Почетак Синдикална страна И Самостални синдикат РТБ-а дао подршку Закону о раду

И Самостални синдикат РТБ-а дао подршку Закону о раду

4 друго читање
0
0
896

Да би нешто добио, мора нешто и да даш

 

Д. Алексић: Да бисмо нешто добили, а то су радна места, запошљавање младих и инвестиције, морамо нешто и да дамо, односно да прихватимо неке услове које нам инвеститори намећу. Не значи да је у новом Закону све добро, па ни у једном закону није све идеално, али морамо да знамо и законе преговарања. Морамо да се усредсредимо на раднике и да се суочимо са ситуацијом у којој је РТБ Бор, а она је таква да у компанији има доста инвестиционих програма. Морамо да завршимо нову топионицу јер је она симбол живота за све басенске раднике, али и све Боране који овде треба да живе лепо, да удишу чист ваздух

И Самостални синдикат РТБ-а дао подршку Закону о радуРТБ. – Председник ЈСО Самосталног синдиката РТБ-а Бор Драган Алексић казао је да подржава нови Закон о раду јер он доноси нова радна места, запошљавање и инвестиције. Иако га сматра нужним јер, како се изразио, то од Србије захтевају страни инвеститори, Алексић каже да је време да схватимо да живимо у малој и економски слабој земљи и да због тога нисмо у ситуацији да игноришемо захтеве домаћих и страних инвеститора.
И Самостални синдикат РТБ-а дао подршку Закону о радуДа бисмо нешто добили, а то су радна места, запошљавање младих и инвестиције, морамо нешто и да дамо, односно да прихватимо неке услове које нам инвеститори намећу. Не значи да је у новом Закону све добро, па ни у једном закону није све идеално, али морамо да знамо и законе преговарања. Морамо да се усредсредимо на раднике и да се суочимо са ситуацијом у којој је РТБ Бор, а она је таква да у компанији има доста инвестиционих програма. Морамо да завршимо нову топионицу јер је она симбол живота за све басенске раднике, али и све Боране који овде треба да живе лепо, да удишу чист ваздух – рекао је Алексић новинарима.
И Самостални синдикат РТБ-а дао подршку Закону о радуДодао је да му је драго што ће са премијером Александром Вучићем данас имати прилику да разговара о томе у Бору и да ће покушати, и он и његове колеге из других синидката, да му укажу на неке одредбе закона које не одговарају радницима.
Пробаћемо да побољшамо неке чланове Закона о раду и Закона о ПИО, а неке да изменимо. У сваком случају, сигуран сам да радници подржавају преговоре и сваки покушај да се нешто промени. Надам се да ћемо у преговорима и успети, посебно у делу који се тиче бенефицираног радног стажа и рада у другој смени. Не могу да гарантујем стопроцентни успех, али пошто постоји добра воља обе стране, мој оптимизам има добру основу да издејствујемо оно што је у овом тренутку најбоље могуће. Јер, сваки разговор је бољи од било какве конфронтације и одсуства слуха за побољшање нечега што само преговорима може да се оствари.

Вучић у РТБ-у разговара са радницима
Председник Владе Републике Србије Александар Вучић посетиће данас градилишта нове топионице и фабрике сумпорне киселине и разговарати са синдикатима о радничким питањима и будућности РТБ-а Бор.
Зато не подржавам ни своју централу када кажу да више неће преговарати о било ком закону. Ми у РТБ-у врло добро знамо шта преговори значе јер смо досада много пута преговарали са, рецимо потенцијалним власницима, и тако успели да сачувамо радна места и компанију – казао је председник ЈСО Самосталног синдиката Басена.
Алексић сматра да синдикални лидери у РТБ-у треба да се фокусирају на Закон о приватизацији и измене и допуне Закона о ПИО јер у компанији има доста радних места која “вуку” стаж са увећаним трајањем и где људи у 65. години објективно не могу да обављају послове које су радили када су били млађи.
И Самостални синдикат РТБ-а дао подршку Закону о радуПотребно је много ствари да би неки закон био идеалан. Али, апеловао бих на ресорно министарство и на председника Владе Србије да се, и када се Закон о раду донесе, са или без амандмана, он строго и примењује. Имали смо досад и један и други закон, и Закон о ПИО, и колективне уговоре, али нисмо имали њихову стриктну примену. Ни најбољи закон није добар ако се не примењује – закључио је Алексић.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Синдикална страна

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …