Почетак Актуелно Грчка победник предолимпијског турнира осам нација у Бору

Грчка победник предолимпијског турнира осам нација у Бору

3 друго читање
0
0
883

 Србија друга, Италија трећа

„Велики рудар“ припао Грцима након извођења петераца када је Прлаиновић погодио пречку и омогућио им гол предности (15:14). – Бразил победио Шпанију за пето, а Французи Јапанце за седмо место. – Живко Гоцић: Мало ми је жао предивне публике која је дошла у оволиком броју да нас подржи, али боље је да до пораза дође сада него на олимпијском турниру. – Милорад Кривокапић: Хвала Боранима што су нас бодрили, а на пријатељским турнирима припрема је, ипак, важнија од резултата. – Благоје Спасковски: Организација турнира је потпуно успела, а овакав догађај је од велике користи за развој туризма у граду и крају са много лепих дестинација
Грчка победник предолимпијског турнира осам нација у БоруБОР
. – Пораз од Грка (15:14) у финалу предолимпијског турнира осам нација мало је покварио одушевљење великим спортским догађајем и дотадашњим победама наших „делфина“, али ће преко две и по хиљаде Борана, колико их је 17. јула било поред базена СЦ „Младост“, свакако дуго памтити четири дана врхунског ватерпола, упркос пометњи коју је (другог дана) направила киша. „Велики рудар“ – трофеј турнира – тако је припао одличним Грцима са којима се на 31. Олимпијади у Риу састајемо у другом колу, па ово искуство може бити од користи.
Грчка победник предолимпијског турнира осам нација у БоруНаши су одлично почели меч и прва четвртина завршена је резултатом 4:1. Међутим, у другој су Грци заиграли много боље и серијом од четири гола преокренули резултат. Не посустајући ни у трећем делу стигли су до 7:5 у своју корист. Растућа нервоза међу нашим нападачима ишла им је наруку и у последњој четвртини су два пута имали два гола више. Средином последње четвртине Алексић је смањио на 9:8, а Митровић (47 секунди пре краја) изједначио на 9:9, па се прешло на петерце. У првој серији су били неуспешни Филиповић и Афрудакис, да би у другој, као други извођач, Прлаиновић погодио пречку и тако довео Грке до победе. Током утакмица које су претходиле разрешен је и пласман осталих учесника. Италија је заузела треће место савладавши Црну Гору са 11:8, а у борби за пето место Бразил је победио Шпанију са 10:9. Исти је и резултат меча за седмо место између Француске и Јапана, у коме су за гол били бољи Французи.
Грчка победник предолимпијског турнира осам нација у БоруМало ми је жао предивне публике која је дошла у оволиком броју да нас подржи на данашњој утакмици – изјавио је након меча капитен Живко Гоцић. – Али, с обзиром на то да је овај турнир пријатељске природе и да није имао специјалан резултатски значај, нема везе. Битно је да смо радили оно што је требало, да смо покушавали да поправимо неке тактичке замисли у договору са селектором. Наравно да је овај пораз дошао у право време и боље је да до њега дође сада него на олимпијском турниру. У сваком случају, веома смо задовољни што смо били овде и још једном се захваљујем овим дивним људима који су били на базену и свим људима из организације који су нам приуштили предиван боравак у Бору. Искрено знам да ћемо се виђати и у будућности.
Грчка победник предолимпијског турнира осам нација у БоруОвако се исто десило прошле године на турниру у Нишу – рече новинарима Милорад Кривокапић, председник Ватерполо савеза Србије. – Исто тако на петерце су нас Грци победили, па смо постали прваци света. Ово су прјатељски турнири где играмо у комбинованим саставима, и ми и све друге екипе. Пуно је било промена, ово се све снима, наш и други селектори не желе да открију све карте… Ово је пријатељски турнир и уопште није важно које ћемо место освојити. На оваквим турнирима све је ствар припрема и ја се надам да ће, после једне утакмице коју имамо у Смедереву и припрема у Америци, бити одређен састав тима за Олимпијске игре. Задовољни смо, пресрећни, што је базен био пун до последњег места и још једном хвала Боранима.

Захваљујући се грађанима Бора, директору РТБ-а Бор и председнику општине за одличну организацију турнира, Кривокапић је додао: – Организовали сте један велелепан турнир. Заиста смо одушевљени гостопримством Борана, боравком на Борском језеру. Све екипе носе пуно позитивних утисака, а наша је пресретна што је овде и што је јуче могла да посети Јаму РТБ-а Бор.
Током двадест утакмица, колико је одиграно од 14. до 17. јула, Борани су, што на базенима СЦ „Младост“, што у директним преносима РТВ Бор, видели сам врх светског ватерпола и то ће, нема сумње, привући младе овом спорту. Ватерполо савез Србије најваљује и подршку: – Потрудићемо се да у сваком граду Србије где постоје услови, да у граду који има базен, направимо ватерполо клуб – нагласио је Кривокапић. – Од овога ће бољитак имати ватерполо клуб Бор, имаће пуно донација од Ватерполо савеза Србије. Клуб сада има добре услове рада, имају семафор, имаће ново поље, нове голове… Све то смо донирали, а донираћемо и опрему која је потребна да се деца у Бору баве овим спортом. У циљу популаризације ватерпола већ смо много мечева изместили из Београда. Светску лигу и готово све важне утакмице играмо у унутрашњости Србије.
Грчка победник предолимпијског турнира осам нација у БоруОдвијањем турнира задовољан је и председник Организационог одбора, генерални директор РТБ-а Бор, Благоје Спасковски. Он је истакао да је ово велики корак за Бор и Боране, али и за целу земљу, па се нада да ће град бакра српске „делфине“, окићене медаљама, угостити и по повратку из Рија. Презадовољан, он је изјавио:
Организација је потпуно успела и са наше и са стране Ватерполо савеза Србије. Мало ми је тешко што наша реперезентација није добила „Великог рудара“, али спорт је то. Као и у фудбалу, тако и у ватерполу побеђује, не само најбољи него, можда, и тренутно расположење, тактика… Још једном наглашавам да сам презадовољан свим овим, посебно сарадњом са стручним тимом и службама Ватерполо савеза Србије.
Боравак свеских ватерполиста био је, по Спасковском, одлична прилика да се Бор и околина представе гостима у најбољем светлу: – Овај догађај је изузетно битан за овдашњи туризам, нарочито за хотел на Борском језеру, за Клуб РТБ-а у Брестовачкој Бањи и уопште за све хотеле и хостеле у Бору. Јер, не можемо се ослањати само на бакар и РТБ. Морамо развијати туризам, јер ово је прекрасан крај са много, много лепих дестинација. Много тога је природа подарила, а много тога је и урађено последњих година.
Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…