Почетак Актуелно Гости из Финске посетили борску Јаму

Гости из Финске посетили борску Јаму

3 друго читање
1
0
979

  „Поштовање свима који овде раде“

 

Овим речима је Пека Орпана, амбасадор Финске у Србији, исказао своје узбуђење након силаска на претпоследњи, 17. хоризонт где се приводи крају експлоатација рудног тела „Т“. – Рудник, поготово подземни, велико је искуство – сматра Елијас Екдал
Гости из Финске посетили борску ЈамуРТБ БОР – ЈАМА
. – За мене је ово била права авантура. Никада пре нисам овако нешто видео. Заиста буди велико узбуђење у човеку да само сиђе где смо били и да осети атмосферу која ту влада. Интересантно је видети и схватити како је овде тешко радити. Оно што ми видимо је готов производ, неки метал, али нико не размишља о тешкоћама са којима се људи срећу да би се дошло до њега. И, заиста желим да укажем велико поштовање свим људима који овде раде.
Гости из Финске посетили борску ЈамуОвим речима је Пека Орпана, амбасадор Финске у Србији, исказао своје узбуђење након јучерашњег обиласка завршних радова експлоатације рудног тела „Т“ у пратњи заменика генералног директора РТБ-а за производњу Јовице Радисављевића. На 700 метара под земљом амбасадор се спустио заједно са представницима Геолошког института Финске након разговора са генералним директором РТБ-а Бор Благојем Спасковским и менаџментом компаније.
Гости из Финске посетили борску ЈамуРеч је о изузетно „добрим и јаким разговорима“ финских и српских стручњака који су данас настављени у Београду са циљем да се рударство, и то „зелено“, које уважава све строже еколошке норме, постави као база бржег развоја обеју земаља са богатим рударским потенцијалом. А, геолошка истраживања су, како се чуло од Елијаса Екдала, директора поменутог финског института, управо покретачка сила тог развоја. – Рудник, поготово подземни, велико је искуство. Било је изузетно видети ову богату руду – поручио је уз сок и кафу током одмора у Кафићу на 11. хоризонту. – Никад је нисам видео у тим количинама на једном месту. Желим вам пуно успеха и у наредних 100 година!
Гости из Финске посетили борску ЈамуС обзиом на то да је борска Јама нешто сасвим другачије од онога што имају у Финској, господин Екдал није крио да је бринуо о безбедности стенских “зидова”, али га је умирио одговор домаћима да су они потпуно сигурни. То му је потврдио и податак о веома малом броју повреда, и то лаких, у прошлој години, а посебно чињеница да током откопавања рудног тела “Т” , новом, овде не коришћеном аустријском тунелском методом, није било ниједне повреде – ни лаке ни тешке!
Гости из Финске посетили борску ЈамуОбјашњења и одговоре на бројна питања гостију из финске током “путовања” низ јамске хоризонте до радилишта, и назад, давали су управник Јаме Петар Пожега и руководилац геолошке службе овог погона Бојан Миленковић. Од њега су могли да чују који су минерали овде најчешћи, о којим садржајима бакра и злата је реч, о којим количинама руде и још доста тога на солидном енглеском језику пре него што их је моћни лифт изнео на светло првог априлског дана. Било је очигледо да им од свега што су видели ништа није деловало као првоаприлска шала.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Актуелно

Један коментар

  1. Slađa

    13. априла 2013. у 21:21

    Mala opaska. Bojan Milenković komunicira ne na solidnom već odličnom engleskom.

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…