Почетак Актуелно Градоначелник Бора доделио признање компанији Serbia Zijin Copper

Градоначелник Бора доделио признање компанији Serbia Zijin Copper

36 друго читање
0
0
1,468

Плакета за допринос привредном развоју и афирмацији града Бора

Александар Миликић: Град Бор је у последњих годину дана приходе у буџету повећао за скоро 70 одсто и то захваљујући првенствено пословању Serbia Zijin Copper. У истом периоду, директно у овој компанији или индиректно у фирмама које сарађују са њом, запослено је и око 3.000 суграђана. – Просечна емисија сумпор-диоксида данас је 91,6 одсто мања него 2020. године, а просечна концентрација измерена на станицама за мониторинг квалитета ваздуха је 17,7 процената, што је 25,4 одсто ниже од просека у прошлој години, изјавио Qiu Weijun. – Није Zijin крив, нити одговоран за то што се дешава у Кривељу. Мештани Кривеља су још пре 15 година тражили пресељење. Није Zijin подигао планир изнад села Оштрељ, мештани су пре 12 година тражили решење за то. Људи у Zijinu су ту да реше оно што ми пре 15 година нисмо знали. Али не сами, већ са државом, градом и мештанима. Ниједан потез се неће повући док сви заједно не седнемо и договоримо се како ћемо решавати историјска питања, рекао градоначелник Бора
БОР
. – Градоначелник Бора Александар Миликић уручио је данас представницима Serbia Zijin Copper плакету за изузетан допринос привредном развоју и афирмацији града. Признање је, како је рекао, само мали знак захвалности компанији за све оно што је урадила за Бор и његове житеље.
Крај године резервисан је за сумирање резултата и подвлачење црте испод онога што смо као град урадили, а то је и лепа прилика да се захвалимо онима који су нам помогли у свим тим пословима и живот грађана и житеља околних села учинили бољим. Због тога имамо моралну, људску, али и институционалну обавезу да компанији Сербиа Зијин Цоппер доделимо плакету за све оно што је урадила у претходне три, али највише у овој години. Подаци изведени из економских анализа су егзактни и кажу да је град Бор у последњих годину дана приходе у буџету повећао за скоро 70 одсто и то захваљујући првенствено пословању Serbia Zijin Copper. У истом периоду, директно у овој компанији или индиректно у фирмама које сарађују са њом, запослено је и око 3.000 суграђана. Свакодневно пратимо и ниво емисије сумпор-диоксида у граду, па могу да кажем да је и ту ситуација знатно боља него пре четири године. Подаци из новембра ме посебно радују, јер кажу да смо тада имали само три мања сатна искакања у односу на републичке прописе који дефинишу ову област. То је највећи показатељ да је Serbia Zijin Copper уложила велики труд и енергију да реши деценијска еколошка питања. Компанија је својим радом утицала на бољу економску ситуацију у граду, али је креирала и боље пословно окружење за мања предузећа и постала мотор привредног развоја Бора – рекао је градоначелник Бора Александар Миликић приликом уручења плакете заменику генералног директора Serbia Zijin Copper Qiu Weijun.
Истичући да му је велика част што је у име компаније у прилици да прими награду Градске управе Бора, Qiu Weijun се у своје и име генералног директора Serbia Zijin Copper Jiana Ximinga захвалио за признање. – Компанија је у претходне три године највећу пажњу посветила заштити и обнављању животне средине. Са циљем да сви заједно имамо плаво небо, зелене површине, бистре воде и свеж ваздух, Serbia Zijin Copper инвестирала је 143 милиона долара у системе за третман димних гасова и пречишћавање отпадних вода, пројекте еколошке рекултивације и изградњу онлајн система за мониторинг стања животне средине. До новембра је посађено 120.000 садница и озелењено скоро пола милиона квадратних метара земљишта. Након што је августа у рад пуштен систем за сакупљање и одсумпоравање димних гасова, квалитет ваздуха у Бору је знатно побољшан, па је од тада до новембра просечна концентрација СО2 износила 14,7 одсто дозвољених вредности. Просечна емисија данас је 91,6 одсто мања него 2020. године, а просечна концентрација сумпор-диоксида измерена на станицама за мониторинг квалитета ваздуха је 17,7 процената, што је 25,4 одсто ниже од просека у прошлој години – казао је заменик генералног директора Serbia Zijin Copper задужен за заштиту животне средине.
Градоначелник Бора потврдио је да је утицај екологије, када је реч о емисији сумпор-диоксида, данас све мањи, а подвукао је и решавање свих еколошких питања из прошлости, у шта се упустила Serbia Zijin Copper. Посебно је био фасциниран, како је рекао, када је видео који су све пројекти у припреми да буду реализовани, поред оних који се већ раде. – Реализацијом свих пројеката биће решена и сва историјска наслеђа која су компанији остављена у аманет. Zijin решава и питање отпадних вода, а припрема и систем за прераду индустријских вода. Граде се потпуно нови системи за производњу и прераду бакра и сумпорне киселине и све оно што је важно за већу производњу. Али, паралелно с тим, Zijin решава и вишедеценијске проблеме на овој територији. Јер, није Zijin крив, нити одговоран за то што се дешава у Кривељу. Мештани Кривеља су још пре 15 година тражили пресељење. Није Zijin подигао планир изнад села Оштрељ, мештани су пре 12 година тражили решење за то. Није Zijin крив што је планир дошао до Винограда у Бучју. Људи у Zijinu све то виде као изазов који треба решити. Они су ту да реше оно што ми пре 15 година нисмо знали. Али не сами, већ са државом, градом и мештанима. Ниједан потез се неће повући док сви заједно не седнемо и договоримо се како ћемо решавати историјска питања – закључио је Александар Миликић.
Захваљујући се за помоћ развоју компаније, заменик генералног директора Serbia Zijin Copper Qiu Weijun рекао је да Бор постаје све динамичнији град. – Компанија може да се развија само уз подршку друштвене заједнице, становништва и Владе Србије. Хајде да заједно, руку под руку, идемо у нове победе и изградимо леп Бор – рекао је Weijun.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Генерални директор похвалио руководиоца Одељења за безбедности у кривељској флотацији

Славици Милосављевић уручена захвалница за професионалан и савестан рад Захваљујући њеном …