Почетак Актуелно Мајданпек Јануарска производња у РБМ-у

Јануарска производња у РБМ-у

0 друго читање
0
0
898

Повољан садржај метала у руди

 

Одлична производња сребра и злата у јануару, слично се очекује и у фебруару. – Недостатак помоћне механизације велики проблем који ће бити решен наредног месеца када стигну два нова булдозера и грејдер

Јануарска производња у РБМ-у РБМ. – Иако је јануар традиционално један од најтежих месеци за рад у Руднику бакра Мајданпек, ове године рудари су били надомак остварења плана на бакру (недостајало је само неколико десетина тона), док је сребра и злата у концентрату било знатно изнад плана. У истом периоду остварени резултати на ископинама били су неповољнији јер је проблеме стварао недостатак булдозера.

Садржај метала у руди ископаној у јануару био је повољан. Уместо планираних 0,24, имали смо 0,275 одсто бакра у руди, односно 14 одсто више од плана. Садржај злата био је двоструко већи од очекиваног, а сребра скоро троструко већи од планираног, па је и коначан јануарски биланс повољан – каже Светомир Мустецић, директор Рудника бакра Мајданпек. – На Површинском копу јануарска производња је 1,521 милион тона ископина, односно 273 хиљаде тона руде и 1,248 милиона тона раскривке.

Јануарска производња у РБМ-у Јануарских 1,238 милиона тона јаловине значајна је количина према месечном учинку из неких претходних година, међутим, за овогодишњи то је само 59 одсто плана: – На јануарско остварење највише је утицао недостатак булдозера, па ни на једном од три радилишта план није остварен – каже Мустецић.

Зато што се радило без булдозера, повремено је долазило до „испадања“ тешких возила и њихове мање расположивости. То се наставило и у фебруару, па у првих седам дана на располагању није био ниједан булдозер.

Јануарска производња у РБМ-у Фебруарске обавезе су велике: 305 хиљада тона руде и 2,1 милион тона јаловине. За првих седам дана остварено је тек двадесетак одсто плана на јаловини, а на руди око 80 процената, тако да ће бити изузетно тешко остварити повољан резултат – наглашава директор Мустецић: – На другој страни, требало би дати 614 тона бакра у концентрату. Верујемо да ће повољан садржај омогућити да се такав план испуни, док се на јаловини то тешко може очекивати.

Недостатак помоћне механизације требало би да се реши већ наредног месеца када се очекује да пристигну два нова булдозера и грејдер.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…