Почетак Актуелно Између два рударска празника у пензију отишло 195 радника Србија Зиђин Копер

Између два рударска празника у пензију отишло 195 радника Србија Зиђин Копер

5 друго читање
0
0
334

Нема више тензија, стигла им је пензија

На традиционалној свечаности у клубу „Zijin“ у Брестовачкој Бањи новопеченим пензионерима који су 40 и више година провели у борским рудницима, топионици, али и на административним пословима компанија одала захвалност за труд и напоран рад

СЗК. – . Између два рударска празника у заслужену пензију отишло је 195 радника Србија Зиђин Копер: 70 из РББ-а, 53 из РБМ-а, 57 из ТИР-а, два из ЕМО и 13 из Генералне дирекције. Они који су 40 и више година провели у рудницима, топионици, али и на административним пословима окупили су се (7. августа) на свечаном ручку у клубу “Zijin” у Брестовачкој Бањи, како би евоцирали успомене на свој радни век.

Свечано и емотивно и у Мајданпеку

Традиционални испраћај пензионера из мајданпечког дела Србија Зиђин Копер уприличен је истога дана (7. августа) у хотелу “Golden Inn”. Педесет три запослена у Руднику бакра Мајданпек, који су између два празника радни статус заменили пензионерским, били су гости на свечаном ручку који је организовало руководство тамошњег рудника.

Најмлађи овогодишњи пензионери су рудари “Јаме”. Дарко Здравковић, Зоран Милосављевић и Дарко Новаковић су као двадесетогодишњаци сишли у подземни рударски свет, а због бенифицираног рада у пензију одлазе са 50 година. Они су овај тренутак доживели веома емотивно.

Било је суморних дана када сам са муком одлазио на посао, али било је и оних када смо колеге и ја певајући силазили у Јаму и тако из ње излазили. Рударски посао је тежак и 30 година проведених у утроби земље није прошло тако брзо. На радном месту сам стекао пријатеље за цео живот, па ћемо дружење наставити и пензионерске дане проводити заједно – каже Дарко Здравковић.

Међу новопеченим пензионерима су и даме које су каријеру провеле у производним погонима РТБ-а, а дочекале су и да учествују у реконструкцији и изградњи погона Зиђина. Јевросинка Миладиновић је 40 година радила на монтажи и одржавању мерних инструмената у Фабрици сумпорне киселине.

Радила сам у тешким условима, у три смене, али са ове временске дистанце не бих мењала професију. Данас је ситуација знатно другачија, услови рада у новој фабрици су здравији, а модернизацијом опреме посао је олакшан. Поручила бих девојкама да не беже од “мушких” послова. Ја сам вешто баратала и шрафцигером и кључем 32, као и моје колеге. Из колектива носим најлепше успомене, али се и радујем што је дошло време да алат заменим неким хобијем, а слободно време да посветим породици – каже она.

Директор за људске ресурсе Хуанг Џаоју изразио је захвалност пензионерима за дугогодишњи посвећен рад и допринос развоју рударства и металургије у Бору.

У име Србија Зиђин Копер одајем вам признање за труд и напоран рад којим сте изградили ову рударску компанију. У данима носталгије за фабрикама и коповима у којима сте провели живот увек можете да нас посетите. Сматрајте да смо били и остали једна велика породица. Желим вам добро здравље и дуговечну пензију – поручио је он.

Борски и мајданпечки пензионери суи ове године, уз редовну отпремнину, добили новчану награду компаније у износу 20.000 динара.

Још повезаних текстова
В Д.Лилић Петровић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Дан рудара Србије обележен радно у највећем руднику Србија Зиђин Копер

Кривељски рудари тихи хероји Површинским копом „Велики Кривељ“ уочи најсвечанијег празника…