017.БОР. – И поред неповољних метеоролошких услова и утицаја градске топлане, као и свих других агрегата који су у функцији грејања, ни у једном месецу минуле године није било прекорачења годишње граничне вредности концентрације сумпор-диоксида у ваздуху изнад Бора. Ово је део годишњег извештаја о квалитету ваздуха у граду бакра за 2017., а квалитет је оцењен на основу просечних месечних концентрација SO2 добијених мониторингом квалитета ваздуха забележених на аутоматским мерним станицама (АМСКВ) у Градском парку, Брезонику, Слатини и код Института за рударство и металургију (Кривељ не ради због ремонта анализатора SO2). На свим мерним станицама, које су укључене у државну мрежу АМСКВ Агенције за заштиту животне средине, просечне месечне концентрације SO2 знатно су испод годишње граничне вредности која износи 50 микрограма по кубном метру ваздуха.
Из приказаних графика и установљених мерења потпуно је јасно да је тренд смањења просечне концентрације сумпор-диоксида на АМСКВ Градски парк, као најнеповољнијег случаја са аспекта угрожености емисијом гасова из топионичких агрегата, очигледан и значајан. У 2017. години износио је 33,63 микрограма по нормалном метру кубном, са тенденцијом даљег опадања – нагласила је Душанка Миљковић, помоћник директора ТИР-а за заштиту животне средине.
У извештају се, такође, наводи да је Бор дуги низ година имао статус прекомерно загађеног града, да би 2016. дошло до смањења појаве јако загађеног ваздуха. Те године забележена је просечна годишња концентрација SO2 у ваздуху од 43,6 микрограма по кубном метру, што је у том тренутку представљало историјски минимум, а први пут ваздух у граду бакра сврстан је у прву категорију.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…