Почетак Актуелно Мајданпек Јануарска производња Рудника бакра Мајданпек

Јануарска производња Рудника бакра Мајданпек

2 друго читање
0
0
860

 Убрзава се раскривање Андезитског прста

 

Прва руда са Андезитског прста очекује се првог марта, а у међувремену, са Долова 1, обезбеђује се континуитет производње. – На најнижим етажама Северног ревира још милион тона квалитетне руде недоступно због воде и муља
Јануарска производња Рудника бакра Мајданпек РБМ
. – Јануарска производња Рудника бакра Мајданпек почела је премештањем на ново радилиште Долови 1 са којег се копа сиромашнија руда у поређењу са оном која је 2014. године стизала са Северног ревира. Услови су бољи и треба да омогуће стабилност, континуитет, али и брже раскривање Андезитског прста са којег би руда требало да се обезбеђује од марта месеца.
Јануарска производња Рудника бакра Мајданпек Последњих дана прошле године почели смо откопавање на новом радилишту Долови 1 на Северном ревиру. На то смо били приморани јер смо санирали клизишта на Северном ревиру код Фазе 2, у јужном делу, где смо откопавањем дошли до етажа испод самих водосабирника и таложника, тако да није било могућности за даље продубљивање копа и откопавања нових количина руде – објашњава Драгиша Анђелковић, управник Површинског копа.
Долови 1 су радилиште које има боље услове за откопавање руде, а самим тим представља резерву за производњу у периоду док се не створе услови за рад на Андезитском прсту.
Јануарска производња Рудника бакра Мајданпек За 20-так дана јануара дато је 276 хиљада тона руде и одговарајућа количина јаловине. На новом захвату почетак рада био је тежак јер је требало решити уска чела, отворити узак терен, приступне путеве… Највећи терет имали смо на коти 470, а на 455-ој етажи отворили смо приступ руди до краја месеца, са око 200 хиљада тона и одређеном количином јаловине – каже Анђелковић и додаје да је у целом овом захвату руда сиромашнија него у источном делу. Садржај се креће од 0,18 до 0,24, па је просечан до 0,22 одсто, али од значаја је и то што се ова руда боље флотира.
Из Андезитског прста, који представља део Јужног ревира, прва руда се очекује са коте 365. Јануарска производња Рудника бакра Мајданпек Радом на том радилишту стварају се услови за даље откопавање на Северном ревиру, где постоји квалитетна руда испод етаже 380. Тамо је, међутим, доста воде и муља. Пумпе су већ ангажоване на одводњавању, а укључивањем муљних пумпи могли би да се створе услове за откопавање још око милион тона руде доброг садржаја.
План је да се прва кашика руде са Андезитског прста (са коте 365) откопа првог марта. Сада је приоритет Плумбарија, рад на највишем делу који је остао како би стигли до коте 380 и створили услове за измештање далековода, магистралног пута, оптичког кабла. Јер, на етажи 395 почећемо да припремамо трасу за далековод, на 380 створићемо услове за померање магистралног пута – истиче Анђелковић. Од њега сазнајемо да је у западном делу Андезитског прста, на Праурији, остало око 110 хиљада тона јаловине која ће брзо бити уклоњена. Јер, број расположивих возила подигнут је на 12, а план је да у најскорије време, подизањем још два „белаза“ и једног „коматсу“, буде 15.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…