Почетак Актуелно Индустријска производња у Тимочкој Крајини већа за петину

Индустријска производња у Тимочкој Крајини већа за петину

0 друго читање
0
0
700

РТБ диктира тренд привредног опоравка

 

У осам градова Борског и Зајечарског округа у првој половини ове године забележен пораст индустријске производње од 19 одсто. – Највећи помак остварен у прерађивачкој индустрији, а следе сектори рударства и производње електричне енергије. – На инострано тржиште у првих шест месеци ове године извезена је роба вредна 235 милиона долара, док је увоз био 240 милиона долара
Индустријска производња у Тимочкој Крајини већа за петинуЗАЈЕЧАР
. – У Тимочкој Крајини се у првој половини ове године производило за петину више него лане у исто време јер је, према подацима зајечарске Регионалне привредне коморе, у осам градова Борског и Зајечарског округа у том периоду забележен пораст индустријске производње од 19 одсто. Примера ради, раст индустријске производње у целој Србији је у поменутом раздобљу износио тек четири процента, па се на основу тих података може закључити да источна Србија бележи бржи привредни опоравак од остатка земље.
Индустријска производња у Тимочкој Крајини већа за петинуНајвећи помак у производњи на територији Тимочке Крајине забележила је прерађивачка индустрија (24%) и то захваљујући оживљавању праховске Индустрије хемијских производа. Следе већа производња електричне енергије у првих шест месеци ове године (14%) и у сектору рударства, где је продукција боља за 13 процената у односу на лањско прво полугодиште.
Индустријска производња у Тимочкој Крајини већа за петинуИз Борског и Зајечарског округа у првих шест месеци ове године на инострано тржиште извезена је роба вредна 235 милиона долара, док је увоз био 240 милиона долара. Дефицит у робној размени са иностранством, како каже председник зајечарске РПК Дејан Тошић, јавио се због великог увоза опреме за нову топионицу и фабрику сумпорне киселине.
Највећи извозник са подручја које покрива зајечарска комора јесте РТБ Бор. Зато сам на недавној седници Надзорног и Управног одбора РПК посебно истакао његово пословање и значај који Басен има за целокупну привреду Тимочке Крајине. У години великог јубилеја који РТБ обележава – 110 година непрекидног рада – генералном директору Благоју Спасковском уручена је плакета за допринос развоју привреде и дугогодишњу пословну сарадњу са Регионалном привредном комором Зајечар – додао је председник зајечарске РПК.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Мајданпечки огранак Србија Зиђин Копер организовао акцију добровољног давања крви

Кинези масовно дају крв за повређене у Београду и Младеновцу Велика трагедија се догодила …