Почетак Актуелно Извоз РТБ-а Бор у прва четири месеца бољи за трећину

Извоз РТБ-а Бор у прва четири месеца бољи за трећину

1 друго читање
0
0
1,270
Извоз РТБ-а Бор у прва четири месеца бољи за трећину

РТБ зарадио 80 милиона долара

Од почетка године РТБ Бор у иностранство извезао 9.435 тона бакра, што му је, заједно са продајом осталих производа, обезбедило 34% већи извоз у односу на исти период прошле године. – Енглези откупили све количине сребра, платине и паладијума, док је у Пољску отпремљен сав селен и плави камен. Бакар из Бора продаван је у Немачкој, Турској, Хрватској и Бугарској
Извоз РТБ-а Бор у прва четири месеца бољи за трећинуРТБ
. – Рударско-топионичарски басен Бор је у прва четири месеца ове године извезао у иностранство 9.435 тона бакра, што му је, заједно са продајом осталих производа, обезбедило 34% већи извоз у односу на исти период прошле године. Девизни прилив од продаје бакра, сребра, платине, паладијума, селена, сумпорне киселине и плавог камена у прва четири месеца износио је 80,2 милиона долара.
Извоз РТБ-а Бор у прва четири месеца бољи за трећинуОд јануара до априла РТБ Бор је, поред свог основног производа – бакра, на страном тржишту продао и шест хиљада тона сумпорне киселине, тону и по сребра, 430 тона плавог камена, 11,7 тона селена, 13,2 килограма паладијума и килограм и по платине. Енглези су откупили све количине сребра, платине и паладијума, док је у Пољску отпремљен сав селен и плави камен.
О пословању борске компаније најбоље говоре индекси из биланса који показују да је 66,4% укупне производње и продаје коју бележи РТБ Бор – извозног карактера. РТБ значајно учествује у извозном билансу Србије и због тога се налази међу највећим српским извозницима.

Домаћим прерађивачима, „Севојну“ и „Пометону“, РТБ Бор је од почетка године испоручио бакар у вредности 12,4 милиона долара. Тај бакар је у облику жице, лимова, трака, праха или трупаца, такође завршио у иностранству.
Приход од продаје бакра у априлу износио је 13,1 милион долара, а продајом паладијума, селена, сумпорне киселине и плавог камена компанија је зарадила додатне 723 хиљаде долара и остварила укупан извоз у износу 13,8 милиона долара. Производи РТБ-а Бор продавани су априла у Пољској, Немачкој, Турској, Хрватској, Италији, Бугарској и Румунији.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …