Почетак Актуелно Извештај америчких независних инжењера потврдио сумње РТБ-а:

Извештај америчких независних инжењера потврдио сумње РТБ-а:

3 друго читање
0
0
799

Пожар у новој фабрици сумпорне киселине оштетио катализатор

 

Адекватно одржавање у новој топионици и фабрици сумпорне киселине, које су последња реч технике, мора да постоји и зато је потребно да се што пре санирају последице прошлогодишњег пожара када је оштећен и катализатор контактног котла, а не само мокри електростатички филтер, пише у извештају америчких независних инжењера. – Б. Тодоровић: Оштећења на филтеру и контактном котлу, која још увек нису потпуно санирана, узрок су повремених ексцеса када се у граду понекад накратко осети дим. Једноставно, „вуча“ гасова не може да се успостави како треба док се не санирају сва оштећења
Извештај америчких независних инжењера потврдио сумње РТБ-а:РТБ
. – Последице пожара који је у новој фабрици сумпорне киселине избио 31. марта прошле године још увек нису саниране. Мокри електростатички филтер мора да се поправи и доведе у првобитно, пројектовано стање. У супротном, фабрика сумпорне киселине неће моћи да „повлачи“ и прерађује све гасове који из топионичких постројења треба да дођу до ње. У пожару је оштећен и катализатор контактног котла, што такође представља озбиљну сметњу за сигуран проток гасова.
Ово, између осталог, пише у извештају америчких независних инжењера које је ЕДЦ банка пре четири месеца послала у контролу оправданости њиховог улагања у нову топионицу. Двојица експерата тада су проверавала оправданост уложених средстава у изградњу нових пирометалуршких постројења у Бору и то са техничко-технолошког, еколошког и економског аспекта.
Веома позитиван утисак о раду нове топионице и фабрике сумпорне киселине преточили су у извештај у којем, између осталог, пише да је менаџмент РТБ-а потпуно компетентан да води нову топионицу и фабрику сумпорне киселине и посвећен је успеху пројекта.
У извештају се још наводи да су дизајн и опрема модернизоване топионице у Бору последња реч технике за топљење, конвертовање и производњу бакра, те да се, зато, могу без тешкоћа постићи примарни циљеви њеног процесног дизајна – 98,5% искоришћења сумпора и 98 одсто искоришћења на бакру. Важно је и то да су независни инжењери из Америке констатовали да је квалитет ваздуха у Бору и околини знатно побољшан и да задовољава захтеване стандарде.
У циљу још бољих оперативних и еколошких побољшања независни инжењери предлажу поправку мокрог електростатичког филтера и прве етаже контактног котла.
Извештај америчких независних инжењера потврдио сумње РТБ-а:Тачно је да се последице тог пожара још увек санирају, али треба рећи и зашто. Искључиви разлог је спора испорука делова, за шта је одговоран СНЦ Лавалин, и то упркос чињеници да је осигуравајућа кућа на време обезбедила новац за санацију. Део опреме је израђен и допремљен у Бор средином маја, а остатак очекујемо до 15. септембра. Замену оштећене опреме обавиће наши радници и локални извођачи радова, па остаје да сачекамо оно што недостаје. Јер, без тога монтажа не може да почне – каже директор ТИР-а Бобан Тодоровић.
Извештај америчких независних инжењера потврдио сумње РТБ-а:Такође – додаје он – сви ексцеси који се спорадично и дан-данас дешавају, па се понекад накратко осети дим у граду, искључиво настају због тога што „вуча“ гасова не може да се успостави како треба управо због тих оштећења на филтеру и контактном котлу која још увек нису санирана.
Сви неопходни делови за замену оштећених цевовода, филтера и катализатора треба да стигну у Бор средином септембра. Тада је планиран застој за уградњу те опреме, а он ће бити искоришћен и да се прочисте сви путеви који топионичке гасове воде у фабрику сумпорне киселине.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …